Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Građanski rat u Venezueli: Pučista Guaidoa u Srbiji obučili rušitelji Miloševića

Juan Guaido bio je jedan od pet venezuelskih studenata koji je došao u Beograd 2005. na obuku koju su vodili lideri grupe Otpor
02. svibnja 2019. u 13:24 14 komentara 1009 prikaza
Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Venezuela prolazi kroz vjerojatno najteže razdoblje u svojoj novijoj povijesti – samoproglašeni predsjednik Juan Guaido u utorak se pred kamerama pojavio okružen pripadnicima venezuelske vojske tvrdeći da je Nicolas Maduro izgubio podršku vojske i da je zapravo počelo razdoblje mirne tranzicije vlasti s Madura na oporbu. No jučer se preko državne televizije oglasio i Maduro tvrdeći da su upravo vojne snage spriječile pokušaj državnog udara koji je organizirao Guaido.

Venezuela VOJNI UDAR u Venezueli Više od 70 ozlijeđenih, ministar obrane: Upotrijebit ćemo oružje ako budemo morali

Na snimkama s ulica Caracasa moglo se vidjeti da se neki pripadnici Nacionalne garde bore na strani oporbe, protiv pripadnika vojske u kojoj su do jučer bili. Do jučer je u sukobima ozlijeđeno 70-ak ljudi.

Izvoznici revolucije

Guaido je u utorak pozvao svoje sunarodnjake da 1. svibnja iziđu na ulice u što većem broju kako bi pokazali da Maduro više nema podršku naroda i da je samo pitanje trenutka kada će pasti njegov režim koji je zemlju i sve građane doveo u tešku, gotovo tragičnu situaciju. No i Maduro je pozvao svoje pristaše na ulicu. Vrlo je oštro reagirao na tvrdnju američkog državnog tajnika Mikea Pompea koji je kazao da je na pisti zračne luke u Caracasu već spreman zrakoplov koji će Madura odvesti na Kubu.

Dužnosnici Rusije, jedne od rijetkih zemalja koja podržava Madura, poručili su da od njega očekuju da ostane u zemlji. Na strani Madura je i Kina, koja se u sklopu svoje nove strategije Novog puta svile bori i za utjecaj u Južnoj Americi. Venezuela je zanimljiva SAD-u, Rusiji i Kini zato što ima najveće rezerve nafte na svijetu.

Juan Guaido VENEZUELA Guaido krenuo u "konačnu fazu" svrgavanja Madura: 'Prekinut ćemo uzurpaciju!'

Jedna od zanimljivijih pojedinosti je to što se Juan Guaido na snimci pojavio s još jednim karizmatičnim liderom venezuelske oporbe, Leopoldom Lopezom, koji je od 2014. u kućnom pritvoru. Lopez je ekonomist školovan na glasovitim američkim sveučilištima Princeton i Harvard. Obiteljsko stablo mu je vrlo zanimljivo – po majčinoj strani potomak je prvog predsjednika Venezuele Cristobala Mendoze, a obiteljski je vezan i uz Simona Bolivara. Obitelj Lopez ima dugu tradiciju rada u politici i medicini, a svi njezini pripadnici su intelektualci. Nakon što je 2014. utamničen, za New York Times je napisao uvodnik pod naslovom „Borit ću se za Venezuelu“.

Kako je sigurno da Maduro nije pustio Lopeza iz kućnog pritvora, vjerojatno mu je pomogao Guaido. Potkraj dana Lopez je zatražio zaštitu za sebe i svoju obitelj prvo u čileanskom, a zatim i u španjolskom veleposlanstvu. Mnogi tvrde da je upravo Leopoldo Lopez pravi vođa najnovije revolucije u Venezueli te da je cijelo vrijeme djelovao iz sjene. Njegova intenzivna politička djelatnost u oporbi traje već dvadesetak godina. Bio je osnivač dvaju stranaka – Primero Justicia 2000. i Volundad Popular devet godina kasnije.

Venezuela NAPETOST U ZRAKU Tisuće Venezuelanaca probilo barikade, prešli kolumbijsku granicu

Bio je gradonačelnik jednog dijela Caracasa, a nakon pobune protiv Madurova režima 2014. završio je u zatvoru pod teškim optužbama. Godinu kasnije osuđen je 13,5 godina zatvora. Od toga je tri godine proveo u zavoru, a zatim je u kolovozu 2017. prebačen u kućni pritvor. Stoji da je iz kućnog pritvora pušten 30. travnja 2019., no gotovo je sigurno da ga nije pustio Maduro, što otvara mogućnost da je ono što govori Guaido doista točno. Mnogi tvrde da je Maduro praktički ograničen na predsjedničku palaču i da više nema velikog utjecaja.

Neki srbijanski mediji tvrde da je Juan Guaido 2005. bio jedan od pet venezuelskih studenata koji je došao u Beograd na obuku za rušenje režima. Tvrde da su tu obuku vodili lideri grupe Otpor, studenti koji su s vlasti srušili Slobodana Miloševića, a koji su kasnije, pod vodstvom Srđe Popovića osnovali grupu KANVAS, koja se bavila „izvozom revolucije“, odnosno obukom kadrova za rušenje vlasti. Cijela ta priča događala se, navodno, pod pokroviteljstvom dijela CIA-e. Srđa Popović sve je to demantirao.

Venezuela No pasaran 'Ako Trump želi reprizu Vijetnama, neka intervenira. Venezuela će za njih biti groblje'

Naftni rekorderi

Venezuela je potpuno devastirana, nema struje, vode, hrane i lijekova, milijuni ljudi pobjegli su u susjedne zemlje. Iako se govori o građanskom ratu u kojem bi Venezuela mogla postati nova Libija ili Sirija, bliskoistočni scenariji u toj zemlji malo su mogući. U spomenutim zemljama za prevlast se borilo ili se još bori više raznorodnih političkih i vojnih grupacija, a u Venezueli sukob je sveden na one koji stoje iza Madura i one koji podržavaju Guaidoa.

Ako Maduro doista padne, nemiri i sukobi mogli bi potrajati neko vrijeme, ali vjerojatno ne zadugo. I Madurovi pristaše jednako su gladni i izmučeni. Hitne humanitarne intervencije mogle bi ih pacificirati i pretvoriti u mirne građane. No također ne treba zaboraviti da sve tri zemlje imaju goleme zalihe nafte, a Venezuela toliko da bi cijeli svijet mogla opskrbljivati više od trideset godina.

Juan Guaido Madurovi pristaše Venezuelski zastupnici ukinuli imunitet oporbenom čelniku Juanu Guaidou
arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Drmiha:

  Ako je se obučavao u srbiji onda već znamo kako će proći.

 • udarsvjetla:

  Vozač busa tehnički je gotov Dolaze panduoi po Manduro i Samica do smrti.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Obucavao ih je imperij kaosa , placao Soros, a Otpor je samo prenosio iskustva iz uspjesnog puca u Srbiji je su i oni prije toga bili "obucavani" od istih medjunarodnih kriminalaca.