Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Madurovi pristaše

Venezuelski zastupnici ukinuli imunitet oporbenom čelniku Juanu Guaidou

Juan Guaido
Foto: Reuters
03.04.2019.
u 06:56

Odluka Ustavne skupštine potrebna je kako bi Vrhovni sud pokrenuo postupak protiv Guadio jer kao zastupnik on ima parlamentarni imunitet zbog čega mu je teže suditi nego običnom građaninu

Venezuelska Ustavna skupština, moćno zakonodavno tijelo koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka, u utorak je ukinula parlamentarni imunitet oporbenom čelniku Juanu Guaidou omogućavajući time da mu se sudi, što izgleda kao korak prema njegovu uhićenju.

"(Sudski progon Guaidoa) je službeno odobren", rekao je Diosdado Cabello, čelnik Ustavne skupštine, koji je desna ruka venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, nakon glasovanja skupštine.

Ustavnu skupštinu je formirao sam Maduro 2017. u nastojanju da uzurpira vlast od Nacionalne skupštine koju nadzire oporba.

VIDEO Žestok sukob policije i prosvjednika na granici Venezuele i Kolumbije

Izvrgnuvši ruglu zabranu putovanja Guaido je u veljači otputovao na turneju po zemljama Latinske Amerike u nastojanju da pridobije potporu za svoju čelnu poziciju u borbi za vlast s Madurom. Unatoč prijetnjama da će biti uhićen po povratku početkom ožujka vlasti vjerne Maduru ga nisu uhitile.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav Venezuele kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. za izbornu prijevaru.

Njega su kao legitimnog čelnika priznale Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja, a on kaže kako ne priznaje odluke koje dolaze od Madurove vlade.

Odluka Ustavne skupštine potrebna je kako bi Vrhovni sud pokrenuo postupak protiv Guadio jer kao zastupnik on ima parlamentarni imunitet zbog čega mu je teže  suditi nego običnom građaninu.

Guaido je u ponedjeljak rekao novinarima kako Ustavna skupština nije u stanju legalno lišiti ga njegova imuniteta. Oporba smatra stvaranje ustavne skupštine nezakonitim.

"Znate kako se režim ponaša - ovo nije više samo progon, ovo je inkvizicija", rekao je Guaido.

Maduro govori kako se Guaido treba "suočiti s pravdom" i naziva ga lutkom na koncu Sjedinjenih Država koja huška na puč, ali ipak nije pozvao na njegovo uhićenje.

Međunarodna potpora Guaidoa, posebice administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, upozorila je venezuelske vlasti da ga ne diraju i zaprijetila još oštrijim sankcijama protiv Madurove administracije kako bi je još više odsjekla od inozemnog financiranja.

VIDEO Veliki prosvjedi u Venezueli

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
07:16 03.04.2019.

Kada ne može osvojiti vlast na izborima, onda radi nered u vlastitoj državi. Podržavaju ga ljudi koji su se obogatili devedesetih za vrijeme vojne diktature. Sve to rado podržavaju demokratske zemlje zapada. Isto bi se dogodilo u Hrvatskoj, da vladajuće stranke izgube svoje fotelje.

Avatar nekakav
nekakav
07:08 03.04.2019.

kad ga strpaju u zatvor skupa sa narkodilerima, osjetiti će nešto toplo duboko u sebi, a to neće biti ljubav naroda. kako bi završio političar u americi koji bi se suprotstavio vlasti, pozivao ljude na otpor i subverziju... kako bi tamo prošla ekipa koja bi sabotirala elektroenergetski sustav? dal znate što u americi znači ugrožavanje nacionalne sigurnosti? a ovo što ova ekipa radi u venezueli je baš to.

NE
Neo001
09:33 03.04.2019.

Ovo je prilika da omogućimo našim komunjarskim nostalgičarima koje guši kapitalizam da idu u obećanu zemlju komunizma, naočito onima ugojenima jer tamo će sigurno vratiti svoju eleganciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije