Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovina je smislio ključnu ratnu varku: matiranje protivnika preko Dinare

Valjalo je preduhitriti britanske i francuske specijalce da na Dinari ne uspostave tampon-zonu.
05. kolovoza 2019. u 18:43 45 komentara 49037 prikaza
ante gotovina
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

U sklopu obljetnice Oluje u godini 60. rođendana Večernjeg lista objavljujemo i neke od najboljih tekstova o ovoj  oslobodilačkoj akciji. U nastavku donosimo tekst Davora Ivankovića iz 2016. godine.
 

Najuspješnija akcija Hrvatske vojske, “Oluja” se temelji na uspješnoj vojnoj varci koja je u potpunosti uspjela i zbog koje je vojno vraćanje glavnine okupiranih hrvatskih krajeva i bilo obavljeno toliko brzo. Snage koje je vodio general Ante Gotovina prodrle su rano ujutro 4. kolovoza 1995. pravcem preko Dinare i s leđa iznenadile snage pobunjenih Srba.

Glina: 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu 28. obljetnica napada Domaći glinski pobunjenici uz pomoć Martićevaca napali su patrole i postaju iz svih vrsta oružja

Napad iz tog pravca, i to tenkovima preko najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, bio je potpuno iznenađenje za zapovjednika vojske srpske krajine, generala Milu Mrkšića (priznao to poslije i na suđenju u Haagu).

Tu zamisao da se preko Dinare matira protivnik Gotovina je smislio još 1992., kada je, kao zapovjednik snaga HVO-a, preuzeo obranu ugroženog livanjskog područja. Na uzvisini s pogledom na dugo Livanjsko polje i strme planinske vrhove koje ga okružuju s jedne i druge strane, prema svjedočenju člana ratnog stožera Dinka Batura, a u društvu generala Davora Domazeta Loše, Gotovina je u ljeto 1992. pokazao rukom prema Dinari i kazao: “Ovim ćemo putem osloboditi Knin.”

ante gotovina
1 / 7
Ante Gotovina

Morao je čekati tri godine da tu ideju i realizira. No, ako pobunjeni Srbi i njihovi generali Mrkšić i Mladić nisu očekivali prodor s Dinare, Britanci i Francuzi su ga “osjetili”. Njihovi političari i vojni zapovjednici UN-ovih snaga na terenu (BiH) dobro su vidjeli kojim pravcima Gotovina “čisti” okupirani teren i brzo su smislili kako bi prije Gotovine izbili na vrh Dinare i uspostaviti tzv. tampon-zonu.

Formirane su i specijalne Snage za brzo djelovanje (RRF) s nekoliko stotina pripadnika britanskih i specijalaca francuske vojske. Dio tih snaga već se u lipnju rasporedio, a činile su ih dvije satnije britanskih Alphi i elitni francuski bataljun Bravo.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša Bivši logoraši Tuže Srbiju i traže po 1000 kuna za svaki dan u logoru: 'Proživjeli smo pakao'

Logorovali su u području Tomislavgrada i trenirali. U Zagrebu je brzo shvaćeno da ove snage imaju namjere blokirati oslobodilačke akcije Hrvata, a potencijalno pokušati opet posvaditi Hrvate s Armijom BiH. Predsjednik RH Franjo Tuđman zabranio je britanskim pojačanjima iskrcavanje s brodova u Splitu i Pločama “sve dok ne budu propisno označeni bijelom bojom i znakovljem UN-a”.

Istodobno je s predsjednikom BiH dovršavao vojno-političku deklaraciju (Splitsku), kojom je HV “legalizirala” svoje akcije unutar BiH. Veliku ulogu u “ometanju” pomaka britansko-francuskih specijalaca odradio je tadašnji predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak koji je u dogovoru s Izetbegovićem (19. srpnja) zaustavio njihovo razmještanje dok se ne utvrdi koji im je mandat.

Ante Nazor GROBNICE ŽRTAVA Nazor: Hrvatski narod pretrpio velike žrtve u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i srednjoj Bosni

Provođeni su i diplomatski pritisci na RH, no SAD je čvrsto stao iza hrvatskog plana o oslobađanju zemlje. Gotovina je shvatio da se valja požuriti i na terenu riješiti diplomatske borbe. Sredinom srpnja 1995., u akcijama “Cincar 94”, “Zima 94”, “Skok 1” i “Skok 2”, uspijeva očistiti sjeverni i južni prostor duž Livanjskoga polja.

Pred vojskom su stajala srpska uporišta – Grahovo i Glamoč. Pa Dinara s koje se Knin vidio kao na dlanu. U tom trenutku bihaćka je enklava s oko 150.000 ljudi bila pred padom, završavao je i genocid u Srebrenici, pa se i međunarodna politika pitala zašto britanski specijalci ne krenu tamo u osiguranje mira, nego žele na Dinaru!? 

Video - Kako je počela agresija na RH: 'Razoružali su Hrvate, ali ročnici JNA tresli su se kao šibe'

 

Tuđman i Gojko Šušak, u dogovoru s ministrom obrane SAD-a Williamom Perryjem, odlučuju se za preokret. Već 22. srpnja Tuđman i Izetbegović potpisuju Splitski sporazum o zajedničkim vojnim akcijama u BiH. Tuđman naređuje Zbornom području Split da s HVO-om 25. srpnja krene u napadnu operaciju “Ljeto-95”.

'znanstveni rad' Srbijanski autori: 'Masovne grobnice su bile humana i higijenska obaveza vojske RS'

Gotovinine snage kreću i do 30. srpnja zauzimaju Bosansko Grahovo i Glamoč. Izbijaju na vrhove Dinare. Istodobno s napadnom Olujom počinju još dvije jednako važne, obrambene. U istočnoj Slavoniji operacija pod kodnim nazivom “Fenix”, na južnom bojištu “Zid”, kao preventiva mogućnosti napada snaga Miloševića. Put za realizaciju Gotovinine varke kojom je dobiven rat više nitko nije stigao zatvoriti.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Zthr2000:

  Britansko rovanje po hrvatskim arhivima, predsjedničkim zapisima uz pomoć izdajnika Mesića i nagodbenjaka Sanadera, transferaša Šeksa itd.. Pritiskanje generala Gotovine i Markač koje još traje, podmetanja iz Beograda, to će da traje i traje. Nije problem u Oluji kao njihovom ... prikaži još! vojnom i političkom porazu, već u povrijeđenom egu, lažne anglo superiornosti. Ta mala pukotina, proširila se kasnije, u svijet u kojem poslije 200 godina više suveren ne vladaju.

 • stefj:

  Nikada ne treba zaboraviti ulogu Francuza i Britanaca u ratovima ovdje. Osigurali su Srbima Rep. Srpsku i podržali etničko čišćenje RS i Vojvodine, da se njih pitalo Hrvatske ne bi niti bilo... Njihova namjera se vidi i kroz djelovanje EU-a ... prikaži još! u BiH, gdje su potpuno marginarizirali Hrvate i pretvorili ih u manjinu. A Hrvatski političari su im svesrdno pomagali, od Mesića na dalje... Zapravo je pravo čudo što je Hrvatska iz rata izašla u jednom komadu, što nije podijeljena poput Cipra ili nekih drugih područja. Franjo i ekipa su uspjeli iskoristiti međunarodnu situaciju i odnos snaga. To im se stvarno mora priznati da je ispalo čudo... Kada idem okolo po svijetu, svi mi to kažu, i stranci koji su ovdje. Nikome nije jasno kako se uspjelo protiv JNA, protiv Rusije, Vel. Britanije i Francuske...

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Britanaca se rješavamo uskoro a ni francuzi neće dugo kukurikati, Višegradska skupina će uzeti stvari u Europi u svoje ruke nakon idućih EU izbora !