Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbijanski autori: 'Masovne grobnice su bile humana i higijenska obaveza vojske RS'

Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcionim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara - stoji u radu
16. svibnja 2019. u 09:50 9 komentara 3808 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bosanskohercegovački mediji objavili su odlomak "znanstvenog rada" dvojice srbijanskih autora, Miroslava Baljaka i Dragana Đokića, u kojemu se o masovnim grobnicama iz devedesetih govori kao o asanaciji bojišta, humanoj i higijenskoj obavezi Vojske republike Srpske.

Postavljanje izložbe Mersada Berbera u Klovićevim dvorima KULTURA Do kraja života opsjedale su ga strahote rata i Srebrenice

U radu, koji je prošlog mjeseca predstavljen na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srebrenica - stvarnost i manipulacije" u Banja Luci, piše da je cilj masovnih grobnica "izbegavanje zaraza i naknadnih ljudskih žrtava, a obaveza po Ženevskim konvencijama postoji i vuče korijene još od 1864. godine".

U nastavku rada jasno stoji pojašnjenje kako se "asanacija bojišta obavlja": "Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcionim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara, a iznad nivoa humka visine jedan metar. Humke se vidno obilježavaju kao masovne grobnice", prenosi Novi List.

O Nepostojanju dokumentacije o lokacijama masovnih grobnica iz rata s početka devedesetih, kao i dokumentacije o broju ukopanih tijela i njihovim identitetima, autori "znanstvenog rada" nazivaju propustom.

ratni zločin Stewart: Zločin u Ahmićima za mene ima sva obilježja genocida

Također navode da se na području Srebrenice u operaciji VRS od 11. srpnja 1995. godine, tijekom višednevnih borbi s muslimanskim snagama, brojka poginulih popela na više od 2000 poginulih što je zahtijevalo "asanaciju terena s obzirom na ljetno stanje i visoke temperature u zoni operacije".

Srpska je strana zbog propagande "bila optuživana za zloupotrebe asanacije bojišta koju su vršile jedinice Vojske RS-a i tvrdnji da su to bili planski postupci zakopavanja pobijenih zarobljenika i skrivanja stvarnih poginulih ", a zapravo se prema autorima radilo o složenoj situaciji koja proizlazi iz "aktivnosti civilne zaštite i privrednih i javnih preduzeća".

 

 

 

 

 

 

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • nik83:

    Revizionizam na djelu, ništa novo od četnika.

  • stefj:

    A kaj sad, neki dan je Josipović tragediju u Macelju proglasio legitimnom vojnom akcijom, gdje su svećenici bili vojnici, što je sad čudno ako Srbi proglašavaju Srebrenicu higjenskim zbrinjavanjem leševa...

  • bakulušić:

    Treba im vjerovati, imaju ogromno iskustvo, od Kulina bana do naših dana. Dokazali su se od Bleiburga do Srebrenice.