Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tuže Srbiju i traže po 1000 kuna za svaki dan u logoru: 'Proživjeli smo pakao'

Već smo pokušavali, a sada smo ponovno krenuli jer želimo iskoristiti sve pravne akte prije nego što, ako bude potrebno, pravdu zatražimo na sudu u Strasbourgu – kaže Rehak
14. lipnja 2019. u 20:39 82 komentara 10294 prikaza
Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je od početka Domovinskog rata prošlo gotovo 28 godina, logoraši srpskih koncentracijskih logora još vode borbu kako bi dobili naknadu štete za sve što su proživljavali tijekom zatočeništva. I dok se skupina logoraša, njih 50-ak, odlučila za pokretanje sudskih tužbi protiv Republike Srbije na srbijanskim sudovima, skupina bivših logoraša odlučila je tužiti Republiku Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu.

Daut Tihic i Dane Vasic, Bosnjak i Srbin Dva prijatelja Nevjerojatna priča iz Srebrenice: Kako su ratni neprijatelji postali poslovni partneri

Potvrda postojanja logora

Na sudu u Zagrebu tužbe je podnijelo 5 bivših logoraša koji od Srbije traže da ih se obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Prema riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijela Rehaka, jedna je tužba već odbijena, a sada je pred sudom tužba Vlade Ošusta.

– Ta naša borba traje od dana kada smo izašli iz zatočeništva, ali ona, bez ikakvih nama razumljivih razloga, još uvijek nema presude u našu korist. Već smo pokušavali, a sada smo ponovno krenuli jer želimo iskoristiti sve pravne akte prije nego što, ako bude potrebno, pravdu zatražimo na sudu u Strasbourgu – kaže Rehak.

Franjo Tuđman Novi detalji iz povijesti HDZ-a Za nadzor Tuđmana Udba je 1989. angažirala suradnika pod imenom Luj

Smatra kako u njihovim tužbama nema ništa spornog s obzirom na to da su bili zatočeni u logorima na teritoriju Srbije koje su osiguravali pripadnici srbijanske policije i bivše JNA. Uz sve to popisani su i od strane Međunarodnog Crvenoga križa, a u svojim tužbama podnijeli su i niz dokumenata koji potvrđuju kako su bili zatočeni, ali i liječničku dokumentaciju koja govori o ozljedama koje su pretrpjeli. U tužbi se pozivaju i na činjenicu da je Republika Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše koji su bili zatočeni u logorima na području te države.

– Ono što smo mi tamo proživjeli bio je pravi pakao i stoga tražimo od Republike Srbije da nas se obešteti. Isto tako na ovaj način želimo i da Srbija potvrdi postojanje logora na svome području od kojih su najveći bili oni u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici. O tome što smo proživjeli govori i to da su neki na slobodu izašli s 40-ak kilograma i s trajnim posljedicama s kojima se i danas bore – objašnjava Rehak.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić: 'Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...'

Bivši logoraši izradili su i tablicu ozljeda s iznosima u kunama kolika je „cijena“ svake pojedine ozljede. Tako bivši logoraši za svaki dan proveden u logoru traže naknadu po 1000 kuna, a za druge vrste ozljede traže naknadu prema tablici koju koriste osiguravajuća društva.

Ošust potražuje 376.000 kn

Na primjeru Ošusta to izgleda ovako. Za 271 dan proveden u logorima Ovčara, Begejci i Beograd i sve zadobivene ozljede, psihičko i fizičko maltretiranje, premlaćivanje, prijetnje, zastrašivanje, izrugivanje te trajno narušeno psihofizičko stanje on od Republike Srbije traži da ga obešteti sa 376.000 kuna. U tom iznosu 271.000 kuna odnosi se na 271 dan proveden u logoru, 100.000 kuna za sve zadobivene ozljede i 5000 kuna za uništene osobne stvari, odjeću i obuću. Rehak kaže kako je Hrvatska status logoraša priznala za oko 7600 bivših zatočenika, ali i da je kroz srbijanske logore prošlo oko 30.000 osoba. Većini njih nije priznat status jer nisu bili zatočeni 72 sata ili ih nije popisao MCK, što su osnovni preduvjeti. Tako status logoraša nemaju ni zatočeni na Ovčari, kao ni osobe koje su i po dvije godine provele u zatočeništvu.

VIDEO Bešćutan napad: Prišli mladiću, nokautirali ga pa pobjegli, morao na operaciju:

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Avatar Pancevac
  Pancevac:

  Zelim vam puno uspeha da dobijete odstetu. Srbija i nama koji zivimo ovde duguje odstetu generacije i generacije su izgubile juce,danas i sutra.Sve najbolje u nastojanju da dobijete novce za pretrpljeni dusevni bol.

 • Ilija_Gregorić:

  Meni se 1000 kn po danu čini smiješno malo za ono što su proživjeli.

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  Rat razumijem prsa od prsa ali logore i krizne puteve nikako. Zatvoris nekog i mucis ga , mucis.... i sad ce Brnabić reći mi nismo pa tko je gospodinegospođo?