Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN ALEKSIĆ

'Očekujem hitno objašnjenje Ministarstva pravosuđa hoće li biti moguća ovrha cijele plaće'

Miroslav Šimić i Goran Aleksić na konferenciji za novinare Živog zida i SNAGA-e
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
20.10.2017.
u 11:28

Iskoristio je prigodu i kako bi ponovno kritizirao, kako je rekao, “demokratsku farsu” jer su dopune bitnog Zakona o zaštititi potrošača stavljene tek sinoć na dnevni red.

Tumačenje FINA-e po kojem će se dužnicima moći ovršiti cijela plaća je neustavno, poručio je danas Goran Aleksić iz stranke Snaga te pozvao ministra pravosuđa da se hitno očituje o toj odluci Ustavnog suda o Pravilniku o načinu provedbe ovrha na novčanim sredstvima. Aleksić je podsjetio kako je nedavno Ustavni sud odlučio o spomenutom pravilniku te ukinuo jednu odredbu, zbog čega neki sad tumače kako će ubuduće svim ovršenicima koji su prije 17. lipnja 2008. godine potpisali izjavu o mogućnosti zapljene cijele plaće, cijela plaća i biti ovršena.

- FINA-e se ne slaže s takvim tumačenjem jer je zadnjim izmjenama Ovršnog zakona u članku 21. jasno i decidirano propisano kako se ovršuje plaća. Njime je definirano da se ne smije ovršiti tri četvrtine plaće do maksimalno dvije trećine prosječne neto plaće, a u završnim odredbama jasno je propisano da se članak koji se odnosi na ograničenje ovrha plaća primjenjivati na sve ovršne postupke u tijeku, bez obzira na to kada su pokrenuti i po kojem zakonu će biti dovršeni. Zato tumačenje FINA-e nije ispravno – kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Saboru.

Aleksić zato očekuje hitno objašnjenje Ministarstva pravosuđa hoće li biti moguća ovrha cijele plaće, kao i poruku da ta odluka Ustavnog suda nije relevantna jer je Ovršni zakon iznad Pravilnika u koji je intervenirao Ustavni sud.

- Ako ministar pravosuđa ipak smatra da je moguća ovrha cijele plaće, onda Vlada mora hitno predložiti nove izmjene Ovršnog zakona da to spriječi. Osim što ljudi teško da mogu živjeti ako im se ovrši cijela plaća, to predstavlja i diskriminaciju određenog dijela dužnika jer će na taj način biti ovršeni samo oni koji su dizali kredite između 2006. i lipnja 2008. potpisali izjavu o ovrsi cijele plaće, što je i neustavno - vjeruje Aleksić. Iskoristio je prigodu i kako bi ponovno kritizirao, kako je rekao, “demokratsku farsu” jer su dopune bitnog Zakona o zaštititi potrošača stavljene tek sinoć na dnevni red. Najavio je zato da će za vrijeme glasanja o slanju toga prijedloga zakona u drugo čitanje tražiti pojedinačno glasovanje kako bi se vidjelo hoće li svih 78 oporbenih zastupnika koji su potpisima podržali slanje tog prijedloga u proceduru i glasati za njega.

Komentara 6

ZA
zarac
12:10 20.10.2017.

Atraktivno, vjerodostojno, domoljubno....

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
15:01 20.10.2017.

Nema ti veće nagrade i priznanja od toga da ti domoljubi uzmu cijelu plaću..😃

Avatar BUJICA
BUJICA
16:18 20.10.2017.

Glavno da si se ti Aleksiću dobro uhljebio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije