Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaboravili mu poslati račun od 25 kuna, ali mu stigla ovrha od 700 kuna

Sve je počelo kada je 2015. završio na hitnoj zbog upale uha
07. listopada 2017. u 19:02 22 komentara 3483 prikaza
novac, kune
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Gordan Lauc u petak je na svojem Facebooku objavio status kako je dobio prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb zbog dugovanja od 25 kuna.

Našice Bizarna opomena Zbog duga od 0 kuna mora platiti kaznu od 36

Kaže kako je jedne noći završio na hitnoj. Kako su bili noćni sati, kaže profesor, nisu mu mogli ispostaviti račun od 25 kuna participacije, pa su mu rekli da će mu poslati kući. To se nikada nije dogodilo, a i on je na to zaboravio. No, sada mu je stiglo rješenje o ovrsi prema kojem mora platiti tih 25 kuna participacije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe.

Platio je iznos, ali i podnio kaznenu prijavu DORH-u.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Ja doista volim ovu našu zemlju. Putovao sam svuda po svijetu, živio dulje vrijeme u Njemačkoj i Americi, no ma koliko god se mi žalili na Hrvatsku, ona je još uvijek jedno predivno mjesto za život. No upravo zbog toga , smatram svojom obavezom vrištati do neba kada vidim kako nam pojedinci zagorčavaju život i pretvaraju Hrvatsku u močvaru... Svi smo se mi nagledali svakakvih gluposti oko nas, no ako ih sami ne krenemo ispravljati, neće ih nitko ispraviti. Stoga evo mog malog doprinosa ispravljanju «krivih Drina».

Dakle priča počinje jedne noći u lipnju 2015. kada sam završio na hitnoj na Rebru, jer sam dan kasnije morao na put avionom, a upala uha mi se nikako nije smirivala. Simpatični mladi specijalizant mi je stavio antibiotsku mast u uho i stvar je bila riješena. Kako su bili sitni noćni sati, nisu mi mogli ispostaviti račun na 25 kuna participacije, pa su mi ga rekli poslati kući. Nisu ga nikada poslali, i ja sam na to potpuno zaboravio. Sve do danas kada sam dobio rješenje o ovrsi prema kojem moram platiti tih 25 kuna participacije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe.

Dakle dužan sam im 25 (dvadesetpet) kuna, a i to samo zato što mi nisu bili u stanju naplatiti tih 25 kn kad sam bio kod njih. Nikada mi nisu poslali račun i sada mi šalju ovrhu za tih 25 kn, ali i za troškove ovrhe od 688,13 kn (dakle skoro 30x više od neplaćenog računa). Kako nemam vremena za gubljene na natezanje sa sudom, a troškovi koji su navedeni u prijedlogu za ovrhu su u skladu sa zakonom, ja sam to platio. No paralelno sam napisao kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u kojem izražavam sumnju da se se predmetno odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u «zločinačku organizaciju» (to je pravni termin koji opisuje udruživanej više osoba radi poduzimanja nezakonitih radnji) radi ostvarivanja nepripadajuće dobiti. Možda taj račun meni nisu poslali slučajno. Možda su slučajno zaboravili poslati i opomenu i čekali dvije godine. No možda to sve nije slučajno. Možda oni namjerno nisu poslali račun, kako bi odvjetničko društvo moglo naplatiti troškove ovršnog postupka. Ja sam izrazio sumnju, a na Državnom odvjetnišvu je da istraži jesu li te sumnje opravdane.

Samo što nas dosadašnje iskustvo uči da takve situacije baš i nisu prioritet Državnom odvjetništvu, pa molim sve svoje FaceBook prijatelje da se organiziramo i pomognemo im. Jeste li se možda vi sami ili netko od vaših prijatelja našao u sličnoj situaciji? Je li možda u pitanju bilo isto ili povezano odvjetničko društvo ili javni bilježnik? Idemo iskoristiti moć društvenih mreža i sami provjeriti te sumnje. Ja ću vrijeme koje bi potrošio na žalbe na tu ovrhu uložiti u skupljanje informacija i možda na taj način napravimo jedan mali korak prema društvu u kojem će svima nama biti bolje...

Prosvjed blokiranih PORAVNANJE DUGOVA Umjesto ovrhe, neka dužnik banci postane podstanar Mislav Kolakušić KOLAKUŠIĆ OBJASNIO Evo što treba učiniti da se riješi problem ovrha i blokiranih Zagreb Promjene do stanke Ovršni zakon donosi 4 novosti: Nema ovrhe jedine nekretnine
psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • tramontana:

  Baš gledam TV i čujem da je na stotine sličnih. Ako je to točno, onda sam uvjeren da je to dogovoreni deal administratora i nekog utjerivača. <baš sam znatiželjan kako će završiti.

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Draghi Hrvati, ovaj zakon o ovrhi koji propisuje takve idijotske troškove ovrhe je veleidajnicki cin.Samo budale NE ustraju na tome da se to Hitno u saboru stavi izvan funkcije i oni koji su takav zakon donjeli, kompletno svi--nadu na optuzenickioj ... prikaži još! klupi za Veleizdaju!!! Taka zakon razara ovu zemllju. I tako nesto nakaradno koje je vjerovatno jedinstveno u svoijetu treba javiti hitno EK da krivce za takav nakaradni zakon ljepo pospreme u zatvor dozivotno

 • ObrenM:

  Ovo moze zahvaliti gadnom Masonu Hanzekovicu i njegovom segrtu Orsatu Miljenicu.Dno dna,a prvotni jos uvijek ubire nemali harac,a segrt se politicki reaktivira.