Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život na farmici

Fritz svaki dan pokuša otvoriti vrata i krenuti kući, ali on nema dom

Foto: Privatni album
1/15
11.12.2021.
u 12:00

Gotovo da nema kraja Hrvatske iz kojeg nisu spasili životinje i pružili im privremeni dom. Na Farmici živi oko 170 stanara, psi, mačke, krava, gice, bik, koze, magarci, kokoši, patke, guske, nedavno je zasađen i prvi Ecodog voćnjak

Prošla je godina dana kako je Udruga Farmica službeno registrirala sklonište za pse na području Našica. Stotinjak pasa koji traže novi dom našlo je tamo ljubav i krov nad glavom. Puno se toga dogodilo u međuvremenu, a nedavno je na Farmici zasađen i prvi Ecodog voćnjak.

– Javili su nam se iz Ecodoga Hrvatska da bi nam pomogli pošumiti Farmicu, kako bismo mogli i dodatno zaraditi, tipa pečenjem rakije ili kuhanjem pekmeza. Dobili smo 51 voćku, a među njima su trešnje, višnje, šljive, kruške, marelice, jabuke... Organizirali su nam apsolutno sve što je bilo potrebno za sadnju voćnjaka pa tako i zaštitnu mrežicu te donatorske pločice. A priče o donatorima zaista su dirljive. Primjerice, ljudi koji su htjeli udomiti našu Lejlu, kujicu bez jedne noge, ali nisu ipak imali za to uvjete, kupili su Lejli dvije-tri voćke – navodi Ivana Varkonji, čelnica Udruge Farmica. Vlasnici uginulog udomljenog psa zasadili su voćku u spomen na njega. Slijedi akcija, otkriva ona, za kupnju 30 lipa, kako bi ta stabla stvorila prirodan hlad oko boksova za životinje.

Foto: Privatni album

Kao građanska inicijativa, a poslije udruga, Farmica postoji već osam godina. Volonteri i entuzijasti okupljeni oko nje trude se pružati napuštenim ili odbačenim životinjama bolji standard života te skrb o zdravlju dok se za njih ne nađe prikladan udomitelj.

Kada govore o svojim počecima, reći će kako su nastali kada je “skupina mladih i voljnih žena odlučila spasiti sve lutalice svijeta i udomiti ih”. Sklonište je registrirano lani u studenome, a konstantno broje stotinjak pasa.

– Ljute nas vlasnička legla. Dakle, zovu nas vlasnici i obavijeste da su pronašli pet pasa, mi dođemo i primijetimo da je njihova kuja netom rodila. Upitamo gdje su njihovi štenci, odgovore kako su uginuli. Na kraju priznaju da nisu govorili istinu. Ne žele kastrirati psa, ali onda ni zadržati štence. U slučajevima kada znamo da je riječ o vlasničkim leglima, zovemo inspekciju pa idemo na sud. Zalažemo se za to da napuštanje životinja bude kazneno djelo, kako bismo mogli zvati policiju kao u slučaju zlostavljanja, a ne inspektore – iznosi naša sugovornica obrazac ponašanja s kojim se volonteri Farmice suočavaju.

Pronašli su nedavno u kanalizacijskom odvodu starijeg psa s uraslim lancem oko vrata. Teške su sudbine s kojima se susreću, a njima je misija pokušati životinjama pronaći sretan kraj njihove priče.

Foto: Privatni album

– Fritz, čeka na Farmici. Svaki dan šapicom proba otvoriti vrata i krenuti kući. Ali ništa... Objasnimo mu da nema kuće i da nam treba još vremena – napisali su nedavno u emotivnoj objavi na Facebooku uz fotografiju psa kojem traže novi dom.

Ne brinu se oni samo o psima. Farmica je uistinu opravdala svoje ime. Trčkaraju njome i krave koje su izvukli iz potresom razrušene Petrinje prije godinu dana.

– Otišli smo tamo dva dana nakon potresa po kravu Šaranu, a doveli smo i tri gice, Lunu, Lajku i Belu. Otkupili smo ih od jednog starijeg mještanina – prisjeća se Ivana. Društvo im pravi mladi bik Borna, sedam koza, dva magarca, poni kojega su otkupili iz jednog romskog naselja i omogućili mu miran i siguran život. Koza Roza stigla je iz Varaždina. Gotovo da nema kraja Hrvatske iz kojega nisu spasili životinje i pružili im novi dom u Slavoniji. S kokoškama, patkama i guskama tamo je oko 170 stanara. Puno je to životinja, još više posla, i svaka im je pomoć dobrodošla. Teže samoodrživosti pa im trebaju pašnjaci, a jedan im je kupio poznati poduzetnik Mate Rimac.

– Došao je k nama samoinicijativno, htio je vidjeti što radimo, a on je inače vegan. Dogodilo se to prije nego je izašla Nevera, gotovo da nismo ni znali tko je on. Odlučio nam je pomoći i kupio nam je 44.000 metara četvornih zemljišta koje nam je nužno i vrlo korisno za ispašu naših životinja – zaključuje Ivana Varkonji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije