Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kad stignete na Farmicu, na vratima će vas dočekati grlica Milica

Spašena nakon jedne ljetne oluje vezala se za ljude, slobodna je kao ptica, ali ne želi odletjeti. Osim ponekad u avanturu. Najdraže joj je šetati se na leđima 
vijetnamske svinje Matilde, a pod njezinim budnim okom odvijaju se svi radovi na Farmici
19. prosinca 2020. u 20:16 0 komentara 707 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/16

Malena grlica pokrivena tek paperjem bila je žrtva jedne ljetne oluje, ispala je iz uništenog gnijezda. Mokru, pothlađenu i već na rubu života na ulicama Našica pronašla ju je Ivana Varkonji. Grlica je dobila ime Milica. Prošla su četiri mjeseca, a Milica je postala dio velike životinjske obitelji koja živi na Farmici, nedavno registriranom skloništu u blizini Našica. Kad dođete do njihove ograde, prvo ćete vidjeti baš nju, dočekat će vas i budno pratiti što radite.

– Othranili smo je na špricu i jako se vezala za ljude. Mogla je otići još dok je bila kod mene u stanu. Otvorila sam joj prozor da čuje druge ptice, sjedila je na balkonu. Izlazili smo u park iza kuće, ali dalje od moje glave i stola u parku nije se micala. I zato sam odlučila dovesti je u naš azil – kaže nam Ivana, inače predsjednica udruge Farmica i voditeljica skloništa. Svi se slažu, život bez Milice više ne bi bio isti. Ni kava se bez nje ne može popiti, sjedne na šalicu i moraš je pomaknuti ako želiš gutljaj.

– Što god radimo, ona je tu, najčešće pod nogama pa moramo dobro paziti. Kad čistimo boksove, ona je tu, kad smo kod kokica ili svinja, ona nam pravi društvo. Ničega se ne boji. Nekad odleti na drveće, ako nam se ne javi kad idemo kući, onda je i ostavimo. Ujutro nas dočeka na ogradi. Uglavnom, posljednji koji odlazi s Farmice zatvori je u njezin kavez, a prvi koji dođe je pusti. Nedavno smo joj stavili izolaciju da joj noću bude toplije, nije htjela ni ući pa smo sve morali maknuti – kaže nam Ivana i otkriva kako je Milica prava mala avanturistica.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Nedavno je odletjela za jednom kolegicom koja se vraćala kući biciklom, stanuje vrlo blizu azila. Nakon nekog vremena došla joj susjeda, kaže kako ima neku grlicu u kokošinjcu. Kolegica je odmah posumnjala da bi to mogla biti naša Milica, ona si je našla društvo, uz smijeh nam prepričava jednu od Miličinih dogodovština.

Ima Milica na Farmici puno prijatelja, osam koza, sedam pataka, 20 koka, galeba Popyja koji je k njima stigao iz Istre, ponija Rokyja kojeg su spasili otkupivši ga od vlasnika, magarca Miška, svinju Ružu, tri vijetnamske svinje: Matildu, Timmyja i Babe. Naravno, najviše je tu pasa, jer ipak je to azil za napuštene pse. Ima ih 150. Ali Milica se ni njih ne boji.

– Hladnokrvno sjedi na ogradi i sluša kako oni laju dok mi čistimo prostor u kojem žive. I većina pasa ne pokazuje baš interes za nju – kaže Ivana. Među svim životinjama ima Milica i najbolju prijateljicu, vijetnamsku svinju Matildu.

– Sjedne Milica Matildi na leđa pa se tako zajedno šeću. Zajedno i jedu, zapravo jedu sa svima. Kad dijelimo hranu, evo njih dvije, moraju probati sve što drugi jedu – govori nam I. Varkonji.

Kaže, boji se da Milici ipak nedostaje društvo druge grlice, ali sama je odabrala ostati kod njih. Strahuje samo da ne odleti tako za nekim, da ne primijete pa da se ne izgubi. No sigurna je da bi se Milica i tada snašla iako bi društvu na Farmici jako nedostajala. 


Konačno spašen Tobi je pronađen na ulicama Strizivojne, danima je tražio pomoć Našice Svi zovu volontere kad treba spasiti psa, čak i komunalni redar Grada
Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.