Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pas danima lutao u Donjoj Motičini, s ceste ga zbrinuli u Našicama

Slali smo mail načelniku Općine, nije odgovarao, a onda se pas pojavio skoro pred mojim vratima, kaže nam Ivana Varkonji iz našičke Udruge Farmica
18. lipnja 2021. u 12:16 1 komentara 2059 prikaza
Zbrinut u Našicama
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Nekoliko dana Farmici su stizale dojave da se u blizini vrtića u Donjoj Motičini zadržava pas bez vlasnika. Kažu, javljali su im da trči oko djece, skače po njima i ide za ljudima. O svemu tome mailovima su obavijestili i načelnika Općine Donja Motičina.

– Nitko nije reagirao. A onda se jedno jutro taj pas pojavio u Našicama, gotovo pred mojim vratima. Poslala sam ponovno mail načelniku Općine, odgovorio mi je da su pokušavali psa uloviti i nisu uspjeli. Kako s nama nemaju ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja, predložili su da psa odvedemo u Phenix u Normance ili da ga vratimo na mjesto na kojem je bio pa će oni postupiti prema Zakonu – kaže nam Ivana Varkonji iz Farmice, našičke udruge koja je osnovala i vodi specifičan azil u kojem osim napuštenih pasa stanuju i brojne druge životinje. Ideja da psa vrate na cestu nije im bila prihvatljiva, ali ni ona druga nije bila puno bolja. Zašto da oni voze psa u drugo sklonište?

Krenuli su dogovori i telefonski pozivi, od gradonačelnika, načelnika, inspekcije, Phenixa. I na kraju je zaključeno da bi pas trebao ostati na Farmici. Načelnik Donje Motičine, kažu nam iz Udruge, nije htio da iz Phenixa dođu po psa, a i inspektor je nekako bio na njegovoj strani. Smatrao je kako je pas zbrinut s ulica Našica pa trebao i ostati u skloništu koje zbrinjava našičke napuštene pse.

Pas danima lutao u Donjoj Motičini, s ceste ga zbrinuli u Našicama | Autor : Privatni album Foto: Privatni album U Donjoj Motičini

Pokušavajući otkriti zašto bi pas trebao ostati u Našicama, Općinu Donja Motičina upitali smo je li načelnik zaustavio da sklonište Phenix dođe po psa te kada će Općina organizirati da se pas koji je danima obitavao na njihovom području zbrine u skloništu s kojim imaju ugovor? Objašnjavaju nam prvo kako su informaciju o psu dobili 10. lipnja i da je komunalni djelatnik Općine isti dan obišao lokaciju u više navrata kako bi utvrdio da li je pas čipiran. Psa nije zatekao, došao je i drugi dan, ali psa opet nije bilo.

– Općina je 15. lipnja primila mail Udruge Farmica u kojem je navedeno da su psa odveli u sklonište Farmica u Brezik Našički, no nije navedeno na kojem se području pas nalazio. Općina Donja Motičina je dobila informaciju da je pas pronađen na području grada Našica. Općina ima sklopljen Ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih životinja s Udrugom Phoenix iz Normanaca te je istu kontaktirala. Zaključeno je da Udruga Farmica treba dovesti psa u Udrugu Phenix. Prema navedenom, nije točno da je općinski načelnik zaustavio da iz skloništa Phenix dođu po psa u sklonište Farmica. Pas će danas biti smješten u sklonište Phenix – stoji u nepotpisanom odgovoru iz Općine.

Iz Udruge Farmica potvrđuju da su oni odveli psa u sklonište Udruge Phenix, koje je od njih udaljeno oko 19 kilometara. Što se sa psom događalo od 11. do 15. lipnja nitko ne zna, kako to da je krenuo baš put Našica, a ne na drugu stranu? Trebao je prohodati manje od 10 kilometara. Nije to neki problem, ako je krenuo 11. lipnja, za četiri dana mogao je stići i s noge na nogu. No, tko mu je rekao da dođe baš u ulicu u kojoj živi volonterka koja ga neće ostaviti na cesti? Malo je previše u toj priči slučajnosti, kažu nam poznavatelji problematike zbrinjavanja napuštenih životinja. Doživjeli su već da se pas iznenada pojavi kilometrima od mjesta na kojem su ga danima viđali. Naravno, osim kilometara uvijek je u igri i druga Jedinica lokalne samouprave. Jer zbrinjavanje psa netko treba i platiti, bolje da to naprave oni drugi.

ostavljen pas Nema kraja zlostavljanju: Feniksu se lanac urezao oko vrata Provođenje zakona Pas danima bio na ulici, Općina ga zbrinula tek nakon objave na Facebooku

 

 

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane