Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU briše besmislene propise: Povratak iskrivljenoga krastavca

VL
Autor
Stojan De Prato
12.11.2008.
u 15:27

Svanula je nova zora za iskrivljeni krastavac, kvrgavu mrkvu i jabuku nepravilna oblika, objavio je duhoviti Michael Mann, glasnogovornik europske povjerenice za poljoprivredu i seoski razvoj Mariann Fischer Boel, i najavio povratak voća i povrća nestandardnih oblika na europske police.

Europska komisija odlučila je, naime, ukinuti tržišne standarde za 26 vrsta voća i povrća: marelice, artičoke, šparoge, patlidžane, avokado, grah, prokulice, mrkvu, cvjetaču, trešnje, tikvice, krastavce, gljive, češnjak, lješnjake, kupus, poriluk, lubenice, dinje, luk, grašak, šljive, celer, špinat, orahe i cikoriju.

Za preostalih deset vrsta - jabuke, jagode, rajčice, citruse, kivi, salatu, kruške, breskve ili nektarine, paprike i grožđe - standardi ostaju, no, zemlje članice smiju odlučiti da ih ne primjenjuju. Obveza je jedino da se nestandardne proizvode posebno izloži i označi, različito od ozakonjenih oznaka “ekstra”, “I. razred” i “II. razred”.

- Takve stvari jednostavno ne treba regulirati na razini EU; bolje ih je prepustiti tržištu. A u današnje vrijeme skupe hrane i općih gospodarskih teškoća besmisleno je bacati savršeno zdrave proizvode samo zato što glupo izgledaju – naglasio je Mann.

Po njemu, zbog pogrešna oblika na police danas ne stiže oko petine ukupno proizvedenoga voća i povrća, od čega se veći dio prerađuje, a dio baca. Iako se proizvođači bune da će im brisanje navedenih propisa – “koji su i bili usvojeni na njihov zahtjev”, ističe EK – srušiti cijene, Mann tvrdi da će oni zapravo bolje proći “jer supermarketi plaćaju više nego prerađivači”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije