Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Detalji afere Janaf: Kako su primali mito i namještali milijunske poslove

Direktora Janafa Dragana Kovačevića sumnjiči se da je primio 1,9 milijuna kuna mita, a pod istragom su i dva saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić
17. rujna 2020. u 20:53 44 komentara 22305 prikaza
Foto: NFOTO/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Da HDZ i SDP, svim tvrdnjama usprkos, ipak mogu koalirati, barem kada su sumnje na gospodarski kriminal posrijedi, pokazala je današnja zajednička akcija MUP-a i USKOK-a, kojom je obuhvaćeno 13 osoba. A među onima koji se sumnjiče za razna djela s područja gospodarskog kriminaliteta, počevši od pogodovanja, preko trgovanja utjecajem, do davanja i primanja mita, najzvučnije su imena dvojice saborskih zastupnika, inače gradonačelnika, te predsjednika uprave Janafa. Riječ je o Draženu Barišiću, HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice, i Vinku Grgiću, SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške, te Draganu Kovačeviću iz Janafa.

Zagreb: Izvanredna sjednica Sabora o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice ZATRAŽEN ISTRAŽNI ZATVOR HDZ-ova većina u Saboru sigurna, Barišić stavlja mandat u mirovanje

Zatražen istražni zatvor

Kako su Barišić i Grgić saborski zastupnici, DORH je prije pokretanja kaznenog progona protiv njih dvojice morao zatražiti od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da im se ukine imunitet. Tražili su i da im se imunitet ukine zbog određivanja istražnog zatvora, a MIP je tim zahtjevima danas udovoljio. Zbog toga njih dvojica, za razliku od ostalih osumnjičenika, danas nisu uhićena, a policija je tijekom dana pretraživala kuće, stanove, vozila i poslovne prostore osumnjičenika. Bili su u prostorijama VG Vodoodvodnje, Janafa, ali i u prostorijama tvrtke Elektrocentar Petek u Ivanić Gradu. Otamo su tijekom pretraga izuzeli dokumentaciju, a tijekom današnjeg dana USKOK i MUP su potvrdili da je akcija u tijeku.

VIDEO: Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

USKOK je potvrdio i da je Kovačević uhićen te da se za dvojicu saborskih zastupnika tražilo ukidanje imuniteta. Barišić se sumnjiči za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, a Grgić za primanje mita. Inače, obojica su danas u Saboru dala izjave u kojima su navela da ne znaju zašto su se našli na udaru istražitelja. Tvrdili su i da je državna revizija poslovanje njihovih gradova ocijenila pozitivnim. Barišić je čak rekao da je tijekom jutra bio najprije na svom radnom mjestu u Velikoj Gorici, a zatim i u Saboru.

A po onome što je zasad poznato, njih dvojica zajedno s ostalim osumnjičenicima na udaru su istražitelja bili od rujna 2019. do rujna 2020., a tijekom tog vremena vjerojatno ih se zajedno s ostalima dulje vrijeme tajno pratilo i prisluškivalo. Istražitelje je zanimalo namještanje poslova javne nabave koje je, kako se sumnja, dobivala tvrtka Elektrocentar Petek, čiji je čelni čovjek Krešo Petek također osumnjičen i uhićen. Osim njega još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo o ukidanju imuniteta Barišiću i Grgiću PALA ODLUKA MIP odobrilo skidanje imuniteta Barišiću i Grgiću, Sabor to mora potvrditi

Što se tiče Barišića, njega se sumnjiči da je kao velikogorički gradonačelnik od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da će poduzeti sve što je potrebno kako bi Petekova tvrtka pobijedila na javnom natječaju za pročistač velikogoričkih otpadnih voda. USKOK sumnjiči Barišića da je od Tomislava Jelisavca, predsjednika uprave VG Vodoopskrbe, tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi Petekova tvrtka na natječaju dobila posao vrijedan oko 148 milijuna kuna. Jelisavac ga je poslušao pa je ponuda Petekove tvrtke bila za 30.000 kuna niža od ponude konkurentske tvrtke te je on na koncu dobio posao koji je htio. Slična se stvar događala i kod projekta sustava javne rasvjete, koji je bio vrijedna oko 33 milijuna kuna.

1 / 28

U tom slučaju Barišić se sumnjiči da je izmanipulirao postupak javne nabave kako bi Petekova tvrtka dobila posao. Sumnjiči ga se da je u dogovoru s Petekom dogovorio da se projektna dokumentacija dostavi tvrtki IPT-inženjering. Ta je ponuda trebala biti prikazana kao najpovoljnija, a kada bi oni dobili posao, onda bi se dalje dogovorili s Petekovom tvrtkom, koja bi dobila taj posao. U tom dijelu priče još se sumnjiče Mirjana Prodan i Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe.

Petek se sumnjiči i da je Kovačeviću dao 1,9 milijuna kuna mita kako bi mu ovaj osigurao da njegova tvrtke dobije poslove u kojima je Janaf bio investitor. Riječ je bila o poslovima na terminalima u Omišlju, Sisku, Virju i mjernoj stanici Sotin. Kovačević je, kako se sumnja, mito od 1,9 milijuna kuna primio 11. studenoga 2019., nakon čega je od Damira Vrbanca i Vlade Zorića, koji vode pojedine sektore u Janafu, tražio da uvjete natječaja prilagode da odgovaraju potrebama Elektrocentra Petek. Tako je Petekova tvrtka dobila dva posla ukupno vrijedna 40 milijuna kuna, a u tom djelu istrage osumnjičen je i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis projekt, koji je surađivao s Elektrocentar Petekom.

UŽIVO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči i dvojicu zastupnika

100.000 da prođe na natječaju

Petaka je zanimao posao gradnje solarne elektrane u Novoj Gradiški. Riječ je o poslu vrijednom oko četiri milijuna kuna, a da bi ga dobio, kako se sumnja, Petek je Grgiću dao 100.000 kuna. Nakon što je, kako se sumnja, primio mito, i on je izmanipulirao postojeće natječaje, a osim njega i Peteka, tu su još osumnjičeni Iva Šuler te Zvonko Maras, čija je tvrtka Solarna tehnologija bila u dogovoru s Petekovom.

Inače, prema dostupnim podacima vezanima za javne nabave, na natječaj VG Vodoopskrbe za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćenje otpadnih voda stigle su dvije ponude koje su otvorene 1. srpnja. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 97,3 milijuna kuna bez PDV-a. Strabag je ponudio 139 milijuna kuna, a Elektrocentra Petek 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna kuna s PDV-om.

VIDEO: Miljević: Ne vjerujem da bi se išlo u ovakvu masovnu akciju preko noći. Vjerojatno su prije bili izvidi

Na natječaju Grada Nove Gradiške za gradnju solarne elektrane stigle su dvije ponude, i to tvrtke EON Solar te zajednička ponuda Elektrocentra Petek i Solarnih tehnologija. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 4,1 milijun kuna bez PDV-a, EON je ponudio 4,4 milijuna, a Elektrocentar 4 milijuna kuna. Na oba natječaja odluka o odabiru još nije donesena.

NASTAVLJA SE ISTRAGA Sporni natječaji: Petek dao najbolje ponude za pročišćivač i solarnu elektranu

Što se tiče osumnjičenika koji su danas uhićeni, kada pretrage budu dovršene, oni će biti dovedeni na ispitivanje u USKOK, koji će nakon toga odlučiti hoće li i za koga točno tražiti određivanje istražnog zatvora. Ako zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora bude, o njemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, i to vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana.

USKOK pokrenuo istragu protiv 11 osoba, PNUSKOK kazneno prijavio 13 ljudi

USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana (1960., 1969., 1976., 1961., 1968., 1978., 1963., 1984., 1970., 1986., 1946.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja te pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Večeras se oglasio i MUP. Oni su priopćili kako je PNUSKOK kazneno prijavio 13 osoba. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba, hrvatskih državljana, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1960.), od rujna 2019. do rujna 2020. godine, u dogovoru s drugo - (1969.), treće - (1976.), četvrto - (1961.) i petoosumnjičenim (1968.), zbog interesa da njegovo trgovačko društvo dobije poslove izvođenja građevinskih i inženjerskih radova investitora dioničkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske, predao drugoosumjičenom iznos od 1.960.000,00 kuna kao nagradu za poduzimanje radnji potrebnih za dodjelu tih poslova, a na njegovo prethodno traženje.

Drugoosumnjičeni je, sa ciljem realizacije dogovorenog, od trećeosumnjičenog i četvrtoosumnjičenog zatražio izradu tehničke dokumentacije za potrebe postupka nabave i donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude trgovačkog društva u stvarnom vlasništvu prvoosumnjičenog, a čime je prvoosumnjičenom omogućio sklapanje ugovora u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo trgovačko društvo i društvo u vlasništvu osmoosumnjičenog (1963.) dobiju poslove na izvođenju građevinskih radova investitora jedinice lokalne samouprave u vrijednosti od 4.100.000,00 kuna, poduzeo radnje da sedmoosumnjičena (1978.) izradi projektnu dokumentaciju kojom je osigurana prednost trgovačkim društvima u vlasništvu prvo- i osmoosumnjičenog u odnosu na druge zainteresirane gospodarske subjekte u okviru planiranog javnog nadmetanja.  Potom je prvoosumnjičeni poduzeo radnje sa ciljem odabira građevinskog nadzora kojim bi se društvu u njegovom vlasništvu i društvu u vlasništvu osmoosumnjičenog odobrilo plaćanje svih izvedenih radova neovisno o njihovoj kvaliteti.

Također, sumnja se da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju građevinskih i inženjerskih radova investitora trgovačkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna, tražio od desetoosumnjičenog (1984.) manipuliranje predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem Dokumentacije o nabavi.

Sukladno zahtjevima prvosumnjičenog i njegove suradnice, jedanaestoosumnjičene (1970.), desetoosumnjičeni je tražio od dvanaestoosumnjičene (1986.) da, kao zaposlenica trgovačkog društva u suvlasništvu RH, objavljuje one odgovore koje joj je dala jedanaestoosumnjičena i time Dokumentaciju o nabavi mijenja prema potrebama trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog.

Nakon toga je desetoosumnjičeni, u dogovoru s prvoosumnjičenim i jedanaestoosumnjičenom, fingirao provođenje pozivnog natječaja za nabavu usluga tehničke evaluacije ponuda. Ponude su dostavljene onim društvima koje su prethodno odabrali prvoosumnjičeni i jedanaestoosumnjičena, kako bi se u konačnici odabralo društvo u vlasništvu jedanaestoosumnjičene. Potom je ponuda trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog, uslijed tehničke evaluacije koju je provela jedanaestoosumnjičena, ocjenjena u cijelosti valjanom. Na taj način su stvorili sve preduvjete za donošenje odluke o odabiru trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog,  kao izvođača radova.

Osim navedenog,  kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do. rujna 2020. u Velikoj Gorici, poduzeo sve radnje da jedinica lokalne samouprave ponovo pokrene postupak javnog nadmetanja, a sve s ciljem  da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju radova investitora jedinice lokalne samouprave. U vezi toga je dogovorio da će ponude za izradu projektne dokumentacije dostaviti društvu u vlasništvu trinaestoosumnjičenog (1946.) koji će kreirati projektnu dokumentaciju na način da će osigurati prednost trgovačkom društvu u vlasništvu provosumnjičenog, no uslijed uhićenja i pokretanja kaznenog postupka istu nije do kraja kompletirao.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja deset osumnjičenih je predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku , dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju."

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Čedolovac:

    Zasto ne prenesete vijest da je uhicen novinar jutarnjeg lista dan figenwald zbog pedofilije!

  • nečešrazbojniče:

    Svi primaju mito, zapošljavaju, namještaju poslove...... svi osim Milana Bandića.

  • rimac444:

    Afera Janaf je mala bebe prema aferi HEP u kojoj su glavni protagonisti kriminalci SDP-a i HNS-a