Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO

Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči i dvojicu zastupnika

Foto: Pixsell
1/9
17.09.2020.
u 16:59

Osumnjičenici se sumnjiče za pogodovanja, trgovanje utjecajem, davanje i primanje mita, a pod istragom je i  Elektrocentar Petek

Desetak osoba našlo se na meti policije i USKOK-a koji su jutros na području Zagreba, Velike Gorice i Nove Gradiške zbog sumnji u gospodarski kriminal počeli s uhićenjem osumnjičenika i pretragama njihovih kuća, stanova, vozila i poslovnih prostora.  Na meti  istražitelja našla su se i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a. Radi se o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću. Njih dvojica još nisu uhićena jer im se prije toga kao saborskim zastupnicama mora skinuti imunitet. 

Stan u Zagrebu ispred kojeg je u četvrtak uhićen Dragan Kovačević

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osim Grgića i Barišića, osumnjičen je i Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, a da mu je pretražen stan, potvrdio je njegov odvjetnik Ivo Farčić. MUP je pak o cijelom događaju izvijestio kratko.

"Rano jutros na području više policijskih uprava policija je započela s uhićenjima više osoba. Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom dana na više mjesta provodit će se pretrage na različitim lokacijama. Više detalja bit će poznato u kasnijoj fazi postupka", naveo je MUP.

Osumnjičenici se sumnjiče za pogodovanja, trgovanja utjecajem, davanje i primanje mita, a pod istragom je i  Elektrocentra Petek. Toj se tvrtki, prema neslužbenim informacijama, pogodovalo te je dobivala radove na raznim  velikim projektima na području Velike Gorice i Nove Gradiške, a samo jedan od tih projekata bio je vrijedan  oko 150 milijuna kuna. Policija je jučer pretraživala  i prostorije tvrtke VG Vodoopskrbe.

Tijek događaja:

17:34 - Na sjednici povjerenstva odlučeno je kako odobravaju zahtjev o ukidanju imuniteta za trojicu zastupnika. Odluku će morati odobriti Hrvatski sabor. Pročitajte više OVDJE

17:00 - Uskoro počinje sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o ukidanju imuniteta Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, te Darku Puljašiću. 

16:22 - Ja ne znam uopće, čuo sam da je zatraženo ukidanje imuniteta i to je sve. To vrijedi i za Dragana Kovačevića u Janafu, koji je na to mjesto postavljen kad sam ja izabran za premijera, i od tada radi taj posao, ali ne znam baš ništa o tome, kao ni o slučaju gradonačelnika Velike Gorice, koji to radi od 2009. godine. Dakle, već 11 godina - komentirao je slučaj predsjednik Zoran Milanović koji se trenutno nalazi u Beču, piše 24sata. 

15:20 - Nakon Dražena Barišića i Vinka Grgića, Saboru je poslijepodne došao još jedan zahtjev za ukidanjem zastupničkog imuniteta, a odnosi se na HDZ-ova zastupnika Darka Puljašića, inače gradonačelnika Požege. U MIP-u su za Večernji list potvrdili da je zahtjev od DORH-a stigao i da će se zbog toga proširiti dnevni red sjednice koja počinje u 17 sati. Za sada još nije poznato za što njega konkretno DORH sumnjiči, no nije povezano s ovom aferom.

15:10 - Večernji list doznaje da se osim Grgića, Barišića i Kovačevića još sumnjiče:

Krešo Petek, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i  Ljubomir Perušić

14:55 - O svemu se na svojim internetskim stranicama oglasio i DORH

U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog trgovačkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje.

Uhićenje Dragana Kovačevića, šefa Janafa

Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

14:10 – U Sabor je stigao zahtjev za skidanjem imuniteta saborskim zastupnicima Vinku Grgiću  i Draženu Barišiću. Prvi je SDP-ov gradonačelnik  Nove Gradiške, a drugi HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice. DORH od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva traži da im se skine imunitet zbog provođenja kaznenog progona. Barišić se sumnjiči za trgovanje utjecajem zloporabe položaja i ovlasti, a Grgić za primanje mita. 

13:45 – Oglasio se i HDZ-ov Dražen Barišić. 

"Nemam osobnih kontakata ni s kim, nitko me nije kontaktirao. Sve što znam doznao sam iz medija. Bio sam na radnom mjestu u Velikoj Gorici, sad sam Saboru. Nitko me nije kontaktirao, nisam angažirao odvjetnika, spreman sam odgovarati na sva pitanja. Onako kako će sustav zatražiti da se ponašam, ja ću se ponašati. Smatram da nisam napravio nikakvo inkriminirano djelo, da nisam prekršio nikakav zakon. Grad je svake godine imao odlično mišljenje revizije, grad je aktivan, posluje, imamo EU projekte, radimo uz interne i eksterne kontrole dobar posao"; rekao je Barišić.

Dodao je kako je Grad Velika Gorica poslovao s tvrtkom Elektrocentar Petek koju se proziva. Kaže da poznaje ljude iz te firme, ali da ne poznaje Kovačevića iz Janafa.

Postavilo se pitanje je li u slučaju da neće moći obavljati svoju zastupničku dužnost, što bi ugrozilo tanku vladajuću većinu, spreman podnijeti ostavku ili staviti mandat u mirovanje.  

"Neće biti narušena nikakva većina niti će doći do bilo kakve krize. O tome ćemo razgovarati naknadno", kazao je Barišić. 

13:35 – Reporterka Večernjeg lista uživo se javila iz Ivanić-Grada, odnosno iz sjedišta tvrtke Elektrocentar Petek. Više pogledajte u videu. 

12:38 – Neslužbeno se doznaje da je Kovačević navodno primio 1,9 milijuna kuna od Kreše Peteka, šefa tvrtke Elektrocentar Petek, kako bi toj tvrtki pogodovao i davao građevinske i inženjerske poslove.

12:20 – SDP-ovac Vinko Grgić obratio se novinarima. 

"Ne znam o čemu je riječi. Doznao sam sve preko medija. Grad Nova Gradiška nema nikakve odnose s Janafom. Malo sam zbunjen. Kovačevića znam, bili smo na jednoj kavi prije tri, četiri godine... Ne znam što da vam kažem. Imamo samo neku naknadu koju oni plaćaju za zemljište. Moram vidjeti svoja prava, gdje se mogu informirati. Neka sustav radi svoj posao, a ja sam na raspolaganju njima, kao i vama", dodao je. 

Kaže da se još nije odlučio za odvjetničku pomoć. 

Policija i istražitelji pred sjedištem Janafa

11:43 – Iz JANAF-a su priopćili da su trenutačno u tvrtki izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te poručuju kako se u Društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti.

Za sve detalje prethodno navedenog mole medije da se obrate nadležnim institucijama.

10:58 – Tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada koja se spominje u istrazi oko navodnog namještanja poslova u Janafu s tom državnom tvrtkom u zadnje tri godine sklopila je 16 ugovora, uglavnom samostalno. Samo njih nekoliko sklopila je kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi se u Janafovu registru. Zadnji ugovor Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su u ožujku ove godine i to za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje. 
Elektrocentar Petek osnovan je 1995. godine, osnivači su mu Krešo i Miroslav Petek. Tvrtka je lani imale prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti. 

Novinarske ekipe pred sjedištem Janafa

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

10:26 – Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics potvrdio nam je da su ga kontaktirali iz DORH-a te da će se MIP odmah sastati čim materijal DORH-a stigne u Sabor. Nije htio govoriti za koga se traži skidanje imuniteta jer još nije dobio zahtjev, no neslužbeno se može čuti da je riječ o Draženu Barišiću, HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice i Vinku Grgiću, SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške.

Ne može se voditi kaznena istraga ni u kojoj fazi protiv saborskih zastupnika dok to ne odobri Sabor. U tu svrhu će se danas sastati MIP koje Saboru, na zahtjev DORH-a, predlaže ukidanje imuniteta zastupnika radi vođenja kaznenih postupka. 

10:20 – Večernji list doznaje da je iz redova SDP-a osumnjičen Vinko Grgić, inače gradonačelnik Nove Gradiške. 

9:58 – U Sabor je stigao zahtjev za ukidanjem imuniteta jednom HDZ-ovu i jednom SDP-ovu zastupniku.

9:50 – Policija je u velikogoričkoj Gradskoj upravi i zapečatili su Odjel za komunalne djelatnosti. Drugi policijski tim je u tvrtki VG vodoopskrba gdje su zapečatili urede i izuzimaju dokumentaciju. Neslužbeno, povod češljanja je aglomeracija Velike Gorice. To je projekt vrijedan 700 milijuna kuna koji podrazumijeva izgradnju nove kanalizacije za više od pola grada, a gradi se i pročistač otpadnih voda.

Stan u Zagrebu ispred kojeg je u četvrtak uhićen Dragan Kovačević

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

9:45 – Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je "rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba".

No, u policiji pritom nisu željeli govoriti ni o kakvim imenima. Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provodit pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

Novinarske ekipe pred sjedištem Janafa

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

9:40 – Kako doznaje Večernji, istragom je obuhvaćena i tvrtka Elektrocentar iz Ivanić-Grada. 

Komentara 256

JU
Judita
17:04 17.09.2020.

Ne kažem da netko od njih nije kriv, ali zanimljivo mi je kako su svi krenuli napadati HDZ, a u članku su navedena imena aktera drugih stranaka...

GY
Gogo_Yubari
17:07 17.09.2020.

Ne mogu vjerovati da se poziva na linč bez suđenja, pa kakvo smo to društvo postali?

BO
bolonjez
17:02 17.09.2020.

Ako se dokaže da su krivi, neka i snose posljedice, kratko i jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije