Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARJAN ŠAREC

Dao ostavku zbog dopunskog osiguranja, traži nove izbore

Marjan Šarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
27.01.2020.
u 11:31

Nakon što je premijer Šarec stao na Šabederovu stranu, Bertoncelj je dao neopozivu ostavku, nakon koje je i Šarecu očito prekipjelo, pa je odlučio okončati višemjesečnu političku agoniju.

Slovenski premijer Marjan Šarec danas je dao ostavku. Njegovoj ostavci prethodila je neopoziva ostavka ministra financija Andreja Bertoncelja, koji je odstupio zbog koalicijskih neslaganja oko pokrivanja troškova ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Naime, ministar Bertoncelj odbijao je prijedlog ministra zdravstva da trošak ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u cijelosti pokrije državni proračun, kako je to zahtijevao ministar zdravstva Aleš Šabeder, pristajući na pokrivanje maksimalnog iznosa od samo deset milijuna eura godišnje, iako su ukupni troškovi nekoliko puta viši. Nakon što je premijer Šarec stao na Šabederovu stranu, Bertoncelj je dao neopozivu ostavku, nakon koje je i Šarecu očito prekipjelo, pa je odlučio okončati višemjesečnu političku agoniju.

Naime, Šarecova manjinska vlada, koju sastavlja čak pet stranaka, od početka mandata nalazi se u iznimno teškom položaju, koji se dodatno pogoršao nakon što je formalno opozicijska stranka Ljevica prije nekoliko mjeseci uskratila potporu Šarecovoj vladi, koja je u tom trenutku postala prava manjinska vlada.

Osim toga, Šarec sa samo 13 mandata koliko ih njegova stranka ima u koaliciji ovisi o zahtjevima i hirovima neposlušnih i međusobno suprotstavljenih koalicijskih stranaka i njihovih čelnika, a spor oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja samo je jedan od takvih primjera.

Zato i traži prijevremene izbore, uoči kojih će svoju stranku LMŠ povezati sa srodnim strankama centra i lijevog centra, kako bi ojačao svoj politički položaj i iskoristio trenutačnu relativnu popularnost koju uživa među slovenskim biračima, na čemu radi već neko vrijeme.

Alternativa prijevremenim izborima moguće je sastavljanje nove većine u parlamentu što bi značilo pronalaženje novog mandatara.

Ključne riječi

Komentara 5

SN
snovakor
12:15 27.01.2020.

Zašto se želi to uraditi, sasvim je jasan, da bi sav novac od dopunskog Osiguranja ušao u državni buđet a ne da se on porazgubi po Osiguravajućim privatnim kućama.... inaće, hrvatski Političari bi se mogli ugledati na svoje slovenske kolege, kako se moralno radi i za puno manje sitnice od onih, zbog kojih se u Hrvatskoj za ništa ne odgovara a i neće i nemaju moral odstupiti od funkcije !

DU
Deleted user
12:14 27.01.2020.

Na žalost, možemo samo konstatirati: Slovenija i Hrvatska = nebo i zemlja! Pa kome pravo, kome krivo...!

SO
Somelier
14:14 27.01.2020.

Ajde Plenki a sad Ti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije