Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presuda Suda EU o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske 31. siječnja

Nezavisni odvjetnik u ovom predmetu, čije mišljenje suci ne moraju poslušati iako u većini slučajeva u presudama slijede mišljenje nezavisnih odvjetnika, sredinom prosinca je objavio svoje mišljenje prema kojemu Sud EU nije nadležan za odlučivanje o hrvatsko-slovenskom sporu oko granice i arbitražne presude
24. siječnja 2020. u 13:46 3 komentara 1994 prikaza
Slovenija Hrvatska zastava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sud Europske unije sazvao je za 31. siječnja u 9 sati objavu presude o svojoj nadležnosti za tužbu Slovenije protiv hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne presude ad-hoc arbitražnog suda o granici.

Borut Pahor 'POZNAJEMO SE JAKO DOBRO' Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati stajalište o arbitraži

Podsjetimo, nezavisni odvjetnik u ovom predmetu, čije mišljenje suci ne moraju poslušati iako u većini slučajeva u presudama slijede mišljenje nezavisnih odvjetnika, sredinom prosinca je objavio svoje mišljenje prema kojemu Sud EU nije nadležan za odlučivanje o hrvatsko-slovenskom sporu oko granice i arbitražne presude.

Miro Cerar Spor oko granice Slovenski politički vrh za pritisak na Hrvatsku da odustane od odbacivanja arbitraže

Suci najviše sudske instance u Europskoj uniji, suda smještenog u Luksemburgu, odlučit će o tome za točno tjedan dana, 31. siječnja, posljednjeg dana za EU s 28 država članica s obzirom da se na kraju tog dana događa Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  Bez obzira na odluku suda Joško Joras će i dalje piti 3x skuplju slovensku vodu 🍾

 • Avatar kozorog
  kozorog:

  koji cirkus, sud eu ionak nije nadležan za ovakve stvari, koje u biti i nemaju ništa sa članstvom u eu! sud eu je nadležan jedino i isključivo za brigu da se pravila eu-a jednako provode u cijeloj uniji, i ništa ... prikaži još! više. pravo mora, konvencije, izjave, rezolucije ovog i onog, su za ovaj sud nevažne, on o njima ne raspravlja niti ima snagu nešto izmijeniti, blokirati, potvrditi. naši i slovenski političari samo nastavljaju sagu u kojoj su samo oni glavne zvijezde. i taj problem je meta na kojoj poentiraju neki političari. a svi koji poznaju problematiku znaju o čemu se radi. ako i kad se dogovorimo za onaj 'pravi morski sud', u hamburgu ili haagu, koji je već, možemo se kladiti da će presuda biti ista. svatko tko se ikad sudio oko međe sa susjedom znao princip kojim se sud vodi. kad se utvrdi što je sporni teritorij, gledaju se argumenti, ako ni jedna strana nema izrazito jače argumente, sporni dio se dijeli otprilike popola, uz uvažavanje nekih specifičnosti. kao što su neki već pisali na ovu temu, sporni dio za sud je naša polovica, jer slovenac traži cijeli zaljev, mi tražimo samo svoj, polovicu, i za sud, svaki sud na ovoj zemlji, sporni dio je... naša polovica! kao što je arbitraža presudila tako će i ovaj drugi sud. crta sredine je mjerodavna kad obje strane traže sve, a imaju podjednako jake karte. znam da bude zapjenjenih 'mi svoj ne damo, pola zaljeva je naše!!?, ali nema veze, ti koji su tako zajapureni ionak nikad nisu bili na sudu zbog uređenja međe.

 • drazen.muhvic:

  Ako će presuda biti loša po našu stranu, nemate brige: Trombon i Zubić-vila su spremni za blitzkrieg na Piranski zaliv i Laibach...