Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveta misa

Dani Zrinskih i Frankopana: 20 povijesnih postrojbi u Čakovcu

mimohod čakovec (1)
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/10
27.04.2013.
u 14:08

Ističući važnu ulogu žena u promicanju etičkih i moralnih vrijednosti, biskup Jezerinac posebno je istaknuo tri Katarine iz obitelji Zrinski i Frankopan, te Jelenu Zrinski, koju su u njeno vrijeme nazivali “najodvažnijom ženom Europe”

- Spominjemo se danas Zrinskih i Frankopana, ne samo njihovog junaštva u obrani hrvatskih teritorija nego i ljepote vjere koju su te poznate hrvatske obitelji nastojale živjeti. Posebno žene koje su kao vrsne majke odgojiteljice prenijele svjedočanstvo svog života pisanom rječju. Ostavile su dubok trag u životu hrvatskog naroda - kazao je danas vojni biskup Juraj Jezerinac na svetoj misi u Čakovcu, u sklopu obilježavanja spomendana Zrinskih i Frankopana koji se obilježava 30. travnja. 

Ističući važnu ulogu žena u promicanju etičkih i moralnih vrijednosti, biskup Jezerinac posebno je istaknuo tri Katarine iz obitelji Zrinski i Frankopan, te Jelenu Zrinski, koju su u njeno vrijeme nazivali “najodvažnijom ženom Europe”. Biskup Jezerinac jedan je od novih počasnih članova Zrinske garde Čakovca. Još u veljači ta je udruga za počasne članove izabrala i biskupa Jezerinca, generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH kontraadmirala Antu Urlića.

U Čakovcu se danas okupilo dvadesetak povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski iz Zagreba i Kluba vojnih izaslanika u Hrvatskoj. Pridružio im se bračni par iz New Yorka, potomci japanske samurajske obitelji, koji pjevaju u zboru koji u svom programu iz opere o Nikoli Šubiću Zrinskom izvodi ariju “U boj, u boj”. U utorak, na sam spomendan, u Čakovec dolazi predsjednik Ivo Josipović. 

>>Predsjednik Ivo Josipović dao potporu zaštiti Zelenog Jure

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije