Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Cerar: Hrvatska u Schengen samo ako ispuni uvjete

Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima, te da su te države među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti
09. listopada 2019. u 16:21 8 komentara 986 prikaza
Miro Cerar
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u srijedu da je stajalište Slovenije glede uključivanja u Schengen jasno te da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.

Andrej Plenković ZAVRŠIO RADNI POSJET Plenković se čudi Slovencima: Uzbude se kad ja dođem u Bruxelles pa komentiraju

Slovenija u vezi hrvatskog uključivanja u Schengen ima jasna stajališta, načelno podržavamo hrvatsko uključenje pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, te dodao da bi Hrvatska morala poštovati i međunarodno pravo.

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom iz Nizozemske rekao da Slovenija i Nizozemska imaju iste poglede na  demokratske vrijednosti, da je Slovenija u tom pogledu srodna s Nizozemskom i ostalim državama skupine Beneluks, a spajaju ih privrženost multilateralizmu te poštovanje vladavine prava.

Blok i Cerar, koji je kao nekadašnji slovenski premijer potaknuo inicijativu približavanja Slovenije državama Beneluksa, složili su se da su međusobni odnosi vrlo dobri te da postoji prostor za njihovo produbljivanje i jačanje. U središtu razgovora šefova slovenske i nizozemske diplomacije bili su bilateralni odnosi, europske teme i širenje schengenskog područja, a obojica su istaknula važnost vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora, prenose slovenski izvori po službanim izvorima.

Agrokor Tržišno natjecanje Agrokor najavljuje pravne korake protiv kazne slovenskog regulatora od 53 milijuna eura

Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima, te da su te države, po njegovim riječima, 2017. među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti u praksi, na čemu im je zahvalio.

Glede stanja na zapadnom Balkanu i njegovu priključivanju euroatlantskim integracijama, Cerar je kazao da je stajalište Slovenije da se te države integriraju u Europsku uniju i da bi što prije poziv na pregovore o članstvu trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.

Slovenska strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u schengenski prostor s poštivanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane. Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te ga dvije strane trebaju zajednički riješiti. 

>> Pogledajte i ovaj video: Andrej Plenković o Sloveniji i Brexitu

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Deleted user:

    Kad se prevaranti pozivaju na vladavinu prava... ko o cemu kurva o postenju

  • dr dragon:

    Kako su oni ušli u šengen ako nisu imali uredjenu granicu sa hrvatskom?

  • HRBHB:

    Sv.Gera????