Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIO RADNI POSJET

Plenković se čudi Slovencima: Uzbude se kad ja dođem u Bruxelles pa komentiraju

Andrej Plenković
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
1/4
28.09.2019.
u 12:52

Nakon Komisijine odluke, koja se očekuje 16. listopada, procedura ide u Vijeće, a Plenković je i danas ponovio kako nitko sa sigurnošću ne može govoriti ni o kakvom datumu ili godini u kojoj bi se ulazak Hrvatske u Schengen zaista mogao dogoditi.

Sastankom s odlazećim predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom, premijer Andrej Plenković završio je svoj trodnevni radni posjet Bruxellesu, koji je ocijenio kao “vrlo koristan i u dobrom trenu planiran posjet institucijama EU”. Prije povratka u Zagreb, u razgovoru s novinarima, Plenković se čudio onima u Sloveniji koji se uzbuđuju kad on dolazi u Bruxelles.

- Nisam kao neki drugi koji se uzbude kad je dođem u Bruxelles pa komentiraju. Ne sjećam se da smo mi nekad komentirali posjete slovenskog premijera ovom gradu - rekao je premijer Plenković, komentirajući izjave slovenskog premijera Marjana Šareca i šefa diplomacije Mire Cerara, koje su dali u New Yorku, a koje su problematizirale skorašnju Komisijinu odluku o tome da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije na svom putu prema ulasku u Schengensku zonu. Slovenski su mediji, a čini se također i Šarec i Cerar, protumačili da je Plenković ovoga tjedna došao u Bruxelles samo kako bi lobirao kod Junckera da se ta odluka usvoji na jednom od posljednjih kolegija Junckerova tima.

Nakon Komisijine odluke, koja se očekuje 16. listopada, procedura ide u Vijeće, a Plenković je i danas ponovio kako nitko sa sigurnošću ne može govoriti ni o kakvom datumu ili godini u kojoj bi se ulazak Hrvatske u Schengen zaista mogao dogoditi. Više je razloga za to, rekao je premijer, a jedan je reforma dublinskih propisa o azilu, oko koje nema konsenzusa, a važna je za funkcioniranje Schengenske zone bez granica, drugi je razlog u tome što će se postojeća zona morati jačati, a treći razlog leži u činjenici da u čekaonici za ulazak u Schengen već godinama sjede Bugarska i Rumunjska. 

- Dakle, u tom kontekstu teško je govoriti o nekom datumu. Ali mi ćemo tu temu držati i za nju se zalagati u Vijeću. Na razini Vijeća činit ćemo sve da oni koji ispunjavaju kriterije idu naprijed - dodao je Plenković. 

Pogledajte i video: Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Komentara 36

JA
JaneZZZ
15:01 28.09.2019.

Slovencima je to da Hrvatska uđe u schengenski prostor samo dobro. Osim našim glupim političarima koji skupljaju jeftine bodove za sljedeče izbore. Bez granice če biti svima lakše. Ja živim pored granice i mogu vam rači da svima nama i našim prijateljima na drugoj strani granice sve to samo smeta. Slovenija neče smetati ulazku Hrvatske jel je o tome vjerovatno niko neče ništa pitati. Naše političare je bolje da ki niko ništa ne pita. Oni rade samo za svoje intetese. Jedva čekam da sa svojim prijateljima idemo na žuju ili laško i da za to ne čekamo 2 sata na granici. Pustite naše političke budale....

DD
ddh
14:37 28.09.2019.

Plenkovic jednostavno ima veliki ugled u EU kao i u cijelom svijetu. Njegova rijec ima tezinu u komisiji EU-a. A na tom su mu ne samo Slovenci zavidni, jer pokraj Plenkovica u EU izgledaju kao sedam patuljaka. Jos vise su mu do histerije zavidni i ljevicari i krajnji desnicari Hrvatskoj. Te ljevicare i krajnje desnicare u Hrvatskoj ubija to, da iako su deficitarni u mozgu ipak shvacaju, da takav ugle i takvu vaznost i , tezinu u EU kao sto ima Plenkovic razni Balkanci poput Milanovica, Bernardica ili lijeve perjanice Marasa, ali i raznih Petrova i Grmoja nikad nece imati, pa da zive i 200 godina. A to ih ubija u pojam i tjera ih u daljnju histericnu paranoju mrznje prema Plenkovicu. I na tom tragu je i piskaranje po forumima raznih ljevicara, krajnjih desnicara i onih preko Drine, koji se na tim forumima natjecu u tome, tko ce issipati vise mernje ili tko ce biti bezobraznjiji prema Plenkovicu.

ML
Mladjan
14:57 28.09.2019.

Ovi što napadaju medijski premijera su puni zlobe. Njima ne odgovara normalna država, njima vječito fali nekakav nered . U normalnoj državi treba reda i rada, a očito to mnogim ne odgovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije