Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenada umro Vladimir Makei

Bjeloruski ministar preminuo zbog posljedica trovanja? Lukašenko navodno strahuje za vlastitu sigurnost

Iran's Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian meets with Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei in Tehran
Foto: Wana News Agency/REUTERS
1/3
28.11.2022.
u 13:01

Ruski oporbeni političar i aktivist za ljudska prava Lev Shlosberg istaknuo je kako je "vrlo teško, gotovo nemoguće, vjerovati u prirodni uzrok smrti". S druge strane, bjeloruski politolog Aleksej Dzermant zanijekao je da je Makei ubijen.

Ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei preminuo je, izvijestilo je 26. listopada tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova. Prema izvješćima koje prenosi Daily Mail, diplomatski veteran i bivši špijun navodno je otrovan u operaciji Kremlja. On je, smatra se, bio u tajnom kontaktu sa Zapadom u vezi s ratom u Ukrajini i sprječavanjem Vladimira Putina da Bjelorusiju pripoji Rusiji.

Nije poznato je li Makei bolovao od neke kronične bolesti, a neki izvještaji govore da je navodno imao srčani udar te da je njegova smrt "potresla" Aleksandra Lukašenka koji sada strahuje za vlastitu sigurnost. Bojeći se atentata, Lukašenko je navodno zamijenio svoje kuhare i poslugu. 

Putinov kritičar i biznismen Leonid Nevzlin tvrdi da je Makei "umro od posljedica otrova razvijenog u posebnom laboratoriju FSB-a". 

- Klinička slika u takvim slučajevima odgovara smrti od moždanog udara ili zatajenja srca - istaknuo je, citirajući izvore bliske ruskim specijalnim službama. 

Makei je ovaj tjedan trebao prisustvovati sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Poljskoj kako bi se susreo s ključnim zapadnim političarima i dužnosnicima, sjednici na kojoj je zabranjen pristup ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Nevzlin tvrdi da teoriju o trovanju podržava činjenica da 64-godišnji dužnosnik nije imao zdravstvenih problema te da je vodio aktivan način života.

- Kada je iznenada obolio, nije išao liječnicima jer prije nije imao takve probleme i nije pridavao nikakvu važnost bolovima - rekao je Nevzlin pa citaro ruskog toksikologa koji je rekao: "Vrlo je lako otrovati čovjeka tako da svi misle da je umro prirodnom smrću. Dovoljno je poremetiti ravnotežu enzima u njegovom tijelu". 

Lukašenko sada, nastavlja Nevzlin, nikome ne vjeruje te je najviše potresen. Njegova su djeca, također, dobila dodatno osiguranje. Da je Makeijev navodni atentat prekinuo preostale odnose Bjelorusije sa zapadnim silama, navodi Telegram kanal General SVR. To je "planirano, pripremljeno i provedeno na osobnu inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina", tvrdi ruski kanal.

- Nitko zapravo od Lukašenka ne skriva činjenicu da je ovo ubojstvo. Akcija je bila demonstrativna i imala je za cilj ometanje Lukašenkovih odvojenih pregovora sa Zapadom i Kinom - dodaje se. 

Vladimir Makei
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS

Ruski oporbeni političar i aktivist za ljudska prava Lev Shlosberg istaknuo je kako je "vrlo teško, gotovo nemoguće, vjerovati u prirodni uzrok smrti". Lukašenko je izdao samo kratku izjavu u kojoj je izrazio sućut obitelji i prijateljima, a bjeloruski politolog Aleksej Dzermant zanijekao je da je Makei ubijen.

- Ne postoje činjenice da se tako tvrdi. Imao je dovoljan stupanj zaštite i sigurnosti. Uzroci njegove smrti su prirodni - navodi Dzermant. Prokremaljski analitičar Sergej Markov također je istaknuo kako su "bjeloruske vlasti odbacile verzije o trovanju ministra vanjskih poslova".

Makei je svoju dužnost obnašao od 2012. godine i nije bilo poznato da boluje od bilo kakve kronične bolesti. Viđen je u naizgled dobrom zdravlju na sastanku Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) u Armeniji, prije samo nekoliko dana. Makei je u utorak trebao otputovati u poljski grad Lodz, gdje je pozvan na sastanak Vijeća OESS-a sa zapadnim dužnosnicima. Njegov poziv došao je kao iznenađenje s obzirom na sudjelovanje Bjelorusije u ruskoj invaziji Ukrajine.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020. godine, Makei je bio jedan od inicijatora napora za poboljšanje odnosa Bjelorusije sa Zapadom i kritizirao je Rusiju. Nakon brutalnog gušenja prosvjeda, promijenio je stav. Nakon što je ruska invazija Ukrajine započela u veljači, Makei je pojačao prokremaljski stav, tvrdeći da je Zapad izazvao rat i da bi ukrajinske vlasti trebale pristati na ruske uvjete mira. Nekoliko dana prije početka rata, Makei je obećao da neće biti napada na Ukrajinu s teritorija Bjelorusije. Svega nekoliko dana kasnije, ruske trupe dokazale su da je bio u krivu.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 10

TM
trade_mark
14:08 28.11.2022.

Lukašenko strahuje za vlastitu sigurnost - hahaha, sad je gotovo aleksa!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
13:34 28.11.2022.

Ova sudbina čeka sve koji su na ruskoj platnoj listi, kad im više nebudu trebali riješit će se ih isto kao što se mafijaši riješavaju svijedoka. Uključujući i sve ruske trolove. Tko s vragom tikve sadi..

SA
sargu123
13:52 28.11.2022.

Lukašenko će proći kao Gadafi, kad tad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije