Naslovnica Vijesti Večernji TV

Mrak-Taritaš: Vidjet ćemo može li se pokrenuti referendum o reviziji Vatikanskih ugovora

– Konačni cilj mora nam biti maknuti HDZ s vlasti jer smatramo da loše vlada, kaže čelnica GLAS-a.
08. veljače 2019. u 10:58 93 komentara 4307 prikaza
Anka Mrak Taritaš u studiju Večernjeg lista
Pogledajte galeriju 1/2

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza, gostovala je u studiju Večernjeg lista.

Čelnici GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno potpisali izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku TRI PITANJA Anka Mrak Taritaš: Nikad s HDZ-om, Bandićem, desnicom i Živim zidom

Neformalna liderica Amsterdamske koalicije govorila je o izborima za EU parlament, reviziji Vatikanskih ugovora, ali i predsjedničkim izborima koji nas čekaju krajem godine...

 

– U Amsterdamskoj koaliciji okupili smo se ponajprije zbog EU izbora, a potom slijede predsjednički pa parlamentarni izbori. Građani još uvijek EU izbore doživljavaju kao nešto nevažno, no tome nije tako jer se ti zastupnici tamo zalažu za hrvatske interese. Dobre prognoze velika su nam obaveza – kazala je.

Amsterdamsku koaliciju zasad čini sedam stranaka, no priključit će se još neke stranke.

– Možete se zakopati u rovove i ići sami ili možete oko centra okupiti sve koji tu pripadaju. Očekujemo da nam se pridruže i regionalne stranke koje će biti podrška.

Građansko-liberalni savez Izborna konvencija Anka Mrak Taritaš jednoglasno izabrana za predsjednicu GLAS-a

Otkrila je i ciljeve.

– Konačni cilj mora nam biti da maknemo HDZ s vlasti jer smatramo da loše vlada. Moramo pronaći najbolji model kako to ostvariti. To znači da je moguća koalicija i s SDP-om. Nitko ne može sam srušiti HDZ, pa ni SDP. Velika je količina apstinenata i tu postoji prostora za sve koji se žele pridružiti. I zato je dobro što je Dalija Orešković ušla u politiku. Ali u jednom trenutku treba sjesti za stol, zatomiti vlastite ambicije i vidjeti kako ostvariti zajednički cilj.

Tko će biti kandidat Amsterdamske koalicije za predsjedničke izbore?

– Trebali bismo izabrati jednog kandidata koji će se moći suprotstaviti Kolindi Grabar-Kitarović i svi stati iza njega.

Je li Zoran Milanović taj? Ili Dalija Orešković?

– Milanović je jedan od kandidata, no on mora iskazati da to zaista i želi. Mora odlučno kazati da to želi svim srcem i mi bismo ga podržali. Isto tako i Daliju Orešković. Ne možemo mi to reći umjesto nje. Kad bi ona to kazala, mi bismo je podržali.

SDP u Trogiru Bernardić o Amsterdamskoj koaliciji 'Zastupamo različite stavove, ali zajedno bi mogli promijeniti vlast'

Komentirala je i inicijativu oporbe o reviziji Vatikanskih ugovora.

– Hrvatska izdvaja šest puta više od prosjeka svih zemalja Europske unije za potrebe Crkve. Na godišnjoj razini ulaže se milijarda kuna, ali u taj iznos nije uključena obnova objekata i donacije jedinica lokalnih samouprava. Jedino Mađarska u EU izdvaja više. GLAS je želio da prvo svi razumiju o čemu je riječ, a potom da se o tome raspravlja u Saboru. Ako je o tome mogla raspravljati Italija ili Irska i Španjolska, zašto se o tome ne bi raspravljalo i u Hrvatskoj. Nije isključeno da pokrenemo i referendum o tome.

Tko bi mogao biti kandidat Amsterdamske koalicije za predsjedničke izbore te hoće li GLAS tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, od čega je iznenada odustao HNS, pogledajte u emisiji.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Princeza:

    Hahaha ma daj. Sta ima u Gunji?

  • afera:

    Dok si bila mrak ministrica, zasto se onda nisi pozabavila pitanjem revizije Vatikanskih ugovora? Ili jednostavno nemate više što ponuditi pa ponovno krećete polarizirati društvo dubokim ideološkim temama? #shameshame

  • Mikiboy:

    A na čemu je ova