Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moćna organizacija

Amerikanci otkrili Putinovo tajno oružje – GRU

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
02.01.2017.
u 08:58

U dugoj i tajnovitoj povijesti ruske špijunaže, Glavna obavještajna uprava ili GRU bila je u sjeni moćnijih organizacija kao što su KGB, FSB ili SVR

U dugoj i tajnovitoj povijesti ruske špijunaže, Glavna obavještajna uprava ili GRU bila je u sjeni moćnijih organizacija kao što su KGB, FSB ili SVR, piše Daily Beast

No, prošlog tjedna ta je organizacija izašla iz sjene kada je administracija odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame uvela sankcije za četiri najviša dužnosnika GRU-a zbog njihove uloge u hakiranju privatne e-mail korespondencije Nacionalnog odbora američke Demokratske stranke i šefa kampanje njihove predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, Johna Podeste.

Nisu mijenjali ime 

Amerikanci su sankcije uveli GRU-u i kao organizaciji, zajedno s cijelim FSB-om. Ruska Glavna obavještajna uprava utemeljena je 1920. godine nakon što je Crvena armija te godine doživjela fijasko kod invazije na Poljsku. Iako je nastao u doba komunističke vladavine, GRU je uspio preživjeti kraj hladnog rata i uvođenje demokracije u toj državi s istim nazivom, dok su druge službe, kao što je KGB, mijenjale nazive. 

U doba Sovjetskog Saveza GRU je bio pod upravom KGB-a. Povjesničar i novinar John Baron u svojoj knjizi iz 1974. godine napisao je da se bez odobrenja KGB-a nitko nije mogao zaposliti u GRU-u. "Svi sovjetski vojni atašei u inozemstvu pripadali su GRU-u", piše Barron. Obavljali su mnoge obavještajne zadatke za Sovjetski Savez. Glasnogovornica izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Kellyanne Conway u četvrtak je kazala da je besmisleno uvesti sankcije dužnosnicima GRU-a jer njihovi operativci ne putuju često u SAD te nemaju nikakvih sredstava ondje.  No, prema pisanju Daily Beasta, mreža obavještajaca te Uprave je velika u inozemstvu te su u njoj vjerojatno i vojni atašei u ruskom veleposlanstvu u Washingtonu i stalnoj ruskoj misiji u UN-u u New Yorku. Vjeruje se kako ta služba ima veliki broj agenata u inozemstvu, a mrežu su gradili desetljećima. 

Glavna uloga u Ukrajini

Utjecaj GRU-a je pao nakon hladnog rata, a ponovno su dotaknuli dno 2008. godine kada ih je ruski predsjednik Vladimir Putin žestoko kritizirao zbog njihove loše "izvedbe" tijekom rata u Gruziji. Navodno su nakon toga opet stekli moć. – Vratili su se – kazao je bivši operativac CIA-e. – Vratili su se jer Putin, kao i Staljin, voli imati više obavještajnih organizacija oko sebe koje se tada mogu nadmetati. Za Putina je velika pobjeda GRU-a bila i aneksija Krima od Ukrajine 2014. godine. 

Više nego FSB i SVR, GRU je sudjelovao u pokretanju "prljavog rata" u Ukrajini zbog čega su postali Putinovo najomiljenije "tajno oružje", napisao je stručnjak za ruske obavještajne službe Mark Galeotti 2014. godine. Prema njegovim navodima, preuzimanje Krima je utemeljeno na planovima i informacijama koje je imao GRU. Njihovi agenti i obavještajci bili su na vrhu lanca vojske koja se ustrojila na istoku Ukrajine i vodi rat protiv službene ukrajinske vojske.   

>>Rusija: SAD-ov potez je neprijateljski! Obama minira Trumpovu administraciju

>>Ruski hakeri napali elektroenergetsku kompaniju u SAD-u

Komentara 21

Avatar navijač
navijač
15:31 02.01.2017.

Sve se bojim da ih nema i u Hrvatskoj. To su oni koje Pernar hvali na sva usta po hrvazskom saboru.

BR
brojevi
11:05 02.01.2017.

Svaki kritički osvrt po ovoj temi podložan je cenzuri i slijede sankcije kao što je i red za one "neodgovorne" koji, jadni, misle da je sloboda izražavanje vlastitog mišljenja njihovo demokratsko pravo. Zato: "živio Putin, živio GRU"!

LU
luzer96
20:39 02.01.2017.

Jesu li možda sasvim slučajno otkrili: 1. Tko je stvorio i financirao Al-Kaidu. 2.Tko je financirao i stvorio ISIL 3. Tko je financirao i rušio legitimno i legalno izabranu vlast u Libiji, Tunisu, Egiptu, Iraku, Ukrajini, Siriji..... 4. Gdje jeje je oružje za masovna uništenja u Iraku, zbog toga ubijen Sadam. 5. Što je sa naftom iz Libije, ubijen Gadafi E ovaj iz Sirije baš ''pokvarenjak'' ne da se ubiti niti maknuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije