Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTJERANI DIPLOMATI

Nevjerojatan slijed događaja: Rusija i Amerika u prvom svjetskom kibernetičkom ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki kolega Barack Obama koji broji zadnje dane u Bijeloj kući
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
1/3
30.12.2016.
u 23:00

Obavještajne službe SAD-a: Ruska vojna obavještajna služba zapovjedila je hakerske napade kako bi diskreditirali Hillary Clinton

U nevjerojatnom slijedu događaja koji pojedini komentatori opisuju kao prvi svjetski kibernetički rat, ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je jučer savjet svog ministra vanjskih poslova da protjera 35 američkih diplomata iz Rusije nakon što je preksinoć američki predsjednik Barack Obama protjerao 35 ruskih diplomata i proglasio dodatne sankcije protiv dviju ruskih tajnih službi kao kaznu za ono što SAD vidi kao hakersko upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore.

Takvom reakcijom Putin je, čini se, želio pokazati da ignorira odlazećeg Obamu i da se nada da će Donald Trump odmah nakon stupanja na dužnost promijeniti Obaminu politiku prema Rusiji.

– Iako imamo pravo na odmazdu, nećemo se spuštati na razinu “zakuhane”, neodgovorne diplomacije.

Slavlje u Kremlju

Daljnje korake u popravljanju rusko-američkih odnosa gradit ćemo prema politici koju će provoditi administracija predsjednika Trumpa – izjavio je Putin. Umjesto da reagira odmazdom na Obaminu odmazdu, predsjednik Putin ne samo da je rekao da neće protjerati nijednog američkog diplomata iz Rusije nego je javno poručio da poziva djecu tih diplomata na slavlje uz novogodišnju jelu u Kremlju. Putinova reakcija uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov preporučio da Rusija odgovori na Obaminu odluku protjerivanjem 35 američkih diplomata i zatvaranjem američke “dače” (kuće za odmor) u Srebrnom Boru, predgrađu Moskve.

Obama je, osim protjerivanja 35 ruskih diplomata za koje Amerikanci sumnjaju da su se bavili obavještajnim radom u SAD-u, naložio i zatvaranje dviju kuća za odmor u državama New York i Maryland koje su koristili ruski diplomati. Ministar Lavrov tvrdi da su se u tim kućama za odmor odmarala djeca ruskih diplomata u Americi te da nisu točne insinuacije da se u njima odvijala obavještajna aktivnost usmjerena protiv SAD-a.

Putin je Obaminu odluku nazvao “provokacijom kojoj je cilj dodatno pogoršati rusko-američke odnose”.

U neobično nediplomatskoj izjavi, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da odlazeća administracija predsjednika Obame “uopće nije administracija, nego grupa ozlojeđenih vanjskopolitičkih gubitnika”.

Obamine sankcije znak su odmazde za hakerske napade na dužnosnike Demokratske stranke, za koje Rusija tvrdi da nije odgovorna, a novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u dosadašnjim je izjavama pokazivao sklonost da više vjeruje u to što Rusi kažu da nemaju veze s napadima nego u izvješća CIA-e i drugih američkih službi koje tvrde da su ruske vlasti, možda čak i Putin osobno, mobilizirale hakere.

Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, najavio je nakon Obamine odluke da će se sljedećeg tjedna razgovarati o ovoj temi s čelnicima tajnih službi.

– Vrijeme je da naša zemlja krene dalje prema većim i važnijim stvarima. Unatoč tome, u interesu naše zemlje i njezinih sjajnih ljudi, sastat ću se sljedećeg tjedna s čelnicima obavještajne zajednice kako bih dobio uvid u dodatne činjenice o ovoj situaciji – izjavio je Trump.

Prema pisanju američkih medija, obavještajne službe SAD-a došle su do zaključka da je ruska vojna obavještajna služba GRU, uz potporu Kremlja, zapovjedila hakerske napade na Nacionalni odbor Demokratske stranke te omogućila da se ukradene e-mail poruke objave s ciljem diskreditiranja Trumpove protukandidatkinje Hillary Clinton.

– Svi bi Amerikanci trebali biti alarmirani zbog postupaka Rusije – izjavio je predsjednik Obama proglašavajući sankcije, koje su usmjerene i protiv ruskih službi FSB i GRU i osobno protiv četvorice dužnosnika na čelu GRU-a. Pod sankcijama su se našle i tri ruske tvrtke i organizacije za koje Amerikanci vjeruju da su tehnički pomogle u hakerskim napadima.

Istovremeno s Obaminim paketom sankcija, objavljeno je i izvješće FBI-a i ministarstva domovinske sigurnosti u kojem se iznosi dio indicija i dokaza o ruskoj upletenosti u organiziranje hakerskih napada. Prema tom dokumentu, ruska operacija koju Amerikanci nazivaju “Stepski grizli” započela je u ljeto 2015., a intenzivirana je u proljeće 2016. godine. Među ostalim, provaljeno je u elektroničku poštu Johna Podeste, direktora kampanje Hillary Clinton i bivšeg šefa kabineta predsjednika Billa Clintona. Podestine e-mailove kasnije je, u listopadu i studenom, objavio Wikileaks.

Prljavo rublje

Tijekom kampanje Trump je koristio prljavu rublje iz Podestinih e-mailova, a u jednom od sučeljavanja s Hillary Clinton odbacio je tezu da Rusija stoji iza hakiranja Podeste, rekavši da je “bilo tko” mogao stajati iza toga. Sredinom prosinca, komentiravši na televiziji Fox News činjenicu da CIA smatra da su iza hakerskih napada na demokrate stajali Rusi, Trump je otvoreno rekao kako ne vjeruje u tvrdnje CIA-e te da ih smatra “smiješnima”. U srijedu ovoga tjedna, komentirajući istu aferu, zaključio je da su “kompjutori znatno zakomplicirali živote” ljudi i da je nemoguće znati što se točno događa u svijetu kompjutora.

Neki senatori iz Trumpove Republikanske stranke nisu tako benevolentni kao Trump, prihvaćaju tezu da je pokušaj upletanja Rusije u američki izborni proces pitanje nacionalne sigurnosti te zagovaraju ideju da se Rusiju i Putina osobno kazni zbog toga. Harry Reid, dužnosnik Demokratske stranke, usporedio je hakerski napad Rusije na američke izbore s aferom Watergate, pa čak i s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine.

>> Ruska ambasada fotografijom patkice prokomentirala potez 'bespomoćne Obamine administracije'

Komentara 33

MA
malitrn
23:50 30.12.2016.

Koja je jad i bijeda ovaj večernji.... amerikanci su rekli ovo, amerikanci su rekli ono, nakon 15 godina uništavanja i ubijanja i laganja. A jeste li se zapitali vi trolovi liberalnog fašizma šta je u Podestinim i Hilaričinim mail-ovima ? Pedofilija, sotonizam, ritualna ubojstva djece nakon silovanja... To vas ne zanima ? Za to niste čuli ?

MA
Marsijanac1
02:15 31.12.2016.

Tko ga fucka tko je izvrsio hakerski napad.... Vazno je da su svi dokumenti bili tocni i otkrili podlost demokratske komi-partije.

Avatar superhik74
superhik74
02:03 31.12.2016.

He, he, he...ne treba nikakva "odmazda", najbolja odmazda ce se dogoditi 20 sijecnja 2017 kada gubitnik zajedno s kompletnom ekipom arogantnih nesposobnjakovacia koja je zadnjih 8 godina samo izazivala kaos kako u svijetu tako i kod sebe doma, odlazi u ropotarnicu povijesti. To je najbolja odmazda, bolje od toga ne moze nista niti biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije