Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previsoka očekivanja

Amerikanci malo pretjerali: Za upis u vrtić vaše dijete mora znati ove stvari

Dječji vrtić
Foto: Pixabay
1/4
06.08.2016.
u 15:10

Na popisu naslovljenom "Je li vaše dijete spremno za vrtić?" traži se da dijete zna napisati svoje ime, brojati do 10, razlikovati boje te ispravno koristiti škare

Tom Ordan, ravnatelj američke osnovne škole Ooltewah u američkoj saveznoj državi Tennessee, roditeljima je uputio popis stvari koje bi djeca trebala znati prije odlaska u vrtić. 

Osnovnoškolsko obrazovanje u SAD-u počinje s pet godina starosti, a u sklopu kojeg od pete do šeste godine pohađaju dječji vrtić.  

Na popisu naslovljenom "Je li vaše dijete spremno za vrtić?", među ostalim traži se da dijete zna napisati svoje ime, brojati do 10, raspoznati osnovne oblike, pravilno držati olovku, razlikovati boje te ispravno koristiti škare. 

I have failed to prepare my son for Kintergarden.

Petogodišnji Jackson Hatcher kreće uskoro u vrtić i znao je riješiti sve sa liste, osim jedne stvari - raspoznati 30 slova. Naime, američka abeceda ima 26 slova, a autore popisa zapravo je zanimalo može li dijete raspoznati 30 različitih malih i velikih slova abecede.

Pri upisu djeteta u vrtić nekoć je bilo potrebno da dijete zna svoje ime, ali američki vrtići već nekoliko godina povisuju standarde za upisVećina smatra da je popis nebulozan i prezahtjevan za malenu djecu koja ulaze u obrazovni sustav. Jedan otac nadodao je koliko su se posljednjih desetljeća povisila "Škola mojeg sina zahtjevala je da zna tečno čitati do kraja vrtića jer u djeca u dobi od 6 ili 7 godina upisiju prvi razred", rekao je jedan otac za Today.

Edukacijski psiholog Michele Borba objašnjava da su se diljem Amerike povisili standardi za predškolce. Ponajviše zbog konkurentnih vrtića koji zahtjevaju osnove akademskog znanja, ali često na štetu društvenih vještina.

>> Pogledajte urnebesnu turističku kampanju: Pokomeni će golemim Poke loptama loviti vas!

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
16:41 06.08.2016.

Bome teško shvatljivo ako znamo da pola odraslih Amerikanaca teško da zna abecedu i brojati do 10

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije