Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNO Ratni scenarij u mostarskome aluminijskom divu zbog krize i skupe struje

Aluminij gasi pogone i šalje 150 radnika na 'čekanje'

15.12.2008.
u 23:00

Nakon najave giganta Aluminija, i svi su bosanskohercegovački prerađivači ovoga metala najavili kako će se po domino učinku problemi u mostarskoj kompaniji preslikati i u njihovim pogonima. 
Čelnici Aluminija i predstavnici sedam vodećih tvrtki za preradu sivoga metala jučer su s poprilično dramatičnog sastanka bili jedinstveni u žestokim kritikama federalnih vlasti, ali i regulatora električne energije (FERK).

Upozorenje sedam tvrtki
Predstavnici širokobriješkog FEAL-a i FE-AL Mostara, tvrtki Jajce Alloy Wheels, Presal Extrusions, Kapis Tomislavgrad, Alpra Vlasenica i TT Kabeli zajednički su najavili kako će i oni “biti prisiljeni gasiti dio proizvodnje te otpustiti dio radnika ukoliko dođe do najavljenog smanjenja proizvodnje od 25 posto na koji je Aluminij prisiljen”.

“Aluminij d.d. Mostar je prisiljen smanjiti dio proizvodnje zbog ekonomske recesije u cijelom svijetu te zbog nepoštivanja zakonskih propisa od FERK-a da Aluminij na isti način bude tretiran kao i svi ostali potrošači električne energije u Federaciji BiH.

Solidarni odmor
Sudionici sastanka su se složili da je riječ o eklatantnom primjeru višegodišnje diskriminacije koji ne smije biti proveden, jer će prouzročiti nesagledive negativne posljedice ne samo po Aluminij, prerađivače, metalski sektor, nego i na cjelokupno bosanskohercegovačko gospodarstvo”, navodi se u stajalištu sedam prerađivača aluminija iz BiH, nakon susreta u sjedištu najvećeg izvoznika.

Upućen je poziv Vladi Federacije BiH i FERK-u da žurno donesu konkretne mjere koje će ispraviti diskriminacijsku odluku te da organiziraju sastanak predstavnika prerađivača aluminija s predsjednikom Vlade FBiH Nedžadom Brankovićem, zamjenikom Vjekoslavom Bevandom i resornim ministrom Vahidom Hećom. Cijena aluminija je na svjetskom tržištu u nekoliko zadnjih mjeseci pala skoro na trećinu, a cijena električne energije dodatno poskupjela.

Da je stanje u mostarskom Aluminiju dramatično do te mjere, govore najave kako su u tom poduzeću već pripremljeni složeni planovi za postupno gašenje 64 od 256 elektrolitnih ćelija u kojima se od boksita posebnim postupkom proizvodi aluminij.

O tome će danas biti riječi na sjednici Nadzornoga odbora poduzeća. Uz postupno gašenje ćelija na ‘odmor’ će solidarno od 1. siječnja sljedeće godine otići 150 radnika koji će se rotirati svakoga mjeseca. Istu su proceduru gašenja proizvodnje u Aluminiju proveli i daleke 1992., tada suočeni s dolazećim ratom. Ovoga puta neprijatelj nije JNA i srpska vojska, nego rezultati poremećaja na svjetskom tržištu, ali i domaća vlast.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije