Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendumanija

Aljaska i pojas Gaze bi u Rusiju, a Donjeck u Veliku Britaniju!

Krim
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.03.2014.
u 08:15

Javili su se i krimski Tatari. I oni bi se odcijepili od sada ruskog Krima

Manija odcjepljenja i pripajanja zavladala je svijetom. Nakon što je Rusija pripojila Krim u blitzkriegu u kojem je umjesto projektila iskorišten referendum nevjerojatna uspjeha na kojem je Putinu zacijelo pozavidio i Kim Jong-un, na sve strane predlažu se referendumi. Pa bi Aljaska mogla u Rusku Federaciju, a rodni grad svrgnutog ukrajinskog predsjednika Janukoviča Donjeck u Veliku Britaniju! Ruska federacija, koja u idućoj fazi, kažu nam pouzdani izvori, kani pod istom zastavom okupiti i sve one koji su ruski učili kao drugi jezik u gimnaziji, mogla bi dobiti još jedno jako važno strateško uporište, i to na Sredozemnom moru! Nudi joj se, naime, pojas Gaze. Tamo živi više od 50 tisuća Palestinaca s ruskom putovnicom, koji su rusko državljanstvo dobili za vrijeme SSSR-a, kad su tamo bili na vojnoj obuci ili na studiju.

Povratak korijenima

Već su počeli skupljati potpise za referendum o pripajanju pojasa Gaze Ruskoj Federaciji. Aktivist i jedan od inicijatora te akcije, novinar Deeb Hourani, kazao je za Večernji list da su se sastali s predsjednikom Hamasove vlade u ostavci Ismailom Jamijem te tražili od njega da donese uredbu o raspisivanju referenduma o pripajanju pojasa Gaze Ruskoj federaciji.

– Siguran sam da će taj referendum proći, a tada ćemo tražiti i službeno pripajanje Rusiji. Kako je kazao Putin, Rusija ima moralnu obavezu braniti interese ruskih državljana u cijelom svijetu i ne vidim nikakve razlike između nas i Rusa na Krimu... I oni i mi ruski smo državljani – ističe Deeb.

– Naša matična država Rusija mora nam pomoći jer smo mi najugroženiji pripadnici ruske zajednice na svijetu. Stalno smo na meti izraelskih napada, a već smo pet godina pod strogom opsadom. Naše pripajanje Rusiji u političkom smislu značio bi kraj naše agonije – zaključio je Deeb.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Nešto slično priprema se i u Donjecku i potpuno je iznenađenje za sve geopolitičke stručnjake koji Donjeck na istoku Ukrajine, u kojem većina govori ruski, uvijek svrstavaju uz Rusiju. Ali Donjeck bi ipak nekamo drugamo – u Veliku Britaniju! Naime, taj je industrijski grad 1869. osnovao John Hughes, biznismen iz Walesa, koji je tamo otvorio rudnike i čeličanu. Taj grad, koji je promijenio nekoliko imena, noseći neko vrijeme ime Staljino u Staljinovu čast, nakon referenduma koji se planira mogao bi možda mogao dobiti neko novo ime, iz britanske povijesti primjerice. Čak je i na Aljasci atmosfera uzavrela nakon izvanredne Putinove akcije na Krimu: u srcima stanovnika, tamo ih je 650 tisuća, ponovno se otapa davno i duboko zamrznuta nada da bi se mogli vratiti majčici Rusiji! Svi mediji svijeta uzbuđeno prenose vijest: na internetskoj stranici američke Bijele kuće traje prikupljanje potpisa za referendum o povratku Aljaske u krilo Rusije. Akciju, koju su već podržale 22.343 osobe, pokrenuo je nepoznati Amerikanac s Aljaske, iz najvećeg grada Anchoragea.

Od stoljeća tko zna kojeg

On tvrdi da su prostor Aljaske prije 16 tisuća godina naselila ruska plemena iz Sibira! Rusi su prvi stupili na Aljasku 1732., a nakon Krimskog rata Aljasku su prodali SAD-u za 7,2 milijuna dolara. Nema informacija razmišljaju li u Kremlju koliko bi novca morali vratiti Americi za Aljasku i koja bi se kamata primijenila, jer novac je bio kod Rusa stoljeće i pol. U sjeni ovih velikih geopolitičkih potresa ostaje malo Pridnjestrovlje, dio Moldavije koji se odcijepio i koji je, kako dalekovidno, referendum proveo još 2006. godine i sad bi se, inzistira na tome Nina Štanski, mlada ministrica vanjskih poslova nepriznate države, priključili Rusiji. Malo je nezgodno što je između Pridnjestrovlja i Rusije Ukrajina. Javili su se i krimski Tatari. I oni bi referendum za odcjepljenje od sada ruskog Krima.

>> Stanovnici Donjecka u 'online referendumu' traže pripajanje Velikoj Britaniji

>> Dodik najavljuje referendum o odcjepljenju po uzoru na Krim?

Komentara 12

DU
Deleted user
09:31 27.03.2014.

Venecija,Katalonija,Skotska,istocna Ukrajina……to su sigurno bivse drzave u nekoj drzavi,i to more biti lahko jos ove godine,jer to im pravo niko ne smije osporiti o njihovom otcjepljenju,jer kad je moglo Kosovo,pa Krim,pa Sudan(juzni-sjeverni)i ove ce male drzavice da postanu,a onda dolazi na red R.Srpska,Vojvodina,Istra……………..

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
10:31 27.03.2014.

Kakav Donjeck? O čemu pišu novinari, Donjeck ima skoro 1,5 miliona Za priključenje je jedva nekih par hiljada ? O kakvom rerendumu je reč na istoku Ukrajne? Neka se malo pojasni . Nema nikakavih parametarama nikakavih parametara

CA
canajisraM
17:10 27.03.2014.

Ja osobno smatram da su zapad i Rusija sve ovo zajedno orkestrirali i da je to samo novi iskorak NWOida

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije