Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći laboratorij

Znanstvenici iz Genosa otkrili da glikani mogu biti odlični prediktori kardiovaskularnih bolesti

Gordan Lauc
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
14.03.2018.
u 08:43

Glikani u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja

Znanstvenici zagrebačkog laboratorija Genos pokazali su da glikani mogu biti izvrsni biomarkeri za utvrđivanje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. Ovo otkriće objavljeno je jučer u vodećem međunarodnom hematološkom časopisu „Circulation research“, koji je ujedno službeni časopis organizacije American Heart Association.

Kako je danas priopćeno iz laboratorija, Kolaborativna studija koju je Genos proveo u suradnji s King's College London i University of Edinburgh analizirala je više od 4500 ljudi te je dokazala da glikozilacija imunoglobulina G ima značajnu ulogu u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Glikani u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja, a Genos se tim područjem bavi već desetljeće te je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Gordan Lauc
1/11

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umre skoro 4 milijuna ljudi. Ove alarmantne brojke upućuju na važnost prevencije jer se većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može kontrolirati. Stoga je rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

- Kako je većina proteina glikozilirana, individualne razlike u glikozilaciji čine strukturu i funkciju tih proteina različitom kod različitih ljudi. Glikozilacija imunoglobulina važna je u regulaciji upalnih procesa, a njen su značaj istraživači Genosa već pokazali u različitim upalnim bolestima. Nedavno smo pokazali da glikani mogu predvidjeti dijabetes, a ovo otkriće pokazuje da je glikozilacija uključena i u razvoj kardiovaskularnih bolesti. U svom portfelju sada imamo biomarkere za skoro sve najznačajnije bolesti suvremenog društva, što nam daje velik potencijal za daljnji razvoj - rekao je prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije