Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici iz Genosa otkrili da glikani mogu biti odlični prediktori kardiovaskularnih bolesti

Glikani u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja
14. ožujka 2018. u 08:43 0 komentara 1006 prikaza
Gordan Lauc
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenici zagrebačkog laboratorija Genos pokazali su da glikani mogu biti izvrsni biomarkeri za utvrđivanje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. Ovo otkriće objavljeno je jučer u vodećem međunarodnom hematološkom časopisu „Circulation research“, koji je ujedno službeni časopis organizacije American Heart Association.

Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izrazio je zadovoljstvo objavom Genos Stručnjaci hrvatskog laboratorija u međunarodnom časopisu objavili važno otkriće

Kako je danas priopćeno iz laboratorija, Kolaborativna studija koju je Genos proveo u suradnji s King's College London i University of Edinburgh analizirala je više od 4500 ljudi te je dokazala da glikozilacija imunoglobulina G ima značajnu ulogu u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Glikani u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja, a Genos se tim područjem bavi već desetljeće te je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Gordan Lauc
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umre skoro 4 milijuna ljudi. Ove alarmantne brojke upućuju na važnost prevencije jer se većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može kontrolirati. Stoga je rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

- Kako je većina proteina glikozilirana, individualne razlike u glikozilaciji čine strukturu i funkciju tih proteina različitom kod različitih ljudi. Glikozilacija imunoglobulina važna je u regulaciji upalnih procesa, a njen su značaj istraživači Genosa već pokazali u različitim upalnim bolestima. Nedavno smo pokazali da glikani mogu predvidjeti dijabetes, a ovo otkriće pokazuje da je glikozilacija uključena i u razvoj kardiovaskularnih bolesti. U svom portfelju sada imamo biomarkere za skoro sve najznačajnije bolesti suvremenog društva, što nam daje velik potencijal za daljnji razvoj - rekao je prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa.

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom Kliničko ispitivanje U Zagrebu prva faza testiranja novog lijeka protiv raka pluća Gordan Lauc PRVI PRIVATNI DNK LABORATORIJ U REGIJI 'Sveučilišta su još u socijalizmu, vani studenti osnivaju firme, a dekanica je meni izričito zabranila da studenti rade diplomske radove u mojoj tvrtki' Kad RONNA navodi instrumente za operativnog zahvata, operateri se doimaju kao da su asistenti Medicina i tehnologija Hrvatska pamet kreira novog neurokirurškog robota koji će skratiti trajanje operacija
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.