Naslovnica Tech/Sci Znanost

U Zagrebu prva faza testiranja novog lijeka protiv raka pluća

Dr. sc. Igor Štagljar: Novi lijek mogao bi se primijeniti na 21 posto oboljelih u SAD-u te na čak 78 posto oboljelih u Aziji. Akademik Samaržija: Trebat će nam godine rada
04. siječnja 2018. u 07:12 14 komentara 5612 prikaza
Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kliničko ispitivanje lijeka za rak pluća koji je najavio dr.s c. Igor Štagljar, profesor s odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu, počet će na zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac ove godine. Provjera je to novootkrivene molekule na konkretnim pacijentima, ali kako napominje akademik Miroslav Samaržija, riječ je o potencijalnom lijeku za poseban tip ove bolesti.

Igor Štagljar borba protiv tumora Veliko otkriće našeg znanstvenika Igora Štagljara

Najčešća forma karcinoma

Konkretno, radi se o jednoj od rijetkih mutacija koja pogađa oko pet posto oboljelih od raka pluća, a faze kliničkih ispitivanja i daljnja procedura do konačnog lijeka trajat će, procjenjuje se, više godina.

– Sa svom tom pametnom terapijom, budući da smo naučili ciljati na točna mjesta specifične molekule, u onkologiji smo brži u procjeni učinkovitosti. Budući da smo svjesni da je karcinom pluća izuzetno smrtonosan i da će čovjek umrijeti ako ga ne liječimo, svi su ti procesi danas u onkologiji ubrzani. Svejedno će proći nekoliko godina – objasnio je akademik Samaržija, predstojnik Klinike Jordanovac, dodajući kako vjeruje da je ovo kliničko ispitivanje tek početak znanstvene suradnje. Izuzev na Jordanovcu, prema najavi prof. Štagljara, ispitivanje će se provoditi i u Kanadi, a cijela je priča počela u tamošnjem laboratoriju ovog znanstvenika. Posljednjih godina odande stižu optimistične najave o pronalasku novog lijeka za ovu smrtonosnu bolest, a ljetos je Štagljar najavio da bi se kliničko ispitivanje moglo provoditi i u Hrvatskoj. Ta je suradnja s Jordanovcem sada i potvrđena. Podsjetimo, Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 

– U Hrvatskoj počinje prva faza kliničkog ispitivanja, u Torontu druga (na oko 60 pacijenata). Lijek djeluje na pacijente koji imaju najčešću formu karcinoma pluća, tzv. karcinom pluća nemalih stanica uzrokovan mutacijama u EGFR genu – potvrdio je prof. Štagljar.

Ovaj je lijek, dakle, namijenjen protiv mutacije koja pogađa oko pet posto pacijenata s rakom pluća nemalih stanica, ali najnovija istraživanja iz Štagljarova laboratorija pokazuju da je djelotvoran i za pacijente s EGFR jednostrukim i dvostrukim mutacijama. To pak znači, kako je ranije rečeno, da bi se ovaj lijek mogao primijeniti na oko 21 posto oboljelih u SAD-u te čak 78 posto oboljelih u Aziji gdje su mutacije u EGFR genu vrlo česte.

Igor Štagljar nadomak izlječenju Igor Štagljar: Lijek protiv karcinoma pluća je spreman

Promjene u RTK proteinima

U intervjuu koji je prošle godine dr. Štagljar dao Večernjem listu istaknuo je kako je najčešći oblik karcinoma pluća (25% svih pacijenata) prouzročen mutacijama u genu koji se zove K-RAS i, nažalost, za taj oblik ne postoje tzv. pametni lijekovi – pacijentima se daje klasična kemoterapija koja je jako iscrpljujuća i može produljiti život za godinu-dvije.

– Ovaj je naš lijek tzv. precizni lijek – on neutralizira samo stanice karcinoma pluća koje su prouzročene mutacijama u EGFR genu, a ostale stanice ostavlja netaknutima – izjavio je tada naš znanstvenik. Podsjetimo kako je početkom prošle godine u prestižnom znanstvenom časopisu Molecular Cell njegovu timu sa Sveučilišta u Torontu objavljen novi rad koji opisuje “proteinsko-interakcijsku kartu receptor tirozin kinaza”, staničnih antena koje imaju ključnu ulogu za regulaciju rasta normalnih i tumorskih stanica. Gotovo sve stanice ljudskog organizma na svojoj površini sintetiziraju 58 različitih RTK receptora. Mutacijske promjene u RTK proteinima te njihova prevelika sinteza na površini stanica pretvaraju normalne stanice u tumorske te tako mogu dovesti do pojave zloćudnih tumora kao što su karcinom dojke, jajnika, pluća, debelog crijeva i mozga. Rezultati njihove metode kazuju da će u budućnosti novi lijekovi protiv tih triju novih fosfataza biti efikasan način da se “utiša” pojačana stanična signalizacija u brojnim tumorima.

Inače, tehnologijom koju je dr. Štagljar razvio prije nekoliko godina može se proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Dakle, ne samo rak pluća, već i drugi karcinomi. Za tehnologiju MaMTH Igor Štagljar dobio je Inovacijski Oscar.

Pogledajte i koji su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati:

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
1 / 8
Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati - Umor može biti znak užurbanog načina života, no svakako je dobro požaliti se liječniku i otkriti krije li se iza toga nešto drugo.
lijekovi INOVACIJE U MEDICINI U RH tek 60 pametnih lijekova put za nove lijekove Ovo su velika otkrića hrvatskih znanstvenika u posljednjih godinu dana 25.05.2016., Zagreb - Hrvatsko biolosko drustvo dodjelilo je plaketu Zdravko Lorkovic profesoru Igoru Stagljaru. Photo: Borna Filic/PIXSELL igor štagljar Novi uspjeh hrvatskog znanstvenika: Koktel lijekova za manji tremor i ukočenost
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • EroK:

  Citat: "U Hrvatskoj počinje prva faza kliničkog ispitivanja, u Torontu druga (na oko 60 pacijenata)". (kraj citata) Čudno, lijek se radi u Kanadi, nije odoboren, a ako mi ostanemo živi onda će biti lansiran po cijelom svijetu, a nama vjerojatno ... prikaži još! nedostupan? Ovo izgleda kako ćemo mi biti za gospodina Štagljara kao neki pokusni kunići...? U Kanadi bi odgovoarao za svaku izazvanu smrt, a u Hrvatskoj, tko te šiša!

 • Avatar jwayne
  jwayne:

  Kako novinari prave senzacije ..prave gužve liječnicima i daju lažne nade bolesnicima... u svakom trenutku se na Jordanovcu / Rebru testira hrpaaa lijekova pa se ne piše o tome...

 • Avatar Tito Svetinja
  Tito Svetinja:

  Možda bu Oli ipak zapjeval u Beogradu.Daj Bože.