Naslovnica Tech/Sci Znanost

Stručnjaci hrvatskog laboratorija u međunarodnom časopisu objavili važno otkriće

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU-ova projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna bespovratnih sredstava
10. siječnja 2018. u 10:21 0 komentara 983 prikaza
Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izrazio je zadovoljstvo objavom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Stručnjaci Genosa, vodećeg hrvatskog laboratorija za visokoprotočnu analizu glikana, objavili su u novom broju međunarodnog časopisa Gastroenterology otkriće glikanskih biomarkera koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.

Gordan Lauc Predvodili istraživanje Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika! Glikanima otkrivaju dijabetes

U istraživanju je sudjelovao 3441 pacijent iz bolnica u Los Angelesu i Italiji, a rezultati Genosove analize glikanskih biomarkera dodatno su potvrđeni u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu, priopćeno je iz Genosa u srijedu.

Glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti, što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, kaže se u istraživanju objavljenom u najuglednijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije.

Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU-ova projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu "flagship" EU-ova projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima), koji će Genosu osigurati dodatnih šest milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim svjetskim znanstvenicima.

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom Kliničko ispitivanje U Zagrebu prva faza testiranja novog lijeka protiv raka pluća

Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izrazio je zadovoljstvo objavom i naglasio da se radi o velikoj kolaborativnoj studiji s velikim brojem autora, u kojoj su Genosovi znanstvenici predvodili istraživanje.

"Kada smo kroz FP7 projekt IBD-BIOM dobili preko osam milijuna kuna za ovaj projekt, pomalo sam se brinuo hoćemo li uspjeti opravdati tako veliko ulaganje, no činjenica da je naše rezultate objavio najbolji časopis na ovom području jasno pokazuje da su ta sredstva bila dobro uložena", kazao je.

Glikani su složeni ugljikohidrati vezani na proteine i uključeni su u mnoge fiziološke i patofiziološke procese, pa stoga imaju izraženi dijagnostički potencijal.

Genos je jedna od svega nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, koja se dosadašnjim radom etablirala u Europi. Ugledni časopis "The Scientist" proglasio je 2013. Genos najboljim mjestom za rad na svijetu, a o njegovoj izvrsnosti svjedoči podatak da je Genos do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU-a, pet projekata iz programa Obzor 2020, te dva velika projekta iz strukturnih fondova, ukupne vrijednosti veće od 70 milijuna kuna.

Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izrazio je zadovoljstvo objavom
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 
Lauc genos Europski novac za pametne lijekove Igor Borić, Gordan Lauc, Tome Antičić i Dragan Primorac Partnerstvo Matičnim stanicama obnavljaju hrskavicu Gordan Lauc Iskorak u biomedicini Genos u eliti EU znanstvenika
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.