Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Tri četvrtine naših znanstvenika iscrpljene poslom

Marš za znanost
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
22.07.2019.
u 22:10

Hrvatski znanstveniciI brane slobodu istraživanja, propitkivanja i obrazovanja

Koliko su hrvatski znanstvenici zadovoljni radnim i stambenim uvjetima, jesu li iscrpljeni poslom i mogu li raditi od kuće, pokazalo je istraživanje “Radni i stambeni uvjeti znanstvenika u Hrvatskoj”, koje su na anketnom uzorku od 1966 znanstvenika proveli Anđelina Svirčić Gotovac, Nikola Petrović i Branimir Krištofić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Zadovoljniji su radnim uvjetima zaposleni izvan Zagreba od onih zaposlenih u Zagrebu i stalno zaposleni od zaposlenih na određeno vrijeme. Inače, anketirani su znanstvenici s javnih instituta i sveučilišta, najviše ih je bilo iz društvenih znanosti, 28,2%, iz humanističkih 17,4%, iz prirodnih znanosti 16,2% te iz tehničkih 14,4%. Iako izrazitu većinu znanstvenika posao ispunjava, gotovo tri četvrtine ispitanika zbog posla osjeća se iscrpljeno, a više od petine (23%) brine se da će izgubiti radno mjesto, i to u mnogo većoj mjeri zaposleni na određeno, zatim mnogo više zaposleni na javnim institutima od zaposlenih na sveučilištu.

U Zagrebu u kojem je gotovo polovica fakulteta i većina instituta očekivano živi 55% znanstvenika. Čak 63,7% znanstvenika drži da su zbog tehnoloških uvjeta izgubili granicu između radnog i slobodnog vremena. Da bi obveza dolaska na radno mjesto za znanstvenike trebala biti fleksibilnija, tako da mogu kombinirati rad na poslu s radom od kuće, smatra njih 75,3%. Svaki radni dan na posao u institute dolazi 80,2% znanstvenika, na sveučilište njih 67,6%. No, 93,6% stem-znanstvenika na posao dolazi svaki dan. Najviše znanstvenika (46,7%) ima kupljen stan ili kuću, naslijeđen njih 20,0%, a kupljen subvencionirani stan 13,8%. Trećina znanstvenika živi u stanovima od 41 do 60 m2 , četvrtina u stanovima od 61 do 80 m2, petina u stanovima od 81 do 100 m2, a u više od 101 m2 njih 15,3%. Inače, prosječna dob znanstvenika u uzorku bila je 44,7 godina.

Komentara 4

AN
antonelić
22:26 22.07.2019.

ovo je bilo vrhunsko istraživanje ... većina znanstvenika se osjeća iscrpljeno nakon posla !!?? ... pa i ja sam primjetio da se osjećam dosta iscrpljeno nakon posla ... a najviše se osjećam iscrpljeno krajem mjeseca kad moram pinokiu mariču platiti pedeve ... i tako svaki mjesec , nema predaha ... ako sam , slučajno zaboravio , 16. u mjesecu stiže opomena od pinokia ...

Avatar anlaser
anlaser
23:08 22.07.2019.

Pa zamislite koliko bi država uštedila da ne mora plaćati skupe urede i namještaj ? Ajmo svi raditi od doma .Treba nam solidan internet ,tablet ili računalo i Skype .Dokumenti su svi na netu i samo zvrcneš odgovornog birokrata i stvar se riješi u par minuta !?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:24 23.07.2019.

Bio neki članak da se zaposlenici nekog instituta uopće ne pojavljuju na poslu. Kad dosegnete doktorat, tada imate i privilegiju da vam nitko ne smije prigovoriti bilo što. Najčešće se vade da im je priroda posla takva da mogu raditi doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije