Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

U pet godina beskontaktno plaćanje povećano je osam puta, na 81 posto

Ilustracija
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
11.07.2019.
u 14:02

Kartice su sve popularnije zbog praktičnosti budući da mijenjanje valuta ograničavaju potrošnju, a gosti mogu odustati od kupnje samo zato što tom trenutku ne raspolažu s dovoljno gotovine

Čak 94 posto građana Hrvatske koristi platne kartice, 17 posto ih svakodnevno plaća beskontaktno, a 62 posto želi plaćati mobitelom, pokazalo je najnovije istraživanje Mastercarda o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj. Broj korisnika kartica raste; u zadnje dvije godine povećao se s 92 na 94 posto, pri čemu je najviše porastao broj korisnika kreditnih kartica, s 51 na 55 posto.

– Istraživanje je potvrdilo kako građani Hrvatske idu u korak s globalnim trendovima, no i dalje postoji puno mjesta za napredak kad je riječ o prihvatu. Svaki ugostiteljski objekt koji želi privući i zadržati goste mora imati POS uređaj, dok su trgovine nezamislive bez njih. Posebno se to odnosi na hrvatsko priobalje u koje dolazi velik broj stranih turista – kaže direktorica lokalne podružnice Mastercarda Sanja Žigić.

Kartice su sve popularnije zbog praktičnosti budući da mijenjanje valuta ograničavaju potrošnju, a gosti mogu odustati od kupnje samo zato što tom trenutku ne raspolažu s dovoljno gotovine. Kao i dosad u novčaniku je prosječno 2,7 kartica. Nešto manje od polovine korisnika (47 posto), ima tri ili više kartica, a taj broj raste s visinom prihoda i dobi korisnika. Kartice u prosjeku više koriste oni s višim prihodima, obrazovaniji te muškarci. Građani preferiraju plaćanje karticama na prodajnom mjestu pa ih 94 posto karticama plaća nekoliko puta mjesečno, od kojih 60 posto nekoliko puta tjedno, a četvrtina svaki dan. U zadnjih pet godina, intenzitet beskontaktnog plaćanja povećan čak osam puta, na 81 posto. Najčešće je to u supermarketima, lokalnim trgovinama i benzinskim postajama, a ispitanici su istaknuli da bi njihov prihvat voljeli vidjeti i trgovinama (35%), restoranima i kafićima (12%) te javnom prijevozu (11%).

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije