Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zmije i žabe

Ove dvije invazivne vrste izazvale su štetu od 16 milijardi dolara!

An American Bullfrog is seen in a mating pond at the Jurong Frog Farm in Singapore
Staff Photographer/REUTERS
01.08.2022.
u 19:20

Pri tome je sjevernoamerička žaba bukača najviše štete izazvala u Europi

Prema novoj studiji skupine europskih znanstvenika objavljenoj prošlog tjedna u časopisu Scientific Reports samo su dvije invazivne vrste u svijetu izazvale štetu od 16 milijardi dolara. I to od štete na usjevima pa do pada električnih mreža. Pri tome su najviše štete izazvale u Europi. Studija je mjerila štetu nastalu od 1986. pa do 2020. s naglaskom na vodozemce i reptile. Pa su tako vodozemci izazvali štetu od 6,3 milijarde, reptili 10,4 milijarde, a mješovite vrste 334 milijuna dolara.

Dvije vrste koje su izazvale najviše štete su sjevernoamerička žaba bukača, Lithobates catesbeianus te smeđa šumska zmija, Boiga irregularis. Svih ostalih 18 promatranih vrsta izazvalo je štetu od 'tek' 600 milijuna dolara. Spomenute žabe i zmije izazvale su šest, odnosno 10,3 milijarde dolara štete.

Pri tome je sjevernoamerička žaba bukača najviše štete izazvala u Europi. Riječ je o vodozemcu koji može narasti do 1 kg težine, a spominje je se i u prošlogodišnjem našem akcijskom planu o putovima unosa invazivnih stranih vrsta spontanim širenjem. Tamo se kaže kako se 'vodozemci, tj. američka žaba bukača (Lithobates (Rana) catesbeianus) smatra izrazito teškom za iskorijeniti. Metode koje se koriste su lov najrazličitijim načinima (zamkama, mrežama, ostima, puškama) te korištenje biocida.' Smeđa šumska zmija također je periodično gost novinskih članaka zbog svojeg masovnog pojavljivanja u nekim dijelovima Sredozemlja.

Pa se tako o njezinoj 'invaziji' na Ibizu pisalo prije desetak godina. Ta se vrsta nekontrolirano razmnožila po pacifičkim otocima poput Marijanskih otoka i Guama kamo su je donijeli američki vojnici u Drugom svjetskom ratu. Namnožile su se u tolikom broju da su masovnim puzanjem na stupove električne struje u potrazi za jajima i gušterima izazivale pad električne mreže.

Po svijetu su se ove vrste razmnožile zbog nelegalne trgovine životinjama koju se, navodi Soto koji je doktorand na Sveučilištu Južna Bohemia u Češkoj, mora jače staviti pod kontrolu jer postaje glavni kanal za širenje invazivnih vrsta globalno. 

Više zelenih tema pronađite na Rezoluciji Z!

Ključne riječi

Komentara 1

HO
Homophob
06:54 03.08.2022.

Netko je jednom kazao: Za biti kralj potrebno je u svakom zlu naci nesta dobra i to iskoristiti za dobrobit nacije. U kini i jugoistocnoj Aziji nemaju problema sa invazivnim zabama jer najprije su ih sami koristili kao hranu a posljednjih godina izvoze zablje krakove u Ameriku gdje je cjena smrznutih zabljih krakova 27 dolara kilogram u maloprodaji. Zmije jos uvijek ne izvoze jer za sada sve ulovljene zavrse u domacim tanjurima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije