Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki znanstvenik

Ostavština S. Hawkinga u knjižnici Cambridgea i Muzeju znanosti

Acquisition of personal items from the office of Professor Stephen Hawking by the Science Museum Group
Paul Childs/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
31.05.2021.
u 23:00

Obitelj pokojnog fizičara postigla je dogovor s britanskim institucijama: sve će biti dostupno javnosti, a zbog te donacije njima je oprošten porez od čak 4,2 milijuna funti

Britanska i svjetska javnost moći će iz prve ruke razgledati predmete iz osobne arhive, ali i svakodnevice znamenitog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga. Veliki je znanstvenik i popularizator znanosti preminuo prije nešto više od tri godine, a sada je njegova obitelj ustupila veliki dio njegove arhive i osobnih predmeta kako bi bili dostupni javnosti. Riječ je o sporazumu između knjižnice Sveučilišta u Cambridgeu, Science Museum Groupa i britanske vlade.

Oklade i otisci prsta

Po tom će dogovoru u sveučilišnoj knjižnici na Cambridgeu ostati velika kolekcija znanstvenih i osobnih dokumenata. To je sasvim logično jer je svoj znanstveni vijek Hawking uglavnom proveo na Odjelu primijenjene matematike i teorijske fizike upravo na tom sveučilištu, ali neki će predmeti iz njegova tamošnjeg ureda otići u veliku kolekciju od koje će se napraviti izložba u Science Museumu. Ta velika arhivska kolekcija uključuje prepiske koje datiraju od 1944. do 2008. godine, prvi raspis njegove poznate knjige “Kratka povijest vremena” te označavani scenarij njegova prvog pojavljivanja u sjajnoj crtanoj seriji Simpsonovi. Među stvarima koje će se izložiti su i njegova osobna kolica koja je koristio jer je bolovao od motor neuronske bolesti te komunikacijska oprema zbog koje je također bio poznat. Tu su i drugi predmeti, poput njegove osobne knjižnice iz koje je vukao citate za svoje znanstvene radove, oklade u znanosti koje je potvrđivao otiskom svojeg prsta, doktorat, odličja te razna druga memorabilija.

– Očuvanjem ureda Stephena Hawkinga i njegova povijesnog sadržaja buduće generacije moći će pobliže upoznati svijet vodećeg svjetskog teorijskog fizičara. Ti će znameniti predmeti možda nadahnuti nekog budućeg profesora Hawkinga da promišlja svijet oko nas, rekao je Sir Ian Blatchford, direktor Science Museum Groupa. Pažnju privlači i velika kolekcija fotografija i prepiski koje pokazuju kako se dopisivao s papama, američkim predsjednicima i vodećim znanstvenicima svog vremena, među kojima su i nobelovci Kip Thorne te Roger Penrose.

A to što će se Hawkingova arhiva od 10.000 stranica čuvati u Cambridgeu znači i da će biti na istom mjestu kao i dokumentacija Sir Isaaca Newtona i Charlesa Darwina, dostupna nekim novim znanstvenicima među kojima možda bude i novih velikana.

– Jako smo zadovoljni što će tako ugledne institucije čuvati životni rad našeg oca na korist budućim generacijama te učiniti njegovo naslijeđe dostupnim najširoj mogućoj publici. Naš je otac čvrsto vjerovao kako svi moraju imati priliku baviti se znanošću te bi sigurno bio oduševljen time što će njegovo naslijeđe biti sigurno u Science Museumu i knjižnici Sveučilišta u Cambridgeu – rekli su Lucy, Robert i Tim Hawking, djeca poznatog fizičara.

Važno je da se ne rasprodaje

Obitelji Stephena Hawkinga britanska vlada oprostila je porez od 4,2 milijuna funti poreza na nasljedstvo. To je zgodan način da se osobni predmeti iz arhiva poznatih i zaslužnih ljudi daju na uvid javnosti umjesto da ostanu zaključani u privatnim vitrinama, možda i rasprodani, kako bi se platio veliki porez koji nalaže britanski zakon.

– Svaka generacija stoji na ramenima prethodnih, kao što sam stajao i ja kao mladi doktorand na Cambridgeu – rekao je Hawking prilikom predstavljanja digitalizirane verzije svog doktorata. Hawking je preminuo sa 76 godina, a njegov je pepeo pohranjen u kripti Westminsterske opatije odmah do Sir Isaaca Newtona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije