Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni trenutak

Laurence des Cars postaje prva žena na čelu Louvrea

Sarah Meyssonnier/REUTERS/PIXSELL
27.05.2021.
u 11:00

Francuska povjesničarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promicanju društvenih pitanja kroz umjetnost, od rujna će biti nova šefica Louvrea i prva žena u povijesti na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.

Des Cars trenutačno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja.

Njezina ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetitelja i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiteljima.  U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja povjesničarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

"Veliki muzej mora se suočiti s poviješću, uključujući osvrtanjem na povijest naših vlastitih institucija", rekla je za AFP u intervjuu u travnju.

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Des Cars, koja dolazi iz obitelji pisaca i novinara, u rujnu će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojemu se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim. 

Nagrađen je rekordnim brojem posjetitelja, njih preko 10 milijuna u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti. Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine tisuća umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnom postavu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije