Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misija protječe odlično

[FOTO] NASA-in helikopter oborio rekord! Pogledajte fotografije u boji koje dolaze s Marsa

Foto: NASA/JPL-Caltech
1/3
09.07.2021.
u 10:34

Misija se nastavlja u krateru Jezero iz kojeg će se Ingenuity 'javiti' tijekom ovoga tjedna.

Misija na Marsu protječe odlično, javlja NASA. Mali helikopter Ingenuity, koji je ta svemirska agencija poslala na Mars, svakim svojim letom ruši vlastite rekorde.

Ingenuity je oborio rekord preletjevši 625 metara u dvije minute i 46 sekundi te se spustio na područje koje se naziva Séítah, a do kojeg bi bilo gotovo nemoguće doći roverom Perseverance.

Pritom je helikopter uspio napraviti i seriju fascinantnih fotografija u boji koje prikazuju neobičan okoliš i planine Marsa.

1/3

Za let 9 ključna je bila adaptacija plana leta kroz smanjenje brzine na ključnim mjestima spuštanja u sam krater. Iako je to produljilo vrijeme leta, pomoglo je da uklonimo pogreške koje su mogle dovesti do pogrešaka u pozicioniranju helikoptera. Također smo prilagodili neke detaljne parametre navigacijskog algoritma koje do sada nismo dirali, pojasnili su iz NASA-e.

Kako bi pomogli helikopteru da preleti neravan teren, inženjeri u NASA-i izradili su računalne simulacije koje su predviđale što bi se moglo dogoditi ako promijene neku naredbu helikopteru.

Misija se nastavlja u krateru Jezero iz kojeg će se Ingenuity ''javiti'' tijekom ovoga tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije