Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može li mu iran pomoći

U Obaminih šest godina SAD je značajno oslabio na međunarodnoj sceni

obama
Foto: Reuters/PIXSELL
31.03.2015.
u 20:20

U Lausanni se odlučuje o tome hoće li Obama ući u povijest kao veliki državnik

Sporazum o nuklearnom programu koji je trebao biti postignut između Irana i SAD-a sinoć u Lausanni nije samo značajan korak u unapređenju stabilnosti na području Bliskog istoka nego i vrlo vjerojatno posljednja Obamina šansa da u povijesti ne ostane zapamćen kao ispodprosječni američki predsjednik za čijeg je mandata američka vanjska politika redom nizala poraz za porazom.

Obamin Camp David

U posljednjih šest godina otkad je Obama u Bijeloj kući, SAD je značajno oslabio na međunarodnoj sceni. S Rusijom su znatno pogoršani odnosi, s Izraelom je administracija već dugo u tihom diplomatskom ratu.

Utjecaj u arapskom svijetu nikada nije bio slabiji, dijelom i zbog pada prijateljski raspoloženog Mubarakova režima tijekom Arapskog proljeća.

Tu je i činjenica da je SAD izdašno pomagao sirijsku oporbu iz koje je potom nastao ISIL. Ni odnosi s tradicionalnim saveznicima u Europi ne cvjetaju, i to zbog prisluškivanja NSA koje je otkrio Edward Snowden. Naravno, prisluškivanja je bilo i tijekom mandata prijašnjih predsjednika, no tek u Obamino vrijeme to je razglašeno na sva zvona. I Obama za prisluškivanje snosi političku odgovornost među svojim saveznicima. Ako bi pak sada bio postignut sporazum s Iranom, koji je već desetljećima trn u oku američke vanjske politike, to bi Obami vratilo kredibilitet u međunarodnim odnosima.

– Sporazum bi zasjenio sve dosadašnje neuspjehe i lutanja Obamine administracije. Baš kao što je predsjednik Carter imao niz neuspjeha za svog mandata, ali je uspio dogovoriti sporazum u Camp Davidu (okvir za mir na Bliskom istoku iz 1978.). koji se i danas pamti, tako bi i Obama na kraju mogao izvući svoju vanjsku politiku – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina.

Nema jasnu viziju

Naravno, za vrijeme Obamina mandata bilo je i pozitivnih trenutaka. To je početak normalizacije odnosa s Kubom kao i eliminacija Osame bin Ladena. No sve je to premalo da poništi negativne efekte njegovih vanjskopolitičkih poteza u ključnim dijelovima svijeta.

– Stječe se dojam da je Obama predsjednik koji nema jasnu viziju djelovanja u vanjskoj politici. Ipak, treba znati da je postigao uspjehe u jugoistočnoj Aziji koja geopolitički prerasta u jedan od najvažnijih dijelova svijeta – kaže analitičar dr. Vlatko Cvrtila.

Obama će ostati zapamćen u povijesti, no tek bi mu sporazum s Iranom osigurao da ostane upisan kao veliki državnik, a ne samo kao prvi Afroamerikanac na čelu Bijele kuće.

>> Trećina republikanaca misli da je Obama veća prijetnja od Putina i Assada

Komentara 38

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:44 31.03.2015.

Lutak. Puppet masteri koji upravljaju njime su dobro znani upućenima.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:19 31.03.2015.

Zasto bi Obama usao kao veliki drzavnik pa pregovori su 5 + 1, sto ukljucuje Rusiju, SAD, Francusku, Kinu, Veliku Britaniju i Njemacku s jedne strane i Iran s druge strane. Ovdje jedino kao veliki drzavnik moze uci Iranski predsjednik jer on jedan pregovara s ostalom sestoricom, te skrivenim igracem sto je javna tajna koju svi znamo, iz Izraela koji je to sve pokrenuo i pokusava minirati pregovore na sve nacine.

Avatar majkomila22
majkomila22
22:00 31.03.2015.

Krajnje je vrijeme bilo da shvate da nisu nigdje dobrodošli ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije