Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA U ŠOKU

Masovni seksualni napadi na žene nisu slučajnost, tvrdi ministar pravosuđa

Koeln
Foto: Reuters
06.01.2016.
u 15:10

Na udaru oštrih kritika posebice se našla gradonačelnica Koelna koja je ženama sugerirala da prilagode svoje ponašanje

Njemački ministar pravosuđa u srijedu je potvrdio da je na Staru godinu u Koelnu zabilježen niz seksualnih napada na žene koji nisu slučajnost već je riječ o koordiniranoj akciji u kojoj su, kako se zaključuje, sudjelovali muškarci sjevernoafričkog podrijetla, prenosi dpa.

"Čini se da je cijela stvar koordinirana", kazao je za ZDF Heiko Maas, dodajući da je malo vjerojatno da je 90 seksualnih napada u Koelnu, uključujući jedno silovanje, čista slučajnost.

Masovne napade, koji su izvršeni oko ponoći u blizini glavnog željezničkog kolodvora, izvršili su, kako se da zaključiti, Sjevernoafrikanci, a slični zločini izvedeni su i u Hamburgu, gdje je prijavljeno 27 seksualnih nasrtaja u jednom danu.

Iako se za sada ne zna je li riječ o novopridošlim imigrantima ili drugoj generaciji imigranata, napadi na žene izazvali su užarenu raspravu o posljedicama odluke da se dozvoli ulazak 1,1 milijun migranata u 2015.

Detalji o identitetima napadača su škrti jer policija zbog osjetljive prirode istrage odbija javnosti dati više podataka.

Na udaru oštrih kritika posebice se našla gradonačelnica Koelna koja je ženama sugerirala da prilagode svoje ponašanje. Ljudi su pohrlili na društvene mreže i pokrenuli temu s 'hashtagom' #EineArmlaenge (na pristojnoj udaljenosti), obrušivši se na gradonačelnicu Henriette Reker i njezinu preporuku da se žene drže na sigurnoj udaljenosti od stranaca te de se ne izdvajaju već se drže u skupinama.

Zbog toga je optužena da krivnju za napade prebacuje na žrtve, tj. žene, umjesto da pojača sigurnost na ulicama te napadače privede pravdi.

Slične napade, ali u puno manjem opsegu, zabilježila je i policija u Hamburgu i Stuttgartu.

>> Nijemci šokirani: Pijani muškarci pljačkali i seksualno uznemiravali žene na dočeku Nove godine

Komentara 48

MA
MatijaGubecGS
16:06 06.01.2016.

Na žalost, to su htjeli. A svi koji upozoravaju na divljake iz Afrike su mrzitelji. Eto im . A to je tek početak. A tebe Orbane, sram bilo. 😁

AN
anonimna1
15:41 06.01.2016.

a pretpostafkee se počinju ostvarivati.ko se kome mora prilagođavat? ko je gos ko domačin ? jesuli oni došli zbog sigurnosti imira ili nečeg drugog? takvi nek se vrate odakle su i došli . pa nek stanu u obranu svoje zemlje kad su tako velike muškarčine.a evropsku kulturu neka puste onima kome odgovara. da nebi mi još nametali svoja pravila ponašanja i zakone, to sve nek si rade tamo odakle su došli i onima ko ih podržava. fuj.

TO
tonkica
16:42 06.01.2016.

Drugim rijecima u vlastitoj drzavi njemci imaju sve manje prava. Uskoro ce traziti od njemackih zena i da nose cador i feredu zbog vlastite sigurnosti. Znaci to je multikulturizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije