Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktor HNS-a

Vrbanović: Hrvatske nema u aferi namještanja utakmica

'26.07.2010., Maksimirska 128, Zagreb - Damir Vrbanovic, direktor Dinama i clan Uefine komisije za natjecanje, na konferenciji za novinare o utakmici proslogodisnjeg finala Kupa izmedju Dinama i Hajdu
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
05.02.2013.
u 21:05

Izvršni direktor HNS–a Damir Vrbanović u Londonu nas je izvjestio oko velike afere o namještanju nogometnih utakmica, koja potresa svijet.

Engleski mediji puni su tekstova o namještanju utakmica, spominje se i 18 utakmica namještenih u Hrvatskoj.

– To su utakmice iz afere \"Offside\", za nas je to završeno – kazao je Vrbanović.

Pojasnio je što se događalo na kongresu u Rimu na kojem je sudjelovao i tada je dobio radni materijal, koji je sada ugledao svjetlo dana.

– Prije tri tjedna u Rimu je bio veliki kongres u organizaciji Interpola i Europola, a domaćin je bio talijanski nogometni savez. Svi sudionici su se ozbiljno uhavatili u koštac s pojavom koja je karcinom modernog nogometa. Nakon dugog i ospežnog ispitivanja otkrivena je tamna strana koja se zbiva iza nogometnih kulisa, a to je namještanje utakmica. Ovo što je sad izašlo u medijima nama je prezentirano u Rimu kao radni materijal, Hrvatsku smo zastupali Zoran Cvrk i ja. To je zaista fascinantan podatak o obimu hobotnice koja je uhvatila cijeli svijet, a čija je glava u Singapuru. Ima tisuće sati prisluškivanja, praćenja tijeka novca, Interpolovi stručnjaci došli su do Dalekog Istoka i centrale, koja je diljem svijeta namještala utakmice u četvrtim, trećim, drugim, prvim ligama, a nisu pošteđene ni najprestižnije svjetske lige. Pod sumnjom su bile i neke kvalifikacijske utakmice za prvenstvo svijeta, Lige prvaka i Eurolige što je zaprepastilo čelnike Fife i Uefe, koji su dali potporu da se slučaj istraži do kraja. Dobili smo i podatke o širenju kriminalnih radnji čak i na Kanadu, tamo je otkrivena afera, to je šokiralo policiju, jer u Kanadi nogomet nije ni treći sport. Kad su shvatili da se glavnina klađenja odvija na Dalekom Istoku shvatili su da je Kanada pozornica za namještanje, jer u klubovima ima veliki broj stranaca, južnoamerikanaca, koji su lovina manipulatorima. Čak su uključenje i Skandidanvske lige za koje smo mislili da su imune od toga. A zemlje južne Europe, tako je rečeno u Rimu, su lak plijen kriminalaca, koji kupuju i provode namještanje utakmice. Ne mislim na Hrvatsku, već na Tursku, Grčku, Bugarsku... – kazao je Vrbanović te dodao:

– Uefa je prije nekoliko godina primila informaciju o dosta namještenih utakmicu, formirala je \"rani sustav uzbunjivanja\" preko kojeg se prate sve europske lige i tijek klađenja na pojedine utakmice gdje je zabilježila značajan broj uplata i manipulacije na iste klubove. Najavljene su rigorozne sankcije prema svim osobama umiješanima u aferu, uključujući. Niti jednom riječju nije spomenuta Hrvatska, prema opsegu te hobotnice ispostavilo se da je akcija \"Offside\" jedna ružna priča, ali daleko od opsega kriminalne radnje koja se radi na europskoj i svjetskoj razini. Jednom prilikom je 140 utakmica u svijetu bilo namješteno u jednom tjednu što je alarmiralo čitavu nogometnu organzaciju i policiju da se dublje pozabavi ovim problemom – rekao je Vrbanović.

Komentara 7

TA
tariza
22:28 05.02.2013.

Tko o cemu ....Da se namjestaju tekme kod nas to je valjda svima poznato,ali da nas ova gospoda smatraju i****a docim izjavljuju da kod nas tece med i mlijeko i da je sve super u nasem nogometu to prelazi sve granice pristojnosti.Ovaj Vrbanovic po tko zna koji put prica gluposti.

KA
kantalonac
23:00 05.02.2013.

Normalno je da kod nas nema namještanja. Došli smo do točke kada je zbog nekvalitete nogometa nemoguće namjestiti rezultat. Nitko od kriminalaca više kod nas ne želi riskirati, jer će amateri sigurno zabrljati.

ED
europski dinamo
22:07 05.02.2013.

Lijepo ti piše da su to utakmice iz afere offside. Zakaj tebe slovenca toliko brine hrv. nogomet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije