Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIŠLJENJE IZBORNIKA

VIDEO Bišćan: Imamo kandidata za SP seniorske reprezentacije, ali neću ja sugerirati Daliću

Zagreb: Zlatko Dalić predstavio popis kandidata za utakmice Uefine Lige nacije
Matija Habljak/PIXSELL
28.09.2022.
u 13:35

Igor Bišćan bio je ponosan na svoje mlade reprezentativce nakon što su herojski svladali odličnu Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Priznao je da još nije ni svjestan svega jer je utakmica bila jako stresna te da će kasnije biti.

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine svladavši Dansku u gostima boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:4, izborila je plasman na Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Rumunjskoj i Gruziji.

Utakmica je završila danskom pobjedom 2:1, a kako je Hrvatska u prvom susretu slavila identičnim rezultatom, susret je ušao u produžetke. U sadržajnih dodatnih 30 minuta bilo je mnogo uzbuđenja na obje strane. Hrvatska je imala nekoliko prilika, ali nije uspjela riješiti pitanje pobjednika. Na kraju su kazneni udarci odlučili o putniku na Euro, a iskazao se mladi vratar Dominik Kotarski obranivši dva penala.

Izbornik Igor Bišćan nakon povratka iz Danske komentirao je dramatičnu utakmicu, cijele kvalifikacije i plasman na Euro.

– Jako sam sretan i zadovoljan što smo uspjeli ostvariti lijep uspjeh, nastaviti kontinuitet nastupa mlade reprezentacije na europskim prvenstvima, što je dokaz da se sustavno dobro radi u savezu – istaknuo je u uvodu Bišćan pa nastavio govoriti o cijelom ciklusu kvalifikacija.

– Prošli smo sve i svašta u kvalifikacijama, od prvih šest, sedam utakmica u kojima smo, činilo se, osigurali nastup na Euru, a onda upali u krizu i doveli nastup u pitanje. Na kraju smo se borili s Danskom u play-offu, bilo je svega, i na najteži mogući način došli smo do Eura. Dečki su pokazali zavidnu dozu karaktera, mentaliteta, pobjedničkog duha, zbog toga sam posebno sretan. Možemo svi biti ponosni.

– Nije bilo lako. Posebno nervozna bila je utakmica s Norveškom, misliš da se to tebi neće dogoditi nikad u karijeri, da vodiš u sudačkoj nadoknadi i u par minuta izgubiš sve. Uvuče se i doza sumnje u sve to, dodatan stres i nervoza. I onda izvučeš Dance, najtežeg mogućeg protivnika, jako dobru momčad. Znaš da ćeš jako teško izboriti plasman. I kako je krenula uzvratna utakmica, nije bilo lako ni jednostavno. Ali dečki su se pribrali, počeli stvarati šanse, dolazili do šesnaesterca i nešto je moralo ući. Bilo je u produžecima blizu da ga zabijemo i primimo. A kad je došlo do penala, znali smo da imamo šansu, Kotarski je obranio dva, što je bilo dovoljno.

– Dobili smo puno u kvalifikacijama, karakternu skupinu igrača koji znaju da mogu biti uspješni na novom nivou kad vjeruju u sebe. S tim stavom ići ćemo i na Euro. Možemo usporediti slike u vrijeme kad sam preuzimao reprezentaciju i sada. U prvim kvalifikacijama bili smo dobri i plasirali se direktno, a igrali smo i u završnici kvalifikacija. Išla nam je na ruku promjena formata, bili smo blizu toga da ne idemo, pa smo išli, pa smo prošli skupinu u zadnjim sekundama, pa izgubili ovakvu sličnu utakmicu. Norvešku je bilo jako teško podnijeti, Dansku isto. Ali imam vjeru u nas i ove dečke. Vidite da su stvarno vrijedni i stresa i pažnje jer daju maksimum. To je sve što možemo tražiti od njih.

Zatim je Bišćan upitan o izmjenama koje su prelomile utakmicu.

– Nisam razmišljao o tome. Trener tu mora imati dozu sreće. Izmjene se rade po osjećaju. Jako mi je drago kad se takve stvari dogode. Zato i imamo 22 ili 25 igrača, zvali smo ih i više nego inače jer smo znali da nas čekaju teške utakmice. Svi imaju svoju ulogu, nije bitno jesi li starter ili imaš osjećaj da ćeš igrati manje nego što si očekivao i dečki su to shvatili. Ponašali su se kao skupina u kojoj treba postojati razina zajedništva da bi se ovo ostvarilo.

Baturina je imao virozu, visoku temperaturu. Nije se osjećao dobro čak ni da bude na klupi.

Neki mladi vatreni vrlo su blizu ili već jesu u A reprezentaciji, a svjestan je toga i Bišćan.

Sučić je glavni kandidat, ali neću ništa sugerirati izborniku. Već neki jesu u A reprezentaciji. Josip Šutalo je potvrđeni član A reprezentacije, Luka ima kvalitetu koja je na razini za A reprezentaciju. Izbornik će uzeti ono što misli da treba. Daleko je Euro, prije toga je i SP i završnica Lige nacija, što je jako bitno. Ovim putem čestitam stožeru na jako lijepom uspjehu. A reprezentacija je prioritet, svi koji radimo u nižim kategorijama tu smo da damo doprinos da A reprezentacija bude opskrbljena novim igračima. Izbornik će odlučiti što će biti s njima.

Očekivanja od Eura?

– Da dostojno predstavimo nogomet i reprezentaciju, sve ono što nam nogomet znači. Ne bi bilo realno da ponove neki uspjeh ili ga poboljšaju od prošle generacije. Ova generacija jedna je od najmlađih reprezentacija cijelih kvalifikacija, mnogo je igrača koji su dvije, tri godine mlađi od svojih vršnjaka, što je dobar zalog za iduću generaciju, tu je desetak, 12 igrača, to nije mala stvar. Najrealnije je ići tamo ambiciozno, ali ne stavljati prevelike ciljeve pred te dečke. Realan je cilj upustiti se u borbu za odlazak na Olimpijske igre, što znači polufinale. Hrvatska nikad nije bila na OI i to bi bio specifičan uspjeh i značajan za sve nas. To je sam vrh europskog nogometa, vidjeli smo i na prošlom Euru.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:10 28.09.2022.

Moga bi i ja eventualno poćet igrat nogomet !Kod Bišćana možda budem u prvih 11 !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije