Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE JAKOSNE SKUPINE

Vatreni iščekuju ždrijeb kvalifikacija u kojima prijete Francuzi, Englezi, Srbi

Pogotkom Dejana Lovrena za 3:1 Hrvatska povečala vodstvo protiv Austrije
Igor Soban/PIXSELL
28.09.2022.
u 09:05

Pobjednici i drugoplasirani izravno će izboriti nastup na Euru, a najbolji trećeplasirani borit će se za preostala tri mjesta kroz doigravanje.

Osim Hrvatske na Final Fouru završnice Lige nacija nastupit će Italija, Španjolska i Nizozemska koja će najvjerojatnije biti domaćin. Iako još nema službene potvrde, oni su jedini koji su se prijavili za domaćinstvo od četiri sudionika.

U iščekivanju završnog turnira koji je na rasporedu od 14. do 18. lipnja sljedeće godine, Hrvatska će prvo doznati protivnike u kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj. Izvlačenje je na rasporedu 9. listopada, a Hrvatska je plasmanom na završnicu osigurala prvu jakosnu skupinu u tim kvalifikacijama.

Međutim, to joj i dalje ne jamči da neće dobiti najjača europska imena za protivnike u skupini. To je zato što su velikani poput Engleske i Francuske četvrtim mjestom u skupini Lige nacija pali u niži rang, a s time i u ''drugi pot'' za kvalifikacije. Ali Hrvatska i tu ima asa u rukavu. Ako ne osigura neko od prva dva mjesta koji vode izravno na Euro, Hrvatska kao sudionik završnice Lige nacija ima pravo pokušati izboriti Euro kroz playoff (dodatne kvalifikacije na principu mini turnira).

Iz drugog pota prijetit će još i BiH i Srbija, iz trećega Norveška, Ukrajina, Švedska. U četvrtom potu odskače Turska, a u petoj jakosnoj skupini 'nagazna mina' mogla bi biti Slovačka.

Ždrijeb kvalifikacija za Euro održat će se u nedjelju 9. listopada s početkom u 12 sati u Frankfurtu, a jakosne skupine izgledaju ovako:

1. jakosna skupina: Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska

2. jakosna skupina: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Srbija, Škotska, Finska

3. jakosna skupina: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska, Armenija

4. jakosna skupina: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Kosovo, Azerbajdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija

5. jakosna skupina: Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta

6. jakosna skupina: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Rusija je izbačena pa će 53 reprezentacije biti raspoređene u sedam skupina po pet momčadi i tri skupine sa šest momčadi. Hrvatska je osigurala skupinu s pet momčadi jer će se završnica Lige nacija igrati u jednom od termina kvalifikacija. Pobjednici i drugoplasirani izravno će izboriti nastup na Euru, a najbolji trećeplasirani borit će se za preostala tri mjesta kroz doigravanje.

Njemačka kao domaćin već je osigurala nastup.

>> Pogledajte i video: Branko Strupar za Večernji: Rezultat je odličan, ali treba ostati na zemlji prije SP-a

Komentara 4

PR
Propitivač
10:00 28.09.2022.

Opet Srbi nekome prijete? Pa do kada???

PA
pan-am
09:41 28.09.2022.

srbi prijete ,čime ,pištoljem na vodu ? Jedini koji im vrijedi u momčadi je Tadić.

PI
Pilatus
09:24 28.09.2022.

Nemojte bez srba proći jedan dan. Pa mi smo srbiće potukli stotinu puta na razne načine, a na najvažnijem smo im dali kompleks koji će pamtiti dok i zadnji diše! Neka se oni boje nas i mole porfirija da ih zagovara kod save da ih ne dodijele nama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije