Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stoper turskog Galatasaraya uživa u Carigradu i jedva čeka SP u Njemačkoj

Stjepan Tomas: Zahvalan sam Cici što je cijenio moj rad

spo_tomas.jpg
import
06.12.2005.
u 16:28

"Tomas, Tomas...", vikao je crnokosi konobar na frankfurtskom aerodromu gurajući našem nogometašu papirić za autogram, nudeći piće i priču o Fenerbahçeu. Tomas je svoju carigradsku epizopdu počeo upravo u Feneru, najpopularnijem turskom klubu, a sada već drugu sezonu nosi majicu njegova najvećeg suparnika, jedinog osvajača europskog trofeja (Kupa Uefe) Galatasaraya. Pet minuta je naš nogometaš na sjajnom turskom jeziku razgovarao s temperamentnim barmenom koji je, kao i milijuni njegovih sunarodnjaka, sreću pronašao u Njemačkoj.

- Malo sam ga podbadao da će Galatasary ove sezone osvojiti naslov, da njegov Fener nema šanse. No, to je moja želja, stvarnost će nuditi veliku bitku za naslov. Fener je strahovito jak, Christop Daum je odličan trener, ima jaču momčad nego lani i bit će vrlo teško. Beşiktaş i Trabzonspor su već otpali iz utrke za naslov. Nas je impresioniralo kako sjajno govorite turski.
- Lako se prilagođavam na novu sredinu, odmah sam tražio učiteljicu turskog jezika i danas mogu, ne želim se hvaliti, normalno komunicirati. To mi je za život u Carigradu neophodno.
 Početak sezone razveselio je sve Galatasarayove navijače.

 - Počeli smo odlično, u 11 utakmica postigli smo devet pobjeda, uz jedan remi i poraz. U klubu su svi zadovoljni, ja također jer sam igrao u svim utakmicama. Bojao sam se da će u vrijeme Ramazana igrači ponovo postiti, da ćemo, kao prošle sezone, gubiti u nizu. No, puno su se molili, manje gladovali i rezultati su tu. Dio zasluga, naravno, pripada i novom treneru Ericu Geretsu, nekad slavnom kapetanu belgijske reprezentacije.

- Vidi se da Gerets sve zna o nogometu, ali malo me iznenadio. Iako je bio obrambeni nogometaš, teži napadačkom stilu igre, traži od momčadi da stalno napada. A to temperamentni Turci i te kako vole. Tomas otkriva da je momčad u dobroj formi, a da ponovo blista omaleni virtuoz Hasan Sas.

- Igra fantastično, oplemenio nam je igru, suparnici ne pronalaze rješenja za njegove prodore i asistencije. Igra kao na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji gdje je Turska osvojila treće mjesto na svijetu. Hvali kvalitetan život u Carigradu.
- Po mnogočemu Carigrad je prava svjetska metropola. Dva sata u Frankfurtu kratio je kupnjom, kavom i pogledom kroz prozor:

- Gledam Njemačku i razmišljam o SP-u. Još ni sami nismo svjesni koliko je vrijedno izboriti to veliko natjecanje. Cijelo proljeće i taj lipanj i srpanj sve će oči biti uprte u Njemačku i SP. A ponosim se jer igram za reprezentaciju koja svake dvije godine ide na velika natjecanja. I doista uživam.

Nakon nesporazuma s izbornikom, kada je zbog masaže izvan radnog vremena bio kažnjen.
- Sve sam to zaboravio, a zahvalan sam izborniku koji je kasnije isključivo gledao moju formu i moje igre u Turskoj.
- Svi su vas izbornici poštovali, svi su vas zvali. Koji je ostavio najdublji trag?
- Svaki na svoj način.

Kranjčar je, nakon Ćire Blaževića, ponovo unio vedrinu, veselje i smijeh.
- Ozračje u reprezentaciji doista je sjajno, kada se pobjeđuje uvijek je tako. No, istina je da smo kod Kranjčara i svi ostali više nasmijani, on je mlađi, bliži našoj generaciji.
- Drugi krug SP-a je cilj, a poslije...

- Što bude, najvažnije je doći u osminu finala, a nakon toga je sve moguće, sve je otvoreno. No, pričekajmo ždrijeb u Leipzigu, nakon toga ćemo biti pametniji.
- Na kraju jedne lijepe godine, u Coimbri nas čeka dobra reprezentacija Portugala.
- Idemo po pobjedu. Imamo ime, snagu, znanje, pa neka Portugalci razmišljaju o tome kako nas svladati - zaključio je opušteni Tomas. 

Opušten? Da, godine i uspjesi su ga promijenili. No, na travnjaku je čuvar kojeg ni najveći svjetski napadači ne vole vidjeti.


Suigrači se mole i manje poste

Početak sezone razveselio je sve Galatasarayove navijače. - Počeli smo odlično, u 11 utakmica postigli smo devet pobjeda, uz jedan remi i poraz. U klubu su svi zadovoljni, ja također jer sam igrao u svim utakmicama. Bojao sam se da će u vrijeme Ramazana igrači ponovo postiti, da ćemo, kao prošle sezone, gubiti u nizu. No, puno su se molili, manje gladovali i rezultati su tu. Dio zasluga, naravno, pripada i novom treneru Ericu Geretsu, nekad slavnom kapetanu belgijske reprezentacije. - Vidi se da Gerets sve zna o nogometu, ali malo me iznenadio. Iako je bio obrambeni nogometaš, teži napadačkom stilu igre, traži od momčadi da stalno napada. A to temperamentni Turci i te kako vole.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije