Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI 11. KOLA

Awaziem poput napadača slomio Rijeku u 'ratu' na Rujevici, Hajduk opet drugi (0:1)

Rijeka: HNK Rijeka i HNK Hajduk u 11. kolu Prve HNL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/9
02.10.2022.
u 18:27

Nogometaši Hajduka uzeli su sva tri boda na Rujevici protiv Rijeke u Jadranskom derbiju (0:1).

U borbenoj, a većim dijelom i agresivnoj utakmici na Rujevici pred nešto manje od šest tisuća gledatelja i nešto praznih sjedalica Hajduk je s 1:0 (Awaziem, 51') pobijedio Rijeku i vratio se na drugo mjesto prvoligaške ljestvice, gdje ga je prekjučer preskočio Osijek, briljirajući u sudaru s Lokomotivom.


Hajduk i Rijeka nisu briljirali, Rijeka i dalje izgleda jednako loše kao kad je prije mjesec dana gostovala i izgubila na Poljudu u debiju trenera za devet utakmica Mislava Karoglana, ali svaki bod za Hajduk u nastavku sezone je spasonosan. Rijeka izgleda kao da joj ove sezone nema spasa i stoji predzadnja na tablici, sa sedam utakmica bez ikakvog ulova i pomaka.

Što se Hajduka tiče, isti je zaključak nakon utakmice imao i Karoglan: "Sad su za Hajduk najbitnija tri boda, ovo je bila teška utakmica s puno izostanaka. Moramo puno raditi na igri u zadnjoj trećini", kazao je, dok je Rijeku pod Cosmijem pohvalio, iako se 'puno više bavio svojom momčadi, pa ne može detaljnije govoriti o tom riječkom napretku'.

Suprotno ugodnom vremenu, idealnom terenu i uvjetima na travnjaku Rujevice Hajduk i Rijeka odigrali su grubo poluvrijeme, uz 17 prekršaja i četiri žuta kartona, a u agresivnom nadmetanju tko će prije razbiti igru protivnika pogodak u 45 minuta nismo vidjeli. Iako, bilo je prilika za to i baš su ti promašaji ili neuspjeli pokušaji igrača Rijeke i Hajduka bili projekcija stanja ekipa ove sezone i podsjetnik na ono što im nedostaje - hrabrosti i samopouzdanja među napadačkim opcijama, kao i manjak izbora u zadnjem dijelu terena - taj moment i takva sprema još se čekaju i traže na Poljudu i na Rujevici.

Da je bilo više sigurnosti u sklepanoj i ozljedama pokošenoj momčadi Serse Cosmija, koja se još ne oporavlja od bolnog ulaza u sezonu i svega jedne pobjede u deset utakmica, mogao je Hajduk na odmor otići s minusom na semaforu, a daleko najbolje prilike za to nije realizirao Obregon, prvu na samom početku susreta, kad je u trku nakon ubačaja Grgića u šesnaesterac zahvatio loptu, ali ne bolje od Hajdukovog vratara Kalinića, a potom i u 46. minuti u šansi koje bi ona prijašnja Rijeka i Obregon uredno pogađali, ali ne i danas, kada je Kolumbijac nakon polukontre, probijanja i razvlačenja Hajduka po terenu i jednog lošeg šuta Hodže, efektno petom poslao loptu pored gola.

Svoje šanse propustio je i Hajduk, u 15. minuti opasan udarac Krovinovića obranio je Labrović, Livaja je tukao preko gola iz daljine, a onda i glavom nakon ubačaja Biuka, a najbliži pogotku bio je Awaziem koji par minuta prije poluvremena na drugoj stativi, pokraj usnule obrane Rijeke, puca u ruke ponovno sigurnog Labrovića. Hajduk je statistički imao tek nešto malo više loptu u nogama od Rijeke, a bio je daleko od zamišljene igre trenera Karoglan i dojam je da su nam svi na terenu tog poslijepodneva ostali dužni.

Nova majstorija Awaziema 

Hajduk je poveo u 51. minuti, zasluženo i uz svesrdnu asistenciju riječke obrane koja iz tri pokušaja nakon ubačaja iz kornera nije uspjela očisitit loptu, pa je nakon izlijetanja Labrovića u prazno i pokušaja Livaje, majstorski u donji lijevi kut desnicom poentirao Awaziem. I prvi pogodak Hajdukovog stopera u HNL-u protiv Lokomotive, sjetit ćemo se, bio je majstorija.

Simultano su bijeli simirili igru i strpljivo čuvali loptu u posjedu, a Rijeka nije bila bi blizu rješenja i pravog odgovora. Cosmi je nakon gola Awaziema izvadio trojicu igrača (Lunetta, Pavlović, Grgić) i uveo Bušnju, Vrančića i Alvareza, tražeći veću kreativnost i angažman prema napadačima Friganu i Obregonu, jer Rijeka je na svom terenu izgledala preplašeno i bezidejno, iako je imala prostora da našteti Hajduku.

Mladi Gajzler jedina svijetla točka 

Tek u 73. minuti zabilježen je prvi udarac Rijeke prema golu Lovre Kalinića u drugom dijelu i to bi bilo sve vrijedno spomena da se Cosmijevi igrači nisu konsolidirali u sredini terena i preuzeli inicijativu u zadnjih 15 minuta, pa je Kalinić češće bio u pripravnosti, a vrijedilo je zabilježiti i ulazak 17-godišnjeg Nike Gajzlera, riječkog juniora koji je potegnuo volej s 20-ak metara čim je dotaknuo loptu koja je prozujala pored same vratnice.

"Nismo zaslužili ovaj poraz, ali da bismo pobijedili, moramo zabiti gol a to nismo napravili. Ipak nam je nedostajalo mnogo igrača i to se vidjelo na terenu. Nadam se da ćemo konačno početi zabiti gol", rekao je nakon utakmice i sedmog Rijekinog poraza trener Cosmi, koji još čeka prvi pogodak otkako je sjeo na riječku klupu, kao treće rješenje ove burne sezone za Damira Miškovića.

 

Standings provided by SofaScore
 

>> VIDEO: Legenda Austrije hrvatskih korijena prije bitke u Beču: Vastić otkrio zašto nije zaigrao za Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 16

MK
MKinkognito60
19:09 02.10.2022.

Ne valja, suđenje nije bilo pošteno Hajduk se morao boriti za jedan pogodak, trebalo bi im pomoći za barem još jedan. Sarkazam je namjeran.

Avatar Dalmatinac1911th_4
Dalmatinac1911th_4
17:26 02.10.2022.

Livaja igrač utakmice

Avatar NasaPosla
NasaPosla
16:57 02.10.2022.

Dobro je,Biuk je pokazao da zna i vratititi batine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije