Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slab učinak

Rastužio ga Euro: Zašto je Mandžukić kiksao?

Mario Mandžukić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
11.07.2016.
u 21:55

Prijateljima se požalio: Nikad se nisam tako istrošio, a da ništa nisam napravio... Priču donosi tjednik Max!

Mario Mandžukić (30) danima je nakon Eura bio totalno prazan. Rekao je da se nikada ni na jednom turniru nije toliko potrošio, a da ništa nije napravio. Nije zabio gol, nije asistirao i to ga je strašno razočaralo. Informacija je to iz prve ruke koju je s nama podijelio Josip Rašić, dugogodišnji sportski djelatnik iz Slavonskog Broda i veliki prijatelj Marijeva oca Mate. U Rašićevoj je tvrtki hrvatski reprezentativac tijekom svog “šegrtovanja” tri godine odrađivao keramičarsku praksu. Hrvatskog je reprezentativca u Josipovu radionicu doveo tata Mato, njegov nekadašnji suigrač, piše tjednik Max!

Najbolji nogometaš-keramičar

Mario se na praksi nije previše iskazao, a “šefu” je već prvog dana jasno dao do znanja kako on za kruh ne namjerava zarađivati kao keramičar, već kao nogometaš. Srećom, ovaj je imao dosta razumijevanja i puštao ga na treninge kad god je trebalo, jer se već tada vidjelo da je doista aktivan i “zagrijan” za nogomet. Istodobno, drugi dečki bili su skeptični. Govorili su “ma kakvi, nema ništa od njega, vidi kakav je mršav, ne može igrati nogomet”. Kada je prešao u Dinamo, Mandžo je nazvao Rašića i pitao ga gdje su ona dvojica koja su rekla da on neće živjeti od nogometa. On mu je odgovorio – evo ih tu, lijepe pločice!

– Mario je bio jako mršav. Jednom je prilikom gurao tri paketa pločica u kolicima, ali izvrnula su mu se i sve je polupao. Onda je kukao tati da su mu teške radne cipele pa mu je ovaj rekao kako bi najbolje bilo da na praksu dolazi u kopačkama – smije se Josip, koji za Mandžu voli reći da je najbolji keramičar među nogometašima i najbolji nogometaš među keramičarima.

Mario na Euru nije pružio ono što se od njega očekivalo. Borio se, ali u završnici, kada je trebalo ući u šansu i postići pogodak, ponestajalo mu je snage. Po jednima, ozljede i stanke uzele su danak. Drugi kažu da igra nije bila napravljena za njega, dok treći opravdanje vide u činjenici da nijednu minutu nije igrao zajedno s Kalinićem, s kojim se najbolje slaže u tandemu. Bez obzira na učinak, njegovi su prijatelji uvjereni da se u Francuskoj maksimalno trudio.

– Mario se žrtvovao za momčad, takav je. Nismo previše ni igrali na njega, ali su zato drugi igrači došli do izražaja jer im je otvarao prostor. Radio je one prljave stvari koje gledatelji baš i ne cijene, ali su vrlo bitne za ekipu – kaže Rašić i dodaje kako nisu u pravu oni koji misle da je Juventusov napadač bahat. Činjenica je da je mnogo puta pomogao brojnim klubovima, pa i njegovu Posavcu iz Ruščice, kojemu je u više navrata donirao lopte i opremu. Stvar je samo u tome da on to ne želi javno iznositi, jer nije hvalisav. I on bi, kaže, volio da je Mandžukić zabio koji gol, zbog njega samog i svih koji ga poznaju, jer je to zaslužio. Sve što je postigao u životu, postigao je radom, korektnim odnosom i poštenjem. Ali eto, dođe takvo razdoblje kada ne ide sve onako kako mislimo da bi trebalo.

Dugogodišnji trener mnogih hrvatskih klubova Stanko Mršić napominje da je Hrvatska protiv Portugala imala sve u svojim rukama i da je glupo razapinjati bilo kojeg pojedinca i optuživati ga da je kriv. Činjenica je, kaže, da je kod nekih naših igrača bila vidljiva premorenost stalnim igranjem u europskim natjecanjima i ligama petice. Jedan od njih je i Mandžukić koji, kada ne dobiva prave lopte na glavu, a tu je najjači, nije pravi.

– Teško je organizirati igru tako da uvijek prođemo, ubacujemo lopte prema njemu i pogodimo ga u glavu. On je želio igrati, trudio se, vraćao se po loptu na centar, ali jednostavno nije mu išlo – kaže Mršić.

Prema njegovu mišljenju, naša reprezentacija raspolaže vrhunskim igračima koji su morali inteligentnije reagirati u zadnjih pet minuta, čuvati “nulu” i čekati jedanaesterce.

– Mi smo protiv Španjolske zabili dvije minute prije kraja. Prema tome, moglo se očekivati da će se to dogoditi i nama. Trebali smo bolje čuvati mrežu. Malo je zaspala klupa, malo igrači iz zadnje obrambene linije koji se nisu vratili na vrijeme i tu treba potražiti razloge poraza – dodaje Mršić.

Ne zna se čuvati

Mandžukić je napunio 30 godina, sve češće ima problema s mišićima i morat će dobro paziti kako bi nastavio na visokoj razini. Iako priznaje da sve ima svoj tijek trajanja, Mršić smatra da Mandžo ni izbliza nije rekao svoju posljednju riječ i kako će njegova priča na terenu trajati sve dok on to bude želio. I za Srnu su, podsjeća, mnogi odavno govorili da je star, pa se pokazalo da je ipak još uvijek vrlo dobar, ako ne i najbolji.

Mandžini prijatelji, pak, vjeruju da će on i u tom segmentu znati iskoristiti stečeno iskustvo, ali upozoravaju na jedan problem.

– On je fajter koji se ne zna čuvati. Kada dijete u prvom razredu srednje škole kaže da će živjeti od nogometa, znači da u sebi ima gen koji ga nosi i tjera da sve što naumi u životu beskompromisno sprovede u djelo – istaknuo je Josip Rašić.

Komentara 27

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:52 11.07.2016.

mario je kralj!

K7
Kris@76
23:18 11.07.2016.

hvala Mario na svemu, ali trebao bi ti jednu pauzu napraviti u reprezentaciji i dati prostora nekome tko zna gdje je gol, borio se jesi, ali si uvijek bio na pogrešnom mjestu, zato pauza, onaj tko te gura ne misli dobro ekipi!

DC
DC
00:04 12.07.2016.

Igracina, ali trebalo je ubacit Kalinica bar zadnjih 20 min kad bilo jasno da nam ne ide. Kale je bio u zivotnoj formi. Protiv Spanjolaca je dao gol i asistirao. Velika utakmica koju da smo dobili bi bili prvaci Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije