Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOK U UEFI

Otkrivamo pozadinu sukoba s Čeferinom! Bobanovim odlaskom nogometu prijete iznimno opasne promjene

Hvar: Nogometne legende odigrale utakmicu u sklopu projekta "Nogomet u školama"
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
25.01.2024.
u 09:30

Boban je u Uefi bio najveća brana "amerikanizaciji" nogometa, dodatnom povećanju broja utakmica te uvođenju suludih novih pravila. Zalagao se za iskonske vrijednosti nogometne igre, najljepše igre na svijetu

Nogometni svijet šokirala je vijest da Zvonimir Boban, dosadašnji glavni čovjek za nogometna pitanja u Uefi, napušta krovnu europsku nogometnu organizaciju zbog neslaganja s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom. Razlog je taj što je Čeferin odlučio promijeniti Statut Uefe kako bi si osigurao još jedan mandat na mjestu prvog čovjeka europskog nogometa, a Boban preko toga iz moralnih razloga nije želio prijeći, odnosno zažmiriti na jedno oko, što je od svojih najbližih suradnika, pa tako i od Bobana, tražio Čeferin.

GALERIJA Zvonimir Boban napušta Uefu zbog sukoba s Čeferinom

Hvar: Nogometne legende odigrale utakmicu u sklopu projekta "Nogomet u školama"
1/5

– Razgovarao sam s predsjednikom Uefe o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Uefina Izvršnog odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmijeni Statuta Uefe kako bi se Čeferinu na sljedećem kongresu, 8. veljače u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji. Nakon što sam izrazio svoju najveću zabrinutost i potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik Čeferin mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mojemu mišljenju, pogubnom idejom – poručio je Boban, pa nastavio:

– Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebala zaštititi Uefu i europski nogomet od lošeg upravljanja koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sustava. Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirati više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje i respekt cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet. Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme.

VEZANI ČLANCI:

Za Čeferinovu namjeru u vezi s izmjenom Statuta Boban je znao već neko vrijeme, odmah mu je dao do znanja da se tome protivi, ali je vjerovao da će se Slovenac opametiti, da će odustati od svega toga. No, kad je posljednjih dana shvatio da je Čeferin i dalje ustrajan te da će promjenu Statuta provesti na Uefinu kongresu za dva tjedna, odlučio je napustiti Uefu.
Doznajemo i da je Slovenac pokušao Bobana udobrovoljiti da ostane na funkciji još barem dva tjedna, dok ne prođe kongres, no Boban je to, naravno, kategorički odbio. Pale su i neke teške riječi, Slovenac se očito preračunao misleći da je Bobanu funkcija i dobra plaća u Nyonu važnija od moralno-etičkih uvjerenja koje bivši vatreni posjeduje. Boban jednostavno nije želio prijeći preko toga što je Čeferin izdao europski nogomet želeći si osigurati "putinovski" mandat. Iako se, kada je prvi put postao šef Uefe, baš protiv takvih stvari borio i zalagao.

Boban se do zadnjeg časa nadao da će kod Čeferina prevladati razum, ali Slovenca je očito prebacila moć koju ima, a svoju funkciju očito sve više doživljava kao autokratsku, pa želi imati apsolutnu moć i mijenjati Statut kako bi si osigurao mandat na čelu Uefe čak do 2031. godine! Protiv toga su brojni savezi, prednjače Englezi koji su prvi otkrili Čeferinove namjere, no zahvaljujući podršci manjih saveza, Čeferinov će prijedlog izmjene Statuta proći te će Slovenac zaista dobiti mogućnost da ostane toliko dugo na čelu Uefe.

Uefa će pak Bobanovim odlaskom izgubiti velikog borca za ono iskonsko u nogometu. Boban je u Uefi bio najveća brana amerikanizaciji nogometa te dodatnom povećanju ionako već suludo velikog broja utakmica za igrače. Zalagao se za osnovne vrijednosti nogometa, vrijednosti zbog kojih je nogomet najljepša igra na svijetu.

VEZANI ČLANCI:

– U ovom trenutku u nogometu imamo razne sulude i čudne ideje, želi ga se amerikanizirati i razmišlja se o efektivnom vremenu. Ljudi ne razmišljaju dublje što to znači i koje su posljedice. A to je marketing, biznis, puno više reklama. Isto tako, pet sati na stadionu! Ako u NBA košarkaška utakmica traje dva i pol ili tri sata, onda pokušajte zamisliti kako je biti u Finskoj, u zimskom periodu, četiri, pet sati na nekom nogometnom stadionu. Zatim žele autopas, odnosno da sam sebi možeš dodati ili da se lopta iz auta udara nogom, kao iz kornera. Sulude ideje! U ovom trenutku potrebna je jedna čišća verzija nogometa, odnosno trebamo zaštititi prirodu nogometne igre. To je najbitnije – nedavno je izjavio Boban.

Bivšeg vatrenog u posljednje je vrijeme smetala i činjenica što je Čeferin sve više i više davao bogatim klubovima. A time se, naravno, sve više odricao siromašnijih koji su mu donijeli pobjedu na prvim izborima. Razlike u mišljenjima između Bobana i Čeferina bile su sve već i veće, a ta promjena Statuta na kraju je bila kap koja je prelila čašu. Našem bivšem kapetanu svaka čast što je ovom ostavkom toliko izložio sebe, no cijelom je nogometnom svijetu pritom pokazao koliko su Čeferinove namjere opasne. I vjerujemo, bit će sada sve više onih koji će se toj suludoj Slovenčevoj ideji usprotiviti.

Komentara 4

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
16:04 25.01.2024.

bravo Bobane, a ovaj zlovenac je konacno pokazao pravo lice

ZO
Zoran
18:08 26.01.2024.

I Stane Dolanc je bio do smrti na partijskoj funkciji. Izgleda da se Ćeferin ugledao na druga Staneta,do zanjeg udisaja na funkciji

Avatar barba_barba
barba_barba
09:48 25.01.2024.

Balon je prenapuhan, slijedi buuum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije