Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE VIŠE OD 30 GODINA

Povijesna obljetnica: Cico Kranjčar i Zvonimir Boban prvi i jednini put su igrali zajedno

ARHIVA - Zagreb: 15.11.1956. ro?en Zlatko Cico Kranj?ar
Foto: Sanjin Strukic/24sata
1/4
22.12.2023.
u 17:30

"Mi smo tom utakmicom željeli potvrditi svoju poziciju u europskom nogometu, naglasiti kako utakmica s Amerikancima nije bila presedan, nego početak procesa priznanja našega Saveza u međunarodnim institucijama. Nakon što je Fifa bila dala zeleno svjetlo za utakmicu sa SAD-om, sada smo trebali i jednu europsku priču", objasnio je Mladen Vedriš

Na današnji datum, 22. prosinca, sad već davne 1990. godine odigrana je utakmica koja je, premda maloga publiciteta, imala velik povijesni značaj. Susrele su se tada reprezentacije Hrvatske i Rumunjske (2:0), a po prvi i posljednji puta su zajedno igrali Cico Kranjčar i 12 godina mlađi Zvonimir Boban.

Toga datuma je u Hrvatskome saboru donesena odluka o proglašenju "božićnog" Ustava Republike Hrvatske. Istoga dana za reprezentaciju su uz Bobana debitirala još tri 'vatrena' koji će osam godina kasnije Hrvatskoj donijeti svjetsku broncu: Igor Štimac, Robert Jarni i Davor Šuker. Na klupi je bio Dražen Jerkovac.

GALERIJA Hrvatska na Maksimiru svladala Armeniju i plasirala se na Europsko prvenstvo 2024. godine

ARHIVA - Zagreb: 15.11.1956. ro?en Zlatko Cico Kranj?ar
1/30

Tadašnji predsjednik HNS-a, Mladen Vedriš, za Večernji list je objasnio zašto su inzistirali na predbožićnom susretu iako je Hrvatska čak dva mjeseca prije postala afirmirana europska reprezentacija.

"Mi smo tom utakmicom željeli potvrditi svoju poziciju u europskom nogometu, naglasiti kako utakmica s Amerikancima nije bila presedan, nego početak procesa priznanja našega Saveza u međunarodnim institucijama. Nakon što je Fifa bila dala zeleno svjetlo za utakmicu sa SAD-om, sada smo trebali i jednu europsku priču, pod okriljem Uefe. I dobili smo je. To je bio dominantan razlog organiziranja susreta s Rumunjima", rekao je Vedriš.

VEZANI ČLANCI:

U tom susretu, odigranom u Rijeci, za Hrvatsku su debitirali Jurčević, Rubičić i Srećko Bogdan koji je u 49. minuti zabio drugi gol. Prvi se u strijelce upisao tadašnji kapetan, Kranjčar, u 24. minuti susreta.

"Meni je ta utakmica jako draga i važna, jer sam napokon bio dočekao debi za Hrvatsku. Naime, bio sam pozvan i za utakmicu sa SAD-om, ali kada sam trebao krenuti na put u Zagreb, moj klupski trener Schäfer rekao mi je: "Ti ne ideš nikamo!" Razlog je bio što je naš Karlsruhe dan prije bio poražen u prvenstvenoj utakmici i to je razljutilo trenera. Srećom, kada smo igrali s Rumunjima, prvi dio prvenstva u Bundesligi bio je završen pa nikoga nisam trebao tražiti dozvolu za nastup za Hrvatsku", rekao je legendarni Srećko Čeči Bogdan za Večernji list.

VEZANI ČLANCI:

Za Hrvatsku su protiv Rumunjske nastupili: Ladić (Dinamo), od 46. Gabrić (Rijeka); Peršon (Dinamo), Bogdan (Karlsruhe), Kasalo (Nürnberg), Jarni (Hajduk); Mladenović (Dinamo), Ćelić (Hajduk), od 66. Štimac (Hajduk), Kranjčar (St. Pölten), od 86. Rubčić (Rijeka), Boban (Dinamo); Šuker (Dinamo), Cvjetković (St. Truiden), od 46. Jurčević (Zagreb).

VIDEO Otkriveno koliko Saudijci nude Luki Modriću: Prošlog ljeta poslali su ponudu od 200 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije