Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASAN STAV

Ognjen Vukojević: Start na mome Besjedinu bio je za tri dana zatvora!

01.07.2021.
u 17:30

Ognjen Vukojević skaut je u hrvatskoj reprezentaciji, ali i pomoćni trener Mircei Lucescu u kijevskom Dinamu.

Sigurno su i našemu izborniku Zlatku Daliću poznata imena ovih Ukrajinaca: Karavajev, Jarmolenko, Besjedin, Stepanenko i Sidorčuk. Naime, svu petoricu ukrajinskih reprezentativaca naš je izbornik upoznao u listopadu 2017. godine, skautirajući njihovu momčad uoči svoga debija na klupi Hrvatske.

Sva petorica tih nogometaša prekjučer su bila u sastavu Ukrajine koja se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva pobjedom nad Švedskom. A Dalić i njegovi kijevski heroji, koji su Ukrajinu 2017. godine pregazili kao plitak potok, već su na plažama...

Ognjen Vukojević skaut je u hrvatskoj reprezentaciji, ali i pomoćni trener Mircei Lucescu u kijevskom Dinamu. Ukrajinskom prvaku kijevskom Dinamu, izravnom sudioniku Lige prvaka.

– Među 26 ukrajinskih reprezentativaca na Euru čak su devetorica mojih igrača iz kijevskog Dinama: Sidorčkuk, Šaparenko, Zabarnji, Cigankov, Mikolenko, Besjedin, Timčuk, Popov i Buščan. Baš mi je drago zbog plasmana Ukrajine u četvrtfinale; osobito stoga što su bili tek trećeplasirani u skupini i k tome još s negativnom gol-razlikom. Njihov plasman u četvrtfinale pokazatelj je karaktera igrača, ali i kvalitete momčadske igre – naglašava Vukojević, pa nastavlja:

Trener za veliki klub

– Njihov izbornik Andrij Ševčenko nekada je bio moj suigrač u kijevskom Dinamu. Ne trebam naglašavati kakav je bio nogometaš, ali i kao trener on pokazuje potencijal za najveće svjetske klubove. Ševčenko je bio učenik slavnoga Lobanovskoga, a dobar dio karijere proveo je u Italiji, gdje je naučio i prihvatio tamošnje nogometne zakonitosti. Tako je igra Ukrajine spoj okomitog, brzoga nogometa kakvoga je prakticirao Lobanovski, uz striktno poštivanje taktičkih zadataka, kao što to nameću Talijani. Zato Ševa u svome stožeru ima dvojicu Talijana (Tassottija i Malderu, nap.a.).

Kako ste se osjećali kada ste vidjeli krvnički start Šveđanina Danielssona na Ukrajincu Besjedinu iz vašega Dinama?

Zacrnilo mi se pred očima! To je bio prekršaj za tri dana zatvora. Sada čekamo vijesti o težini ozljede našega igrača – kazao nam je Vukojević.

Inače, za Artema Besjedina Euro je završen, on je jučer iz Glasgowa odletio u Kijev gdje će biti podvrgnut detaljnim pregledima ozlijeđenoga koljena.

Tko vam je najdraži od devetorice igrača kijevskog Dinama u ukrajinskoj reprezentaciji, pitali smo Vukojevića.

– Besjedin mi je drag, jer nam je protekloga proljeća svojim pogocima jako pridonio osvajanju naslova prvaka, a prije toga je bio suspendiran zbog dopinga. Međutim, pravo čudo od djeteta i čudo od igrača je Ilja Zabarnji! Toga 18-godišnjaka (rođen 2002. kao i Gvardiol, nap.a.) naš trener Lucescu povukao je iz druge u prvu momčad, i učinio ga reprezentativcem. Taj golobradi stoper već je standardan u A vrsti, igra mirno, zrelo, staloženo i nastavi li ovako, završit će u nekome od najvećih svjetskih klubova – napominje Vukojević.

No nije samo Zabarnji ukrajinsko čudo. Ima tu još jedan Kijevljanin.

– Pogledajte statistiku maloga Cigankova, koji na Transfermarktu već vrijedi 25 milijuna eura. Taj je, ušavši u prvu momčad kao klinac, već postigao stotinjak golova. Brz, motoričan, nevjerojatno ubojit – ističe Ogi.

Poznajete li ukrajinskoga kapetana Andrija Jarmolenka, člana engleskog West Hama?

– Kada sam 2008. godine došao u kijevski Dinamo, tada mlađahni Jarmolenko bio je prebačen iz tzv. Dubla, druge momčadi Dinama, u prvu. Tada nam je trener bio Rus Gazajev. Odmah sam bio zapazio njegov talent, jer malo sam u karijeri vidio igrača koji takvom lakoćom prolaze u situacijama jedan na jedan. Strašan je igrač Jarmolenko! - zaključio je Ognjen Vukojević.

Preživio debakl s Dalićem

Ukrajina na 24. mjestu Fifine rang-liste druga je najslabije plasirana reprezentacija osmine finala Eura (nakon 40-plasirane Češke), a njezin izbornik Andrij Ševčenko, s petogodišnjim stažem na funkciji, preživio je debakl protiv Hrvata u kvalifikacijama za SP 2018., a potom odveo Ukrajinu na Europsko prvenstvo svladavši u odlučujućoj utakmici Portugal s Cristianom Ronaldom.

Ali, Ševina Ukrajina ima i nevjerojatne oscilacije. U kvalifikacijama za SP 2022. u tri utakmice imaju samo tri boda! Najprije su remizirali s Francuskom u Parizu (1:1), a potom s Finskom (1:1) i Kazahstanom (1:1).

>>> Pogledajte Ćirinu analizu Hrvatske na Euru

Komentara 1

BL
blekpanther
18:31 01.07.2021.

Da,eto sad znamo da se poraz od “nižerazrednih” Španjolaca zove Debakl!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije