Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA MOĆNICIMA

Tragičar finala proziva nakon rasističkih napada: Ne činite dovoljno da zaustavite rasizam!

Reuters
16.07.2021.
u 11:30

- Ne želim da neko dijete, kao ni odrasla osoba, dobivaju poruke kao što sam ih dobio ja. A znao sam da će stići.

Bukayo Saka promašio je posljednji jedanaesterac za Englesku u finalu Eura s Italijom i slomio se jer na njemu je bio ogroman teret - veliki trofej koji se čeka 55 godina. Iako je u velikoj većini imao podršku, doživio je i onu drugu stranu, s koje su stigle i rasističke uvrede.

Ne samo na njegov račun već i na račun Marcusa Rashforda te Jadona Sancha, dvojca koji također nije realizirao udarac s bijele točke. Tom je trojcu zajedničko što su tamnoputi pa su ogorčeni rasistički orijentirani navijači krenuli u pohod na društvenim mrežama.

 

 

 

Britanski premijer Boris Johnson zaprijetio je vlasnicima društvenih mreža da ukoliko ne uklone takvu vrstu uvreda, kaznit će ih s deset posto globalnih prihoda na godišnjoj razini. A progovorio je i Saka.

- Ne postoje riječi kojima bih opisao koliko sam razočaran rezultatom i mojim jedanaestercem. Vjerovao sam da ćemo pobijediti to za vas. Žao mi je što nismo uspjeli do trofeja ove godine, ali obećavam da će ova generacija dati sve od sebe kako bismo to ispravili. Bila mi je čast nastupati za Englesku, igrati u prvom velikom finalu nakon 55 godina... Mnogo sam naučio od ovog iskustva i mojih suigrača, koji su mi kao braća - počeo je Saka pa se osvrnuo na uvred:

- Rasizmu i mržnji nema mjesta u nogometu ili bilo kojem dijelu društva. Pozivam odgovorne u Facebooku, Instagramu i Twitteru da učine više kako bi zaustavili govor mržnje, znam da ne čine dovoljno. Ne želim da neko dijete, kao ni odrasla osoba, dobivaju poruke kao što sam ih dobio ja. A znao sam da će stići, znao sam i u kojem obliku, čim sam promašio jedanaesterac.

Komentara 5

ST
stefj
13:32 16.07.2021.

Da je netko drugi, bijelac, promašio, isto bi bio izvrgnut mržnji i gomili uvreda, no ne bi se mogao izvlačiti na rasizam... Vrijeđanje nije u redu, ali ako se toliko radi na podizanju navijačkih strasti i ako se toliko love vrti u svemu tome, ne može igrač koji jako puno zarađuje biti neki kenjkavac. On je kao i svaka druga javna ličnost podložan i mržnji i hvali njegovih poteza i njegovog rada... Treba paziti da ta mržnja ne prijeđe u nasilje, tj. nasilje kažnjavati, a ako ljudi troše tolike novce da bi mogli gledati svoje ljubimce, treba im isto tako pružiti oduška da se ispušu... I sad, sjetite se npr. poznatog talijanskog repića. Nakon što je promašio jedanaesterac, skoro pa su mu navijači i mediji uništili karijeru. On se nije mogao žaliti na rasizam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije