Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Šamanić (18)

Mladi Zagrepčanin oduševio skaute NBA klubova

02.03.2018.
u 08:26

U skautskim izvješćima iz Los Angelesa ističe se da je Šamanić blagoslovljen velikim talentom

S obzirom na to da je pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom gotovo nemoguća misija odlaska na Svjetsko prvenstvo, ne preostaje nam ništa drugo nego gledati unaprijed i vidjeti na koga bismo se mogli osloniti na prvom sljedećem velikom natjecanju na kojem ćemo nastupati, a to je Eurobasket 2021. godine.

S obzirom na to da će Bojan Bogdanović tada imati 32 godine, uza sve ove naše današnje NBA mladce (Šarić, Hezonja, Zubac, Bender, Žižić) razmišljamo i o onima koji dolaze. A jedan od njih je svakako 18-godišnji Luka Šamanić koji je ostavio vrlo snažan dojam na nedavnom kampu “Košarka bez granica” koji se odvijao na marginama NBA All-Star Weekenda u Los Angelesu.

Šesti izbor na draftu 2016.

Dok su se najveće košarkaške zvijezde današnjice dobro zabavljale, u trening-centru Lakersa pred skautima 30 NBA klubova pokazivala su se 42 tinejdžera od 16 do 18 godina iz 29 zemalja.

1/8

A jedan od najzapaženijih među njima, drugi po talentu po procjeni nazočnih skauta, bio je upravo naš košarkaš Luka Šamanić. Riječ je o negdašnjem kadetu KK Zagreb koji je već drugu sezonu član Barcelone i trenutačno igra za njezinu drugu momčad.

U skautskim izvješćima iz Los Angelesa ističe se da je Šamanić blagoslovljen velikim talentom, da lako dolazi do koša, da ima odličan pregled igre, da zabija sa svih pozicija. Uz visinu od 211 centimetara, vještinu i razumijevanje igre, Luki predviđaju da će biti moderan igrač koji se može snaći na svih pet pozicija.

Rani prognozeri NBA drafta 2019. vide Šamanića među najzanimljivijim kandidatima, u prvih deset, a na ESPN-ovoj Mock Draft listi za 2019. Luka je već šesti. Hoće li mladi Hrvat za 16 mjeseci biti ispod ili iznad te pozicije uvelike će ovisiti i o tome koliko će i kako igrati sljedeće sezone.

A ne zna se još ni gdje će igrati jer mu ove godine istječe stipendijski ugovor s Barcelonom i zasad odbija potpisati novi s tim klubom jer ga ne zanimaju novac i pripadnost slavnome klubu već razvojni program i minutaža.

Svjestan je Luka da Letonac Kristaps Porzingis ne bi tako brzo dospio pred svjetla pozornice da je igrao u nekom velikom klubu, a ne u Sevilli u kojoj je imao priliku jako puno igrati.

Zacijelo je svjestan i toga što se u istoj toj velikoj Barceloni događalo Hezonji, a poslije i u Orlandu, pa će ovo ljeto najvažnije biti što preciznije odvagati gdje mu se pružaju najbolje razvojne mogućnosti. Zajedno s Lukom u Los Angelesu je boravio i njegov otac Marko Šamanić, sportski direktor Kvarnera, inače bivši košarkaš Cibone i Zrinjevca.

– Bio sam na svim tim treninzima i štipao se za obraz. Razgovarao sam s brojnim skautima i agentima, a pri tome sam i upoznao nekog novog svog sina. Jer, ja ga u dresu Barcelone baš i nisam puno gledao pa sam vidio koliko je u međuvremenu napredovao – kazao je ponosni tata Šamanić.

“Novi” Prkačin i Perasović

Kratak pogled na rang-liste specijalizirane stranice Eurohopes kazuje nam da je Šamanić drugi na listi europskih talenata svoga godišta (2000.), ali i da je prvorangirani među rođenima 2001. Mario Nakić, razigravač koji podsjeća na Zorana Planinića.

Riječ je o sinu bivšeg košarkaša Cibone i Partizana Ive Nakića koji je, valjda po maminoj strani, odlučio igrati za Srbiju. No, zato u idućem godištu (2002.), Hrvatska ima tri supertalenta. Treći je Boris Tišma, deveti Roko Prkačin (sin Nikše Prkačina), a 13. Ivan Perasović (sin Velimira Perasovića).

Pojava svih tih talenata nas hrabri, no i dalje malo zabrinjava što nitko od njih nije razigravač. Takvi, s talentom, kao da se rađaju negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj, pa nam najveća nada i dalje ostaje 19-godišnji Karlo Uljarević.

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
10:04 02.03.2018.

dakle ne radi se o tinejdzerima kako to po srpski pise autor, nego o maloljetnicima, po nasem jeziku.i vjerujte, izvidjaci (ili kako to srpski u vecernjem pise "skauti") nece se obazirati na mladog Hrvata, jer u USA medju street haklerima bio bi pri dnu....evo. mi kao repka imamo uzasnih problema protin danske i slicnih kosarkaski nepostojecih zemalja...zasto islite da nas bilo tko prati??????

Avatar Crofuture
Crofuture
08:53 02.03.2018.

Toliko o selekciji, ima li netko kome tata nije pomagao u karijeri. Zato i jesmo na dnu.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
11:41 02.03.2018.

Ako niš drugo ovaj Luka sigurno nije " uveženi "" Luka kao jedan drugi malo stariji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije