Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIHAJLO MANOVIĆ

Legenda Jugoplastike preživjela je rak i sepsu, sina mu ubili, a danas skuplja boce po kontejnerima

Mozzart sport
12.04.2023.
u 17:00

Stariji Splićani u liku ovog sedamdesetogodišnjaka, koji luta ulicama grada, prepoznaju nekadašnju košarkašku zvijezdu

Legedarni košarkaš iz zlatnog doba Jugoplastike iz Splita, Mihajlo Manović Cvrca (70), spletom nesretnih životnih okolnosti našao se na  samom dnu. Život mu je zadao velike udarce: ubojstvo sina, bolest, da bi na kraju završio kao beskućnik, koji skuplja plastične boce po kontejnerima da preživi. Stariji Splićani u liku ovog sedamdesetogodišnjaka, koji luta ulicama grada, prepoznaju nekadašnju košarkašku zvijezdu, člana slavne generacije koji je sudjelovao u stvaranju veličanstvene Jugoplastike.

Manović je rođeni Beograđanin, igrao je za Radnički, ali je šezdesetih godina prošlog stoljeća prešao u Split. 

- Bio sam dečko kojem se smiješi velika sportska karijera, koju sam i ostvario. Moj uzlet je počeo kada sam kao šesnaestogodišnjak nakon igranja u Radničkom prešao u redove KK Splita, koji je 1968. godine postao Jugoplastika. Split je za mene bio 'cvit Mediterana', san koji mi se ostvario na najljepši način: Ej, mlad, sa dobrim ugovorom, pun entuzijazma pod koševima! U mojoj generaciji igrali su velikani poput Damira Šolmana, Kreše Ćosića, Dragana Kapičića, svi zlatnim slovima ispisani - prisjetio se Manović za Slobodnu Dalmaciju

Za vrijeme rata, bio je nepoželjna osoba u Splitu i Dalmaciji. 

- Moj Jovan, tada učenik sedmog razreda osnovne škole izbačen je iz škole i kluba gde je igrao za mlade kadete. Danas kad pitaju: 'gdje si bio devedeset i prve?', moj je odgovor jednostavan i pošten: morao sam otići, ostaviti stan , svoju prošlost, najljepše godine u Dalmaciji. Jovan i ja otišli smo u stan kod moje majke u Beograd, živjeli u zajednici s njom i mojom sestrom i njenom obitelji. U Splitu sam bio 'četnik', u Beogradu 'ustaša'. Ipak 1994. godine postajem trener prve ekipe BASK-a. Primao sam plaću, sin je rastao, sve se nekako složilo.

Život mu je promijenila velika tragedije, izgubio je sina.

- Sina su mi ubili 2007. godine, kad je bio na pragu tridesete, a ja sam imao pedeset i osam. Znate kako kažu, da jedna nevolja ne dolazi sama, e ja sam školski primjer. Teško sam se razboleo. Operirao sam karcinom bubrega i žuči. Skoro sam umro od sepse. Tada mi je doktorica u Beogradu rekla da sam medicinski fenomen. Otišao sam u mirovinu, majka je preminula, stan u Beogradu je pripao sestri koja je također umrla, a njena djeca su ga prodala. Jedna nekretnina u Beogradu mi je sinov grob na Bežanijskoj Kosi, koji posjećujem dva puta godišnje, jer je autobusna karta od 80 eura preskupa za nekoga tko ima mirovinu 100 eura - rekao je Manović.

Odlučio je da živi u Splitu iako je i tamo sve izgubio. 

- Danas sam beskućnik. Skupljam boce, imam prijatelje, imam što da jedem, a za smještaj se snalazim. Znate što? Nije mi do kafića i izlazaka, ali volio bih da mogu idem u teretanu, da mogu da je platim. Još u meni kuca sportsko srce. I u kazalište bih volio da mogu češće da idem, ali tu ne mogu da se požalim, jer me ponekad prijateljica pozove kad ima ulaznice. Volim kulturu, volim Split, more, duge šetnje Žnjanom i kupanje u večernjim satima, ljeti nakon dugog vrućeg dana, kad prethodnog dana skupim dovoljno boca. Nije me sramota, to je život. Takav je, moj je - rekao je Manović.

 

Komentara 18

Avatar arba_arba
arba_arba
17:28 12.04.2023.

Ne daj se i sretno, da si bivši igrač KK Zadra bi to mi uplatili za teretanu i piće

LA
lakočemo
01:22 13.04.2023.

Čovjeku svakako treba pomoći !!!

ZW
zweistein
08:48 13.04.2023.

orjunaške humanitarne organizacije u splitu zakazale..... kao da su se ikada iskazale.... osim kad treba rušiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije