Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
F1 KVALIFIKACIJE

LeClerc će u Bakuu startati ispred Verstappena u nedjelju, sutra nas čeka novi F1 format

Azerbaijan Grand Prix - Qualifying - Baku City Circuit
James Moy/PRESS ASSOCIATION
Autori: Vecernji.hr, hina
28.04.2023.
u 17:51

Za Leclerca je to 19. "pole position" u karijeri i treći u nizu u Bakuu gdje je do sada najbolji rezultat na utrci ostvario 2021. kada je bio četvrti

Treću godinu uzastopce Monežanin Charles Leclerc u bolidu Ferrarija ostvario je najbolje vrijeme kvalifikacija na VN Azerbajdžana koja se vozi ulicama Bakua.

Za Leclerca je to 19. "pole position" u karijeri i treći u nizu u Bakuu gdje je do sada najbolji rezultat na utrci ostvario 2021. kada je bio četvrti.

Leclerc je ostvario vrijeme 1:40.203 ispred aktualnog svjetskog prvaka i vodećeg u ukupnom poretku sezone, Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull) koji je imao 0.188 sekundi zaostatka.

"Bolid je stvarno bio dobar, ljepo je vratiti se na vrh," rekao Leclerc.

"Ovdje je uvijek teško. Gotovo je nemoguće odvoziti cijeli krug bez pogreške. Ali mi smo drugi i imamo dobar bolid u utrci, tako da smo na dobroj startnoj poziciji," rekao je dvostruki svjetski prvak Max Verstappen.

Iz drugog reda startat će drugi vozač Red Bulla, Meksikanac Sergio Perez, te drugi vozač Ferrarija Španjolac Carlos Sainz. Slijede Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin).

Prvi dio kvalifikacija privremeno je prekinut nakon nesreće Nizozemca Nycka de Vriesa (AlphaTauri). De Vries je udario u zid pri čemu mu je oštećen prednji dio bolida, no vozač je srećom, prošao neozlijeđen.

Do prekida je došlo i tijekom jutarnjeg treninga, zbog izbijanja požara na Alpineu Francuza Pierrea Gaslyja. Iz momčadi su objavili kako je razlog požara gubitak hidrauličkog tlaka. I drugi vozač, Esteban Ocon, većinu vremena je ostao u garaži zbog potencijalnog problema u stražnjem dijelu svog automobila. Kasnije se i Gasly zabio u prvom dijelu kvalifikacija, na istom zavoju kao i De Vries

Subota donosi novi format, kvalifikacije za sprint (sprint shootout) nakon čega slijedi sprint. Kao i obično, prvih osam vozača u sprintu dobit će bodove. VN Azerbajdžana prva je od šest utrka ove sezone koja će sadržavati sprintersku utrku u subotu, format koji je inauguriran 2021. godine.

Verstappen je nedavno oštro kritizirao dodatno opterećenje kalendara F1, a neki menadžeri momčadi također strahuju od povećanja troškova zbog mogućih nesreća tijekom subotnjih natjecanja. Klasična utrka je u nedjelju.

Azerbajdžan je četvrta ovogodišnja stanica kalendara, a nakon prve tri utrke vodi Verstappen sa 69 bodova ispred Pereza sa 54 i Alonsa sa 45 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije