Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzna titula

Bivši F1 vozač Felipe Massa želi Hamiltonov naslov iz 2008., dižu se tužbe

F1 Grand Prix of Brazil
Foto: HOCH ZWEI/DPA
1/3
05.04.2023.
u 14:29

Ključni detalj bio je sudar na utrci za Veliku nagradu Singapura, namjerno ga je izazvao Nelson Piquet i tako pomogao Fernandu Alonsu da pobijedi, Massa je tu bio na gubitku

Brazilski vozač Felipe Massa objavio je da je trenutačno u procesu procjene o tome postoje li zakoniti načini na koji bi mogao utjecati na ishod prvenstva Formule 1 iz 2008. kada je titulu osvojio Britanac Lewis Hamilton.

 

Tada je ključni detalj bio sudar na utrci za Veliku nagradu Singapura, incident je namjerno izazvao Nelson Piquet i tako pomogao svom tadašnjem kolegi iz Fernandu Alonsu da pobijedi.

Zbog izlaska sigurnosnog automobila, Massino zaustavljanje u boksu imalo je velike posljedice jer u boks je otišao na prvom mjestu, a vratio se na 13. i izgubio ključne bodove u trci za titulu.

Njegov glavni konkurent Hamilton, završio je treći i na kraju osvojio svoj prvi naslov svjetskog prvaka. 

- Odlučili smo da tada ništa ne radimo.  Željeli smo zaštititi naš sport od velikog skandala. Tada je postojalo pravilo da je klasifikacija svjetskog prvenstva nakon FIA-ine ceremonije dodjele nagrada na kraju godine bila nedodirljiva - rekao je Bernie Ecclestone za F1-Insider pa dodao:

- Dakle, Hamiltonu je uručen trofej i sve je bilo u redu. Imali smo dovoljno informacija na vrijeme da istražimo stvar. Prema statutu, trebali smo otkazati utrku u Singapuru pod ovim uvjetima. To znači da se to nikada ne bi dogodilo. I tada bi Felipe Massa postao svjetski prvak, a ne Lewis Hamilton.

Felipe Massa na to je odgovorio

- Postoji pravilo koje kaže da kada se odlučuje o prvenstvu, od trenutka kada vozač primi trofej prvaka, stvari se više ne mogu mijenjati, čak i ako se dokaže da je riječ o krađi - rekao je za motorsport.com.

- U to su mi vrijeme Ferrarijevi odvjetnici rekli za ovo pravilo. Išli smo kod drugih odvjetnika i odgovor je bio da se ništa ne može učiniti. Pa sam povjerovao u ovu situaciju. No, nakon 15 godina čujem da se sve znalo, ali se nije htjelo kaljati ime F1. Ovo je jako tužno, znati da je rezultat te utrke trebao biti poništen, a ja bih imao naslov. Na kraju sam ja najviše izgubio. Proučit ću situaciju i vidjeti što je moguće.

Massa je svjestan činjenice da su šanse da bilo što sada bude poništeno - vrlo male, ali inzistira na tome da pravda bude zadovoljena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije